
Hoe vraag ik als zelfstandige een zwangerschapsuitkering aan
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- Aanvraagformulier ZeZ-uitkering
- Zwangerschap
- Zwangerschapsverklaring van huisarts of verloskundige
- Eventueel: inkomensgegevens
Stappen
-
Kom in aanmerking
De ZeZ-uitkering is voor zwangere vrouwen die:
- zelfstandig zijn met of zonder personeel
- zelfstandig beroepsbeoefenaar zijn (freelancer, huisarts, particuliere huishoudelijk hulp)
- meewerkende echtgenoot of partner zijn
De uitkering is niet bedoeld voor iemand die bij een particulier werkt, maar in dienst is van een thuiszorgorganisatie of een stichting voor gezinsverzorging. In deze gevallen zal de UWV de zwangerschapsuitkering aan de werkgever betalen en betaalt deze je loon gewoon door.
-
Bereid je goed voor
Als zwangere zelfstandige heb je, net als vrouwen die in loondienst zijn, recht op zestien weken uitkering. Gedurende in ieder geval zestien weken krijg je per week voor vijf dagen een uitkering (de zaterdag en zondag worden niet meegerekend).
De uitkering kan vier tot zes weken voor de datum waarop je bent uitgerekend starten, dat kan je zelf aangeven. Na de bevalling heb je altijd recht op nog tien weken zwangerschapsuitkering. Als de situatie zich voordoet dat je zes weken voordat je uitgerekend bent de ZeZ-uitkering laat starten, maar de baby wordt pas na zeven weken geboren, krijg je na de bevalling nog steeds tien weken een uitkering.
De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon en wordt berekend aan de hand van het verdiende loon van het vorige kalenderjaar. Werk je als zelfstandige minimaal 1225 uur per jaar, dan krijg je sowieso de uitkering ter hoogte van het minimumloon, ongeacht hoeveel je verdient. Het bruto minimumloon in 2008 is voor werknemers van 23 jaar of bij een volledig dienstverband €61,61 per dag (€308,10 per week). -
Vraag de ZEZ aan bij het UWV
Op de website van het UWV kun je de ZEZ-uitkering aanvragen.
-
Vraag de uitkering uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aan
Wil je een ZeZ-uitkering, dan moet je deze uiterlijk twee weken van tevoren aanvragen bij het UWV. Houd wel rekening met de behandelingstijd (binnen acht weken). Mocht je het geld echt nodig hebben, dan kan je het beter al eerder aanvragen.
Naast het ingevulde aanvraagformulier, moet je ook een zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige meesturen. Afhankelijk van jouw werksituatie kan het UWV ook vragen naar je inkomensgegevens. -
Doe aangifte van je baby bij de Burgerlijke Stand
Het is niet nodig om bij het UWV door te geven wanneer je bevallen bent. Aangifte doen van de geboorte bij de Burgerlijke Stand van je gemeente is voldoende. Het UWV zal zelf bij de gemeente navraag doen wanneer je kindje is geboren en berekenen tot wanneer je je ZeZ-uitkering mag ontvangen.
Do's
- Een ZeZ-uitkering aanvragen als je deels zelfstandig en deels in loondienst werkt. Je ontvangt dan van je werkgever en direct van het UWV de uitkering, mits deze opgeteld niet hoger is dan je inkomsten.
- In de gaten houden of je ontvangt waar je recht op hebt. Het UWV houdt loonbelasting in over je ZeZ-uitkering. Ook ontvang je 8% vakantietoeslag.
- Zorgvuldig de brochure doorlezen door die je kunt downloaden op UWV.nl. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op met het UWV Telefoon Werknemers (0900) 92 94.
- Je ZeZ-uitkering inzetten om je vervanger mee te betalen. Schakel je iemand anders in om jouw werk tijdens je zwangerschapsverlof over te nemen? Dan kan je je ZeZ-uitkering gebruiken om deze persoon te betalen. Maak je gebruik van een bemiddelings- of uitzendbureau, dan kan het UWV de bruto uitkering direct aan het desbetreffende bureau overmaken.
Don'ts
- Eventuele veranderingen die invloed hebben op de uitkering verzwijgen voor het UWV, bijvoorbeeld als je stopt als zelfstandige. Dit zal uiteindelijk altijd aan het daglicht komen.