Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Wet & recht » Hoe vraag ik als zelfstandige een zwangerschapsuitkering aan
3

Hoe vraag ik als zelfstandige een zwangerschapsuitkering aan

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Werk je in loondienst, dan is alles goed voor je geregeld. Maandelijks spaar je voor je pensioen en draag je eventueel premie af voor een aanvulling op je arbeidsongeschiktheid en WW-uitkering, of de collectieve ziektekostenverzekering. Kom je zonder werk te zitten, dan krijg je de eerste maanden een werklozenuitkering van 75% en later 70% van je laatstverdiende loon. Heb je kinderen onder de acht jaar, dan kan je ouderschapsverlof krijgen naast het zwangerschapsverlof van minstens zestien weken. En zo kunnen we nog wel even door gaan. Dat is voor een zelfstandig ondernemer heel anders. Voor pensioen en arbeidsongeschiktheid moet je zelf dure verzekeringen afsluiten. Maar sinds juni 2008 is er een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Hoe vraag je zo’n ZeZ (Zelfstandig en Zwanger)-uitkering aan?

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Aanvraagformulier ZeZ-uitkering
 • Zwangerschap
 • Zwangerschapsverklaring van huisarts of verloskundige
 • Eventueel: inkomensgegevens

Stappen

 1. Kom in aanmerking

  De ZeZ-uitkering is voor zwangere vrouwen die: 

  • zelfstandig zijn met of zonder personeel
  • zelfstandig beroepsbeoefenaar zijn (freelancer, huisarts, particuliere huishoudelijk hulp)
  • meewerkende echtgenoot of partner zijn

  De uitkering is niet bedoeld voor iemand die bij een particulier werkt, maar in dienst is van een thuiszorgorganisatie of een stichting voor gezinsverzorging. In deze gevallen zal de UWV de zwangerschapsuitkering aan de werkgever betalen en betaalt deze je loon gewoon door.

 2. Bereid je goed voor

  Als zwangere zelfstandige heb je, net als vrouwen die in loondienst zijn, recht op zestien weken uitkering. Gedurende in ieder geval zestien weken krijg je per week voor vijf dagen een uitkering (de zaterdag en zondag worden niet meegerekend).
  De uitkering kan vier tot zes weken voor de datum waarop je bent uitgerekend starten, dat kan je zelf aangeven. Na de bevalling heb je altijd recht op nog tien weken zwangerschapsuitkering. Als de situatie zich voordoet dat je zes weken voordat je uitgerekend bent de ZeZ-uitkering laat starten, maar de baby wordt pas na zeven weken geboren, krijg je na de bevalling nog steeds tien weken een uitkering.

  De uitkering is nooit hoger dan het minimumloon en wordt berekend aan de hand van het verdiende loon van het vorige kalenderjaar. Werk je als zelfstandige minimaal 1225 uur per jaar, dan krijg je sowieso de uitkering ter hoogte van het minimumloon, ongeacht hoeveel je verdient. Het bruto minimumloon in 2008 is voor werknemers van 23 jaar of bij een volledig dienstverband €61,61 per dag (€308,10 per week).

 3. Download het aanvraagformulier op UWV.nl

  Op de website van het UWV kun je onder de tabbladen ‘particulieren’ -> ‘formulieren’ het aanvraagformulier voor de ZeZ-uitkering downloaden.

 4. Vraag de uitkering uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aan

  Wil je een ZeZ-uitkering, dan moet je deze uiterlijk twee weken van tevoren aanvragen bij het UWV. Houd wel rekening met de behandelingstijd (binnen acht weken). Mocht je het geld echt nodig hebben, dan kan je het beter al eerder aanvragen.

  Naast het ingevulde aanvraagformulier, moet je ook een zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige meesturen. Afhankelijk van jouw werksituatie kan het UWV ook vragen naar je inkomensgegevens.

 5. Doe aangifte van je baby bij de Burgerlijke Stand

  Het is niet nodig om bij het UWV door te geven wanneer je bevallen bent. Aangifte doen van de geboorte bij de Burgerlijke Stand van je gemeente is voldoende. Het UWV zal zelf bij de gemeente navraag doen wanneer je kindje is geboren en berekenen tot wanneer je je ZeZ-uitkering mag ontvangen.

Do's

 • Een ZeZ-uitkering aanvragen als je deels zelfstandig en deels in loondienst werkt. Je ontvangt dan van je werkgever en direct van het UWV de uitkering, mits deze opgeteld niet hoger is dan je inkomsten.
 • In de gaten houden of je ontvangt waar je recht op hebt. Het UWV houdt loonbelasting in over je ZeZ-uitkering. Ook ontvang je 8% vakantietoeslag.
 • Zorgvuldig de brochure doorlezen door die je kunt downloaden op UWV.nl. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op met het UWV Telefoon Werknemers (0900) 92 94.
 • Je ZeZ-uitkering inzetten om je vervanger mee te betalen. Schakel je iemand anders in om jouw werk tijdens je zwangerschapsverlof over te nemen? Dan kan je je ZeZ-uitkering gebruiken om deze persoon te betalen. Maak je gebruik van een bemiddelings- of uitzendbureau, dan kan het UWV de bruto uitkering direct aan het desbetreffende bureau overmaken.

Don'ts

 • Eventuele veranderingen die invloed hebben op de uitkering verzwijgen voor het UWV, bijvoorbeeld als je stopt als zelfstandige. Dit zal uiteindelijk altijd aan het daglicht komen.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!