Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Gezicht » Hoe krijg ik mooie witte tanden

Hoe krijg ik mooie witte tanden

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe krijg ik mooie witte tanden
Een stralend gebit willen we allemaal wel. Helaas zijn er maar weinig mensen die (bijna) niets hoeven te doen voor een mooi stel witte tanden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de natuur een handje te helpen. Zo krijg jij ook mooie witte tanden!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Whitening tandpasta
 • Flosdraad
 • Ragertjes
 • Whitener
 • Goede tandarts
 • Dikke spaarpot

Stappen

 1. Let op wat je drinkt

  Zijn jouw tanden echt zo geel als je denkt? Het kan zijn dat zich een nare aanslag op je glazuur heeft gevormd, waardoor je tanden erg geel lijken. Die aanslag kan onder meer het resultaat zijn van te veel thee, koffie en wijn drinken. Ook tabak levert flink wat nare vlekken op. Als dit de oorzaak is van jouw verkleurde tanden, dan hoef je ze niet per se te bleken, maar kun je het beste flink poetsen met een speciale tandpasta. Zoek hiervoor naar een anti-aanslagtandpasta die bedoeld is om de aanslag te verwijderen.

 2. Zorg voor een goede mondhygiëne

  Je tanden goed en regelmatig poetsen is natuurlijk van essentieel belang als je je tanden mooi wit wilt krijgen of houden. Poets tenminste 's morgens en 's avonds je tanden, bij voorkeur na het ontbijt en net voor je gaat slapen. Denk er wel aan dat je je tanden beter niet kunt poetsen als je net iets zuurs op hebt, zoals sinaasappelsap. Gebruik voor het poetsen speciale whitening tandpasta. Die helpt je om je tanden witter te maken. Je kunt hiervoor vaak prima het huismerk van een drogist of supermarkt kopen, de verschillen tussen de producten zijn vaak niet zo groot.

  Houd het niet alleen bij poetsen, maar flos ook regelmatig. Heb je veel ruimte tussen je tanden? Dan kun je ragertjes gebruiken. Die zijn ook ideaal voor moeilijk bereikbare plekjes. Met een beetje tandpasta gebruik je ze dan als tandenborstel. Weet je niet hoe je moet flossen of ragen? Vraag het je tandarts. Het is zeker geen gekke vraag!

 3. Probeer speciale whitener

  Als je al tevreden bent met tanden die een paar tintjes lichter zijn en je houdt al rekening met de voorgaande stappen, dan kan een speciale whitener een handige oplossing zijn. Deze is verkrijgbaar bij de drogist. De toepassing kan verschillen, maar over het algemeen is het de bedoeling dat je het product voor het slapen gaan op je tanden aanbrengt. Na een behandeling van een week tot een maand worden je tanden een paar tinten lichter. Deze methode is meestal alleen effectief bij licht verkleurde tanden. Gebruik 'm dus niet als je tanden erg geel zijn, dat is zonde van het geld.

 4. Bleek je tanden met een bitje

  Zijn je tanden er al zo aan toe dat je het met de hiervoor beschreven - relatief lichte middelen - niet redt? Dan is het tijd je tandarts in te schakelen. Voor je hem/haar vraagt om je tanden te bleken is er eerst nog een tussenweg: je tanden zelf bleken met een door de tandarts gemaakt bitje. De tandarts maakt dan een afdruk van je gebit en giet hieruit vervolgens een kunststof mal van je tanden. Dit 'gebitje' vul je thuis met de bijgeleverde peroxidegel. Als je deze behandeling een paar nachten achter elkaar volhoudt, heb je daarna prachtig witte tanden!

  Deze methode is niet gratis en wordt in veel gevallen niet door je zorgverzekering vergoed. Informeer dus vooraf goed naar de kosten, zodat je later niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

 5. Laat je tanden bleken

  Lukt het je niet om je tanden zelf te bleken, of laat je deze klus liever over aan een professional? Roep dan de hulp in van je tandarts. Die kan je tanden bleken met een gel met waterstofperoxide, gecombineerd met bijvoorbeeld warmte of licht.

  Ook kan de tandarts je tanden van binnenuit bleken, door een combinatie van water en waterstofperoxide in de tand te plaatsen. Dit is wel een enigszins riskante methode en wordt meestal alleen gebruikt als je één verkleurde tand hebt.

 6. Houd je gebit wit

  Helaas zorgt geen van bovenstaande methodes ervoor dat je voor eeuwig een prachtig wit gebit hebt. Als je wilt dat je tanden wit blijven, dan zul je ze moeten onderhouden. Blijf de eerste twee stappen volgen en herhaal eventueel elke zes tot tien jaar de bleekprocedure.

Do's

 • Geef altijd bij je tandarts aan dat je probeert je tanden witter te krijgen. Het kan zijn dat deze in jouw geval een aantal behandelmethodes afraadt
 • Informeer bij je tandarts naar de kosten voor het bleken van je tanden. Veel tandartsen voeren deze behandeling ook uit en doen dit voor minder geld dan in een kliniek
 • Houd er rekening mee dat behandelingen aardig prijzig kunnen zijn

Don'ts

 • Probeer niet lukraak van alles, dat kost veel geld en levert vaak maar weinig op

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!