Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Gezicht » Hoe maak ik lippenbalsem
4

Hoe maak ik lippenbalsem

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 uur
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik lippenbalsem
Je lippen zijn maar bedekt met een dun laagje huid. Daarom zijn ze erg gevoelig en kunnen ze - zeker tijdens droge of koude tijden - wel wat extra verzorging gebruiken. En hoe kun je die verzorging beter geven dan door middel van je eigengemaakte lippenbalsem?

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Basis voor lippenbalsem of vaseline
 • Essentiële olie, bijvoorbeeld rozenolie
 • Pipetje
 • Magnetron
 • Keukenpapier
 • Kleine lepeltjes of spatels
 • Maatbeker
 • Potje om je lippenbalsem in te doen, bijvoorbeeld een klein blikje
 • Schort

Stappen

 1. Tref alle voorbereidingen

  Bind je schort voor en zet alle benodigdheden netjes klaar op het aanrecht. Lippenbalsem maken is een leuk, maar ook best kleverig karweitje. Als je niet straks je hele keuken schoon wilt maken, dan kun je beter een beetje vooruit denken. Voor extra gemak kun je het aanrecht ook even bedekken met keukenpapier, dan ben je straks helemaal snel klaar met schoonmaken!

  De meeste benodigdheden voor het maken van lippenbalsem zijn te vinden in iedere keuken. Andere ingrediënten, bijvoorbeeld de lippenbalsembasis, kun je vinden bij cosmeticaspeciaalzaken. Deze basis is - net als bijvoorbeeld de olie - gemakkelijk via Internet te bestellen. Kun je de basis niet vinden? Gebruik dan gewoon vaseline!

 2. Smelt de lippenbalsembasis

  Om een lekker zachte, heerlijk geurende lippenbalsem te maken schep je de lippenbalsembasis in de maatbeker. Doe hierin zoveel als je nodig hebt. Als je meerdere potjes tegelijk wilt maken, dan kun je alle lippenbalsembasis gebruiken. Zet de maatbeker in de magnetron en zet de magnetron een halve minuut aan. Roer de basis vervolgens goed door en zet de maatbeker nog een halve minuut in de magnetron. Herhaal deze stappen tot de basis helemaal gesmolten is en er geen klonten meer in zitten. Laat de basis vervolgens heel eventjes afkoelen.

 3. Breng je balsem op smaak

  Nu de basis helemaal vloeibaar is, is het tijd deze 'op smaak' te brengen. Dit doe je door met het pipetje druppeltjes essentiële oliën toe te voegen. Je hebt maar heel weinig olie nodig om de lippenbalsem op smaak te brengen. Als je 100 gram balsem maakt, dan heb je aan een halve tot anderhalve milliliter olie meer dan voldoende.

 4. Vul je potjes

  Roer de basis en de olie nog een keer goed door elkaar en vul de potjes die je hebt klaargezet. Als je de potjes later een keer weg wilt geven, dan moeten ze er natuurlijk extra mooi uitzien. In dat geval vul je ze tot net iets onder de rand. Wacht even tot de balsem opdroogt en giet het kuiltje dat dan in het midden ontstaat weer vol. Zo lijkt het net alsof het potje rechtstreeks uit de winkel komt! Als je wilt kun je er zelfs nog een eigengemaakt label op plakken!

 5. Laat de potjes goed afkoelen

  Voordat je de lippenbalsem gebruikt, laat je deze goed afkoelen. Zet de potjes niet in de koelkast, maar bewaar ze gewoon even op het aanrecht. Als je echt geen dag kunt wachten, dan kun je voorzichtig met je vinger voelen of de temperatuur al voldoende gezakt is om de balsem te proberen. Succes ermee!

Do's

 • Experimenteer met verschillende 'smaakjes'
 • Probeer ook eens zelf lippenbalsembasis te maken met behulp van was en olie
 • Gebruik een maatbeker met een tuitje, zodat je de balsem beter in je potje kan schenken

Don'ts

 • Maak niet in één keer teveel, maar kijk eerst even of de balsem uitpakt zoals je dacht
 • Gebruik niet teveel olie, maximaal 1,5% is meer dan voldoende

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!