Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe kan ik mijn haar mooi touperen

Hoe kan ik mijn haar mooi touperen

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Wil je wat meer volume in je haar, dan kun je natuurlijk hopen dat die nieuwe volumeshampoo die je hebt gekocht ooit nog vruchten af gaat werpen. Maar je kunt je haar ook een handje helpen door het te touperen. Een ander woord daarvoor is teasen en het is het geheime hulpmiddel van vrijwel elke Hollywoodster. Of dacht je soms dat die allemaal geboren werden met perfecte kapsels? Nee dus. En de techniek is helemaal niet moeilijk om onder de knie te krijgen. Dus jij kunt het ook!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Puntkam
 • Haarspay
 • Borstel (optioneel)

Stappen

 1. Kam je haar in model

  Voordat je begint met touperen, kam of borstel je je haar zodat het valt zoals je het wilt dragen. Bijvoorbeeld met een midden- of zijscheiding. Doe nog geen stylingproducten in je haar, dat maakt het touperen straks moeilijker.

 2. Kies een lok haar en toupeer hem

  Nu pak je een lok van je haar en trekt die horizontaal van je hoofd af, dus met de punten naar buiten. Met de kam ga je nu vanaf de punten voorzichtig richting de wortel van je haar kammen, zodat het gaat klitten. Let op, doe dit alleen aan de binnenkant van de haarlok, dus het gedeelte dat straks weer tegen je hoofd aan valt. De buitenkant moet mooi glad blijven. Ben je klaar, laat de lok haar dan terugvallen en ga verder met de volgende. Herhaal deze stap zo vaak je nodig vindt met steeds een andere lok.

 3. Borstel eventueel de buitenkant

  Als je alle lokken die je wilde touperen gedaan hebt en je kijkt in de spiegel, schrik dan niet. Grote kans namelijk dat je kapsel eruit ziet alsof je na een wilde nacht net uit bed komt. Maar als je het goed hebt gedaan, ziet het er straks een stuk beter uit. Vind je het effect op dit moment toch te pluizig en warrig, dan kun je nog even een borstel pakken en heel voorzichtig het buitenste laagje van je haar glad borstelen. Pas wel op dat je niet ook de getoupeerde laag weer ontwart, dan moet je namelijk weer opnieuw beginnen.

 4. Verstevig je nieuwe coupe met haarspray

  Ziet je haar er nu mooi glad en volumineus uit, dan is het tijd om de haarspray ter hand te nemen. Houd de bus op zo’n 20 tot 30 centimeter van je hoofd en spray gelijkmatig over het hele getoupeerde stuk. Het is de bedoeling dat je haar wat meer stevigheid krijgt, niet dat het zwaar, stijf en plakkerig wordt. Houd het dus bij een dun laagje spray.

 5. Kies je look

  Als de haarspray droog is, kun je kiezen welke uitstraling je wilt creëren. Je kunt voor een nonchalante look gaan door met je vingers voorzichtig door je haar te kammen en het zo een beetje los en luchtig te maken. Ga je naar een chic feestje, dan wil je het misschien liever opsteken

Do's

 • Je haar na het wassen drogen met de föhn terwijl je het ondersteboven laat hangen. Daardoor creëer je al wat basisvolume en hoef je waarschijnlijk minder lokken te touperen om het gewenste effect te bereiken.
 • Je getoupeerde haar voordat je naar bed gaat goed uitborstelen, zodat alle klitten er weer uit zijn. Let op: wees hier voorzichtig mee, voor je het weet trek je een hele pluk haar uit omdat je borstel in zo’n klit blijft hangen.

Don'ts

 • Je haar te vaak touperen. Touperen is namelijk op zijn zachtst gezegd niet de beste behandeling die je je lokken kunt geven.
 • Crèmespoeling of conditioner gebruiken vlak voordat je gaat touperen. Deze producten maken je haar te glad, waardoor het touperen minder makkelijk zal gaan.