Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe maak ik krullen met een steiltang

Hoe maak ik krullen met een steiltang

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik krullen met een steiltang
Heb je steil haar en wil je krullen zonder meteen over te gaan tot het (laten) zetten van een permanent, dan zijn er verschillende oplossingen. Je kunt je haar krullen door het ’s avonds nat te maken en te vlechten of er wikkels of papillotten in te draaien. Met de vlechten of wikkels ga je dan slapen en de volgende ochtend heb je golven of losse krullen. En natuurlijk is er ook nog de oude vertrouwde krultang. Maar wist je dat je ook een steiltang of straightener kunt gebruiken voor het maken van krullen?

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Geduld
 • Steiltang
 • Spray om je haar tegen hitte te beschermen
 • Gelspray of stylingmousse
 • Haarspray
 • Clip om je haar op zijn plaats te houden
 • Borstel of grove kam (om lokken te scheiden van de rest van je haar)

Stappen

 1. Bescherm je haar

  Een steiltang werkt door middel van twee keramische platen. Daartussen klem je de lokken van je haar om het steil te maken of juist te krullen. Aangezien die platen erg heet worden, kan je haar erdoor beschadigd raken. Je lost dat op door telkens wanneer je de tang gebruikt eerst een “heat protector” spray op je haar te spuiten. Deze spray is te koop bij de drogist.

 2. Begin met de onderste helft van je haar

  Om een mooie volle bos krullen te crëren is het belangrijk om zowel de bovenste als de onderste laag van je haar te krullen. Je begint met de onderste helft. Waarom? Als je met de bovenste helft zou beginnen, loop je kans dat die krullen minder mooi worden of zelfs weer verdwijnen zodra je met de onderste laag aan de slag gaat. De bovenste helft van je haar til je dus uit de weg en zet je met een clip vast bovenop je hoofd, zodat je goed bij de onderste lagen kan.

 3. Maak de eerste krul

  Pak een lok haar en klem hem in de steiltang, op een paar centimeter van je hoofdhuid. De steiltang moet in de hoogste stand staan voor maximaal effect. Draai nu je steiltang om zijn as, terwijl je de onderste helft van de pluk haar vasthoudt. Als het goed is, wordt een deel van het haar nu rondom de tang gewikkeld. Beweeg nu je steiltang langzaam in de richting van je haarpunten, tot hij er vanzelf uitglijdt.

  Wil je je haar alleen aan de onderkant naar buiten krullen, beweeg je steiltang dan van boven naar beneden zonder het haar eromheen te wikkelen en maak de draai pas als je bij de punten aankomt. Op die manier wikkel je alleen het onderste gedeelte van je haar om de tang. Daarna beweeg je de tang opnieuw naar de punten toe en laat je hem uit je haar glijden.

 4. Herhaal met je andere lokken

  De rest van de onderlaag behandel je op dezelfde manier. Als je alles gehad hebt, doe je wat gelspray of mousse in je nieuwe krullen en kneed je ze voorzichtig in model, waarna je verdergaat met de bovenste lagen. Mochten je krullen in de onderste helft niet helemaal perfect zijn, maak je dan niet druk. De onderste krullen dienen meer om je kapsel wat body te geven en zijn dus ook niet zo zichtbaar als de krullen in de bovenliggende laag.

 5. Krul de bovenste laag in twee delen

  Scheid je bovenste haarlaag in een linker- en een rechterdeel en zet een van beide delen vast aan de zijkant van je hoofd. Waar je de scheiding tussen links en rechts maakt is helemaal aan jou, dus als je meestal een zijscheiding draagt kun je daar ook voor kiezen. Het deel van je haar dat nu nog los hangt krul je op precies dezelfde manier als zojuist de onderlagen. Ben je klaar met het eerste deel, check dan of je tevreden bent en werk de krullen die niet zo mooi zijn als je zou willen nog even bij. Daarna doe je gelspray of mousse in het eerste deel en ga je verder met het tweede deel.

 6. Kneed je krullen in model en fixeer

  Klaar? Dan kun je nu met je handen nog wat meer model in je krullen knijpen als dat nodig is. Wees voorzichtig, je wilt de krullen niet platdrukken. Ben je helemaal tevreden, fixeer je nieuwe coupe dan met haarspray. Voor extra volume spray je je haar ook aan de onderkant, door naar voren te buigen tot je hoofd ondersteboven is. Ga daarna nog even met je vingers door je haar om je krullen een beetje los te schudden.

  Dat ziet er glamourous uit!

Do's

 • Steeds een dunne lok haar tegelijk krullen. Is de lok die je krult te dik, dan wordt de krul zwaarder en zal hij eerder “uitzakken”.
 • Je steiltang losjes vasthouden, zodat je haar alle gelegenheid krijgt om “uit zichzelf” de gewenste vorm aan te nemen.
 • Voor meer variatie kun je de tang verticaal vasthouden en draaien in plaats van horizontaal.
 • Experimenteren met de draairichting van de steiltang: richting je hoofd of er juist vandaan. Levert allebei een ander effect op, en het is een kwestie van smaak wat jij het mooist vindt.

Don'ts

 • Veel kracht uitoefenen op de steiltang. De warmte zorgt ervoor dat je haar in het gewenste model komt, niet de hoeveelheid druk die je uitoefent.
 • In paniek raken als er stoom of rook van je haar af lijkt te komen: dat zijn de haarproducten die je erin hebt gesmeerd en die nu door de hitte verdampen.

Bron

Meer uitleg