Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe permanent ik mijn haar

Hoe permanent ik mijn haar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 24 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe permanent ik mijn haar
Een permanent is de oplossing voor dames met steil haar die dromen van een hoofd vol prachtige krullen. Door een chemicaliënbad wordt de structuur van je haar veranderd, zodat je het kunt omvormen met behulp van rollers. Een permanent beschadigt je haar wel flink, denk er dus goed over na of je dat wel echt wilt. Ga er alleen voor als je zeker weet dat je het risico van een mislukking en eventuele nare gevolgen op de koop toe wilt nemen. Want je gaat tenslotte wel met chemicaliën aan de slag!

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Gezond haar dat wel tegen een stootje kan
 • Een vrije middag
 • Lef
 • Benodigdheden zijn verder afhankelijk van of je naar de kapper gaat of zelf aan de slag wilt

Stappen

 1. Probeer of krullen jou wel staan

  Hoe graag je ook krullen wilt, bij sommige mensen staan ze gewoon niet mooi. Het zou zonde zijn als je er pas achter kwam dat dat bij jou ook het geval is wanneer je al helemaal klaar bent met permanenten. Daarom is het handig om van tevoren alvast wat te experimenteren met krullend haar. Bijvoorbeeld door wikkels in je natte haar te draaien en ze een nachtje te laten zitten, of door met de krultang of steiltang aan de slag te gaan. Mocht het niet bevallen, dan hoef je alleen je haar maar nat te maken om van de krullen af te zijn. Bij een permanent is dat toch wat lastiger.

 2. Ga naar de kapper

  Tegenwoordig kun je permanentsetjes kopen waarmee je gemakkelijk zelf een permanent zou moeten kunnen zetten. Maar besef goed dat je met chemicaliën aan de gang gaat en dat je je haar gaat onderwerpen aan een behandeling die het flink beschadigt. Zou je dat niet liever aan een professional overlaten? Het zou toch zonde zijn als je het zelf doet en het mislukt. Dan blijf je namelijk zitten met zwaar beschadigd haar zonder krullen. En onthoud ook dat een thuispermanent aanbrengen lang niet zo gemakkelijk is als het lijkt.

  Zeker als je nog nooit eerder een permanent hebt gehad, kun je er beter voor kiezen om het door de kapper te laten doen. Die kent jouw haar en weet precies welke permanentbehandeling je nodig hebt. Ook hoef je dan niet zelf na te denken over welke rollers je moet gebruiken, hoe strak je de rollers inwikkelt en hoe lang de vloeistof moet inwerken voor een optimaal effect.

 3. Vraag hulp

  Ga je het toch zelf doen? Doe het dan niet alleen. Vraag je moeder, zus, tante, vriendin of iemand anders om je te helpen. De permanentrollers zelf in je haar rollen is namelijk een lastig klusje, zeker aan de achterkant van je hoofd. Bovendien moeten de rollers allemaal ongeveer even strak worden ingerold en dat is iets dat je zelf moeilijk voor elkaar krijgt.

 4. Kies de juiste rollers

  De grootte van de rollers en hoe strak je ze indraait hebben invloed op het soort krullen dat je krijgt. Kleine rollers die je strak indraait geven een hoofd vol kleine, stevige krulletjes. Kan mooi zijn, kan ook een poedeleffect geven. Losse, nonchalante krullen bereik je door grotere rollers en minder strak inwikkelen. Maar let op: te los indraaien en je zult weinig meer effect zien dan een golf of slag in je haar. 

 5. Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig

  De chemicaliën in de vloeistof kunnen veel schade aan je haar en (hoofd)huid aanrichten, zeker als je ze niet op de juiste manier toepast. Experimenteren is dus uit den boze. Houd je precies aan de instructies, vooral als het gaat om de inwerktijd en de adviezen over de bescherming van je huid en kleding. Tip: bescherm de huid van je gezicht en hals door er een laagje vaseline op aan te brengen.

  Let op: voelt je hoofd na het aanbrengen van de vloeistof branderig of op een andere manier geïrriteerd aan, spoel de vloeistof dan direct goed uit in plaats van je aan de inwerktijd te houden en maar te hopen dat je huid er wel tegen zal kunnen.

 6. Spoel uit en droog

  Als de inwerktijd verstreken is spoel je alle permanentvloeistof uit je haar en haal je de rollers eruit, waarna je je haar nog een keer goed uitspoelt. Het is heel belangrijk dat alle chemicaliën verdwenen zijn. Anders blijven die namelijk nog verder inwerken op de structuur van je haar. Na het spoelen dep je je nieuwe krullen voorzichtig droog met een handdoek. Niet wrijven en zeker niet meteen aan het föhnen slaan. Dat je nu krullen hebt, betekent namelijk niet dat er niets meer mis kan gaan.

 7. Wacht 24 uur

  Een permanent heeft altijd tijd nodig om goed te pakken. Met het permanenten zelf ben je ongeveer twee uur bezig, daarna duurt het nog minstens een etmaal voordat het uiteindelijke resultaat goed zichtbaar is. Vind je het dus vlak na het spoelen en drogen niet krullend genoeg? Heb dan geduld, want het kan heel goed zijn dat je morgen ineens wel de krullen hebt die je wilde. Hetzelfde geldt als je je krullen te stijf vindt, of te klein. Je haar heeft nu eenmaal even tijd nodig om aan het nieuwe kapsel te “wennen”.

Do's

 • Naar de kapper gaan voor een permanentbehandeling.
 • Je gepermanente haar goed verzorgen: wassen met een milde shampoo, een conditioner gebruiken en niet teveel kammen, föhnen en borstelen.

Don'ts

 • Je haar kammen voordat het permanent helemaal gepakt heeft. Dat duurt vierentwintig uur, en als je toch eerder gaat kammen kan het zijn dat er minder krul in je haar komt.
 • Je haar eerst kleuren en dan permanenten. De chemicaliën in de permanentvloeistof kunnen ervoor zorgen dat je kleur verbleekt. Wil je graag gekleurde krullen, wacht dan met kleuren tot het permanent heeft gepakt.
 • Vaker dan eens per jaar een permanent (laten) zetten. Dat is namelijk enorm slecht voor je haar.

Bron