Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Haar » Hoe verf ik mijn haar
3

Hoe verf ik mijn haar

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe verf ik mijn haar
Voor een leuke kleur in je haar hoef je allang niet meer naar de kapper. Van highlights tot een complete coupe soleil en van paarstinten tot goudblond: bij de drogisterij kun je tegenwoordig elk ‘kapsel in een doosje’ vinden. Wel zo gemakkelijk: je kunt het thuis in je haar doen. En, als je een beetje met beleid te werk gaat is dit helemaal niet zo moeilijk!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Handdoek die vies mag worden
 • Haarverf
 • Kam
 • Plastic handschoenen
 • Wattenschijfjes of scrubcrème
 • Kookwekker
 • Vaseline

Stappen

 1. Lees de gebruiksaanwijzing

  Lees voor je de haarverf gebruikt eerst de gebruiksaanwijzing. Kijk of de haarverf wel geschikt is voor jouw haar. Onthoud hoe lang de verf in moet trekken en voer de test uit om te kijken of je niet allergisch bent voor de haarverf. Dit kun je doen door een klein beetje verf uit te testen op de binnenkant van je arm. Als je last van jeuk krijgt, dan kun je deze verf beter niet gebruiken.

 2. Meng de verf

  Maak vervolgens de verf klaar. In de meeste gevallen moet je de inhoud van een tube in een flacon uitknijpen. Nadat je de flacon goed geschud hebt is de verf klaar voor gebruik. Als je de inhoud van de tube en de flacon eenmaal met elkaar vermengd hebt, dan kun je dit niet bewaren. Meng je verf daarom altijd pas op het moment dat je het gaat gebruiken.

 3. Bescherm je oren en je haarlijn

  Haarverf kan nare vlekken geven die je niet zo snel van je af krijgt. Bescherm je oren en je haarlijn daarom met een laagje vaseline. De vette vaseline zorgt ervoor dat de verf geen kans krijgt om aan je huid te hechten.

 4. Verdeel de verf over je haar

  Trek de handschoenen aan en verdeel de verf over je haar. Begin bij de haarwortels en werk zo naar beneden, alsof je je haar aan het insmeren bent met conditioner. Probeer de verf zo gelijkmatig mogelijk door je haar te verdelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld een grove kam gebruiken. Let wel op dat je niet alle verf weer uit je haar kamt. Probeer alle verf in het potje op te maken. Als je alle verf over je haar verdeeld hebt, laat het dan intrekken. In de gebruiksaanwijzing van je pak verf staat hoe lang je de verf moet laten intrekken. Meestal is dit ongeveer een half uur. Gebruik een kookwekker om deze tijd goed in de gaten te houden. Des te langer je de verf laat zitten, des te intensiever wordt de kleur. Uiteraard moet je de kleur nooit langer laten zitten dan in de gebruiksaanwijzing aangegeven.

 5. Spoel je haar uit

  Als de verf helemaal ingetrokken is kun je alles uit gaan spoelen. Gebruik hiervoor alleen de bijgeleverde shampoo. Als er geen shampoo bij je haarverf zat, gebruik dan geen extra shampoo. In dat geval is er namelijk al een soort shampoo opgenomen in je haarverf. Spoel je haar net zo lang uit totdat het water niet meer kleurt. Droog je haar hierna voorzichtig af met een donkere handdoek die vies mag worden. Je haar zal de eerste dag nog een klein beetje blijven afgeven. Wees dus voorzichtig met waar je je hoofd neerlegt!

 6. Verwijder vlekken en laat je haar drogen

  Mocht je ondanks je beschermlaagje van vaseline toch wat haarverf op je huid hebben gekregen, verwijder dit dan met een nat wattenschijfje of een beetje scrubcrème. Laat vervolgens je haar gewoon aan de lucht drogen. Als je nu direct een föhn gebruikt, dan bestaat de kans dat je tint doffer wordt en dat zou zonde zijn!

Do's

 • Verwijder vlekken op je huid met een wattenschijfje met nagellakremover
 • Stap direct onder de douche als je kleur vreemd uitgevallen is. Door je haar met anti-roos shampoo te wassen gaat de kleur er sneller uit.
 • Werk uitgroei regelmatig bij, bijvoorbeeld met speciale uitgroeibijwerkstiften
 • Heb je je haar geblondeerd, maar is het mislukt? Verf je haar dan in een asblonde tint, dit neutraliseert de kleur
 • Kies een kleur die bij je huidtonen past
 • Gebruik altijd de bijgeleverde handschoenen

Don'ts

 • Ga niet met je blote handen door je haar; de vlekken die je op je vingers en nagels krijgt kunnen wekenlang blijven zitten
 • Was je haar niet voor het verven; zo blijft het vetlaagje dat je hoofdhuid beschermt tegen de kleuring in stand
 • Ga niet blindelings af op de haarkleur van het model op de voorkant van het pak; op de zij- of achterkant vind je vergelijkingsmateriaal met jouw haar

Bron

Boek Stralend mooi van top tot teen door Esme Floyd, Carlton Books Limited, 2004.

Meer uitleg

Kijk wel uit!

door Melanie Schonewille op 08-11-2009 23:47
Wil je een extreme transformatie?
LET OP:
hiermee zou je misschien wel naar een kapper willen gaan, want wat het pakje zegt ie Meestal niet wat het daadwerkelijk resultaat wordt. Dan loop je al gauw met iets wat je JUIST niet wil hebben.
ook met de uitgroei even opletten.. ging het de vorige keer goed? en heb je nu precies de zelfde kleur van het zelfde merk.. dan lekker doen zou ik zeggen.. pak je een ander merk, maar wel de zelfde kleur? kam de kleur dan door want dan krijgt je uitgroei ook een opfrissing in je "nieuwe" kleur. Maar nogmaal, pak je een hele andere kleur?! dan is de kan groot dat je heel iets anders krijgt dan op het pakje staat. Dus kijk wel uit ;)
Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!