Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe houd ik slakken uit mijn tuin
4

Hoe houd ik slakken uit mijn tuin

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe houd ik slakken uit mijn tuin
Best leuk om naar te kijken, zo'n slak. Maar zo vriendelijk als ze eruit zien zijn ze niet! Slakken mogen dan niet bijten of achter je aankomen; ze kunnen wel gemakkelijk een spoor van vernieling achterlaten in je tuin. Gelukkig zijn ook slakken te verjagen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Kruidentuintje
 • Slakkenkorrels
 • Flinke schep
 • Slakkenafrastering

Stappen

 1. Maak je tuin slak-onvriendelijk

  Veel mensen zetten in hun tuin planten die ze mooi vinden, zonder te kijken naar de invloed die die planten op dieren hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal planten die erg geliefd zijn onder slakken: hosta's, ligularia's, iberissen; het zijn zo maar een aantal van de lievelingskostjes van de slak. Sla er eens een tuinboek op na en pak het rigoreus aan: verwijder alle planten waar slakken dol op zijn. Zo maak je je tuin minder aantrekkelijk voor slakken en bescherm je bovendien ook je andere planten!

 2. Houd je tuin droog

  Slakken - en met name naaktslakken - houden van vochtige omgevingen. Het weer kun je niet beïnvloeden, maar je kunt er wel voor zorgen dat je grond wat droog is, bijvoorbeeld door hier grind, zaagsel of schelpen op te gooien. Gecombineerd met een paar leuke planten kun je hier een prima, veilig perkje van maken.

 3. Plant wat kruiden

  Slakken houden niet van de geurtjes die tijm, knokflook en salie afgeven. Als je deze kruiden op strategische plekken in je tuin zet, plant je als het ware een natuurlijke barrière tegen slakken. Voordelig, effectief en ook nog eens heel lekker!

 4. Plaats een slakkenafrastering

  Als écht niets helpt, dan kun je tot slot nog gaan voor doelgerichte, plaatselijke bestrijding: het plaatsen van een slakkenafrastering. Een slakkenafrastering is verkrijgbaar in het tuincentrum en is niets anders dan een afrastering die je om een plant heen zet. Doordat de afrastering een stukje de grond in gaat, is je plant goed beschermd tegen opdringerige slakken. Goedkoop is een slakkenafrastering niet, maar als hij eenmaal staat, hoef je er voorlopig niet meer naar om te kijken!

 5. Strooi slakkenkorrels

  Als de natuurlijke middeltjes niet voldoende resultaat opleveren, dan kun je overstappen op het gebruik van slakkenkorrels. Op de verpakking kun je zo terugvinden of de korrels diervriendelijk zijn of niet. Je kunt kiezen voor korrels die de slakken wegjagen en voor korrels die de slakken opeten, waardoor ze vervolgens stoppen met eten en dood gaan. De eerste oplossing is diervriendelijk en bovendien ook erg effectief; je houdt de slakken er mee buiten de deur en hoeft niet maar af te wachten tot de slakken beginnen te smullen van je korrels.

Do's

 • Houd er rekening mee dat met slakken ook vogels en egels kunnen verdwijnen; zij lusten namelijk wel graag een slakje!
 • Richt je aandacht ook op naaktslakken, die richten het meeste schade aan

Don'ts

 • Plant geen 'slakkenplanten', zoals hosta's!
Hoedoeners in de spotlight
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!