Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Milieu » Ecofabulous lifestyle » Hoe dof ik me ecofabulous op
4

Hoe dof ik me ecofabulous op

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 28 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe dof ik me ecofabulous op
Cosmetica is meer dan alleen je lippenstift, oogschaduw en mascara. Voordat je ’s ochtends de deur uit gaat heb je al minstens zes cosmeticaproducten gebruikt: zeep, shampoo, conditioner, deodorant, tandpasta en bodylotion. En misschien heb je ook al wel scheerschuim, parfum of foundation gebruikt. Mensen die bewust door het leven gaan en lekker in hun vel zitten, hebben nauwelijks hulpmiddelen nodig om er mooi uit te zien. Zo scheelt het al snel liters bodylotion per jaar als je elke dag minstens twee liter water drinkt. Je huid is dan heel goed in staat om zichzelf te hydrateren. Omdat niet iedereen een natural beauty is en bovendien bijna niemand dat altijd is, is het helemaal niet erg om jezelf zo nu en dan eens lekker te verwennen met een subtiel make-upje, een scrubje of een heerlijke bodylotion. Maar in heel veel verzorgingsproducten zitten giftige stoffen, zoals chemicaliën en synthetische stoffen. En jij maar denken dat je gezond bezig bent… Behalve dat veel van deze producten slecht zijn voor jou, zijn ze vaak ook nog eens slecht voor het milieu en voor de dieren. Want helaas, helaas: veel dieren worden nog altijd onder zeer slechte omstandigheden gehouden voor het ondergaan van dierproeven. Deze proeven worden gebruikt voor allerlei doeleinden, van medische tot cosmetische, terwijl er inmiddels – zeker wat betreft het testen van cosmetica - goede alternatieven bestaan.

Hoedoe door: Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps

Bekijk het profiel van Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Aantal Hoedoes: 7


Benodigdheden

  • Een groen hart
  • Het boek Veggie in Pumps; gids voor een ecofabulous leven
  • Een kabinet vol natuurlijke producten
  • Een beautycase
  • De cosmeticagids van Proefdiervrij

Stappen

  1. Onderzoek de producten die je dagelijks gebruikt

    Onze oksels ruiken 24 uur per dag fris, onze rimpels zijn binnen een paar weken verdwenen. Zelfs onze nagels zijn binnen dertig seconden droog en we poetsen onze tanden natuurlijk wit. Dankzij de cosmetica van nu kan er niets meer mis gaan, want we zien er binnen no time stralend en gezond uit. Maar er is één ding wat onze schoonheidsleveranciers er niet bij vertellen: veel cosmeticaproducten zitten boordevol gifstoffen, chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu maar zeker ook voor jou zelf. Zo zijn er honderden varianten van synthetische emulgatoren die zijn bedoeld om te binden en te mengen. Ze worden vaak aangeduid met PEG of RETH plus een nummer en kunnen allergieën veroorzaken. In shampoo en agressieve schoonmaakmiddelen komt heel vaak de synthetische grondstof sodium lauryl sulfate voor, of een variant ervan. Het schuimt enorm en is sterk ontvettend, maar ontregeld ook meteen de vetbalans van je eigen huid. Hierdoor wordt je haar steeds sneller vet en moet je al snel elke dag je haar wassen. Goed voor de shampooverkoop natuurlijk, maar slecht voor huid, haar en het milieu!

  2. Kies voor proefdiervrije cosmetica

    In Nederland is het al sinds 1997 verboden om cosmetica op dieren te testen. Ook in Engeland worden hiervoor geen proefdieren meer gebruikt. Helaas zijn de meeste producten in onze winkels toch op dieren getest, doordat veel cosmetica uit landen komt waar dierproeven nog niet verboden zijn. Met name muizen, ratten, konijnen, cavia’s en vissen zijn het haasje en hoewel het aantal dieren al flink gedaald is, zijn het er nog altijd zo’n 9000 per jaar. Dat zijn er dus 9000 te veel. Dit kun jij doen: koop al je producten van wasmiddelen tot zelfbruiningscrème en tandpasta van merken die geen dierproeven doen en laat zien dat jij het anno 2008 – met alle mogelijkheden van nu – belachelijk vindt dat cosmetica nog steeds op dieren wordt getest. Op www.cosmeticagids.nl kun je zien hoe animalfabulous jouw producten zijn.

  3. Kies biologische en natuurlijke producten

    In onze beautycase kunnen we grofweg drie soorten merken onderscheiden. Allereerst zijn er de merken die doen alsof. Vooral de grote merken als Estée Lauder, Clarins en Sisley zeggen gebruik te maken van de kracht van planten. Het zal ook echt wel waar zijn dat één, nou vooruit twee procent van de ingrediënten plantaardig is, maar dat zegt niets over de overige 99%. De tweede groep bestaat uit merken als het Engelse REN – ‘puur’ in het Zweeds - en het Zwitserse Skincode, die producten maken zonder E-stoffen. Ze zijn heel goed op weg doordat ze geen kunstmatige kleur- en geurstoffen en conserveringsmiddelen gebruiken. Jammer is alleen dat de producten wel synthetische stoffen bevatten. Tenslotte heb je de echte ‘natuurzuivere’ producten als L’Occitane, Dr. Hauschka en Living nature. Deze hebben het BDIH of ECOCERT keurmerk en garanderen dat er op een correcte manier wordt omgegaan met mens, dier en milieu. Overigens streeft ook Aveda, geïnspireerd op de Indiase Ayurvedische leer, ernaar 100% natuurlijk te zijn. Het merk heeft nog geen keurmerk omdat niet alle eindproducten geheel ecologisch zijn.

  4. Let op de keurmerken

    De keurmerken met betrekking tot cosmetica zijn – net als in de mode – nog niet zo ver ontwikkeld als in de voedingsindustrie. Zo zijn er, op wat schoonmaak- en wasmiddelen na, nog geen cosmeticaproducten te koop met het EKO Keurmerk. Wel is er een aantal ecofabulous verantwoorde buitenlandse keurmerken met duidelijke regels en richtlijnen, zoals het Duitse BDIH en het Franse ECOCERT. BDIH De BDIH (Bundesverband Deutscher Industrie und Handelsunternehmen) is het Duitse keurmerk voor medicinale producten, reformwaren, voedingssupplementen en lichaamsverzorging. Producten met dit keurmerk bevatten alleen plantaardige grondstoffen, zoals plantaardige oliën en vetten, bloemenwater, etherische oliën en aroma’s uit gecontroleerde biologische teelt. Ecocert De uitgangspunten zijn vrijwel hetzelfde als die van de BDIH, al heeft ECOCERT ook richtlijnen opgesteld voor Fair Trade, de zogenaamde ECOCERT Fair Trade Standards. Proefdiervrij De eindproducten als de grondstoffen gebruikt voor cosmetica met het proefdiervrijlogo zijn niet getest op dieren.

  5. Homemade ECOsmetics

    De natuur, de tuin en je keukenkastje bieden plenty ingrediënten waarmee je je eigen beautyproducten maakt. Met ei, yoghurt, bier, kamille en olijfolie maak je bijvoorbeeld al een heerlijke shampoo. Ja, het klinkt smerig, maar doe het gewoon! Een goede tip uit grootmoeders tijd is om je haar na het wassen na te spoelen met een glas water met daarin een lepel azijn. Je haar gaat er prachtig van glanzen! En die geur, ach, even in de wind en de azijnlucht is verdwenen. In plaats van azijn zou je overigens ook een lepel bijenhoning op kunnen lossen in warm water. Dat verspreid in ieder geval een aangename, zoete geur. De beste en meest duurzame manier voor een goede scrubbeurt is… jaja je oude koffiedrap meenemen onder de douche. Neem een handje van deze gemalen natte boontjes en wrijf jezelf er goed mee in. Puur natuur en dode huidcellen worden gegarandeerd verwijderd. De ultieme manier van recycling dus!

Do's

  • Licht mensen in beautysalons in over make-up en dierproeven
  • Eet dagelijks voldoende fruit en drink voldoende water. Dit is de beste verzorging voor je huid.
  • Koop alleen biologische verzorgingsmiddelen.
  • Ga eens voor een lekkere schoonheidsbehandeling naar een natuurlijke beautysalon.

Don'ts

  • Gooi nooit zomaar verpakkingen weg (als je een tube crème doorknipt zit er nog heel veel in waar je dagen van kan profiteren).
  • Koop geen producten die op dieren zijn getest (veelal de grote buitenlandse bekende merken).

Bron

Veggie in Pumps: gids voor een ecofabulous leven, Lisette Kreischer & Merel van der Lande Uitgeverij Artemis & Co

Lush

door Willemijn op 29-01-2013 09:36
Over Lush:
Als je producten van Lush koopt, koop ze dan omdat ze geen verpakking hebben, niet op dieren worden getest en omdat ze prettig in het gebruik zijn.
Maar niet omdat er geen Sodium Lauryl Sulfaat, kleurstoffen of parabenen in zitten. Dat zit er namelijk wel in.
Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!