Persoonlijke hulpmiddelen
3

Hoe slaap ik solo

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe slaap ik solo
Bed in een (luxe) hotel of ger, een hangmat tussen twee palmen, een stapelbed op een slaapzaal... Waar slaap ik vannacht is best een dwingende vraag, helemaal als je alleen reist. Deze hoedoe geeft je een solo slaapwijzer. Bij de keuze voor een accommodatie gebruik je zes graadmeters.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

 • Accommodatie
 • Bed
 • Slaap

Stappen

 1. Stel de juiste eisen

  Qua accommodatie heeft de soloreiziger op de meeste plaatsen volop keuze. Waar moet een accommodatie volgens jou aan voldoen? Stel jezelf bij je zoektocht naar de juiste kamer de volgende vier vragen (in willekeurige volgorde):

  1. Hoeveel wil ik uitgeven?
  2. Hoeveel hygiëne heb ik nodig?
  3. Hoe veilig moet het zijn?
  4. Hoeveel comfort heb ik nodig:
   • airco, fan of niks
   • één- of tweepersoonsbed
   • douche op of buiten de kamer
 2. Bepaal of je trek hebt in gezelschap

  Veel leuke anderen in de buurt of liever op mezelf? Naast prijs, comfort, veiligheid en hygiëne is ook de hunkering naar gezelschap een belangrijke graadmeter. Daar heb je trek in, een beetje of helemaal niet. Op die zin stem je het soort accommodatie af.

  Geen zin in gezelschap: boek de vrije éénpersoonskamer in dat grote en onpersoonlijke hotel.

  Beetje zin in gezelschap: boek een éénpersoonskamer in een guesthouse met gemeenschappelijke tuin, 'huiskamer' of andere gemeenschappelijke hangplek.

  Veel zin in gezelschap: kies voor de kleine en persoonlijke adresjes of boek een bunkbed (stapelbed) in een populair guesthouse of hostel.

 3. Bang aangelegd: kies voor locatie

  Een kilometerslange, eenzame wandeling door verlaten of onverlicht gebied is op z'n minst ongezellig dan wel hoogst onplezierig of doodeng. Ben jij bang aangelegd? Zorg ervoor dat je er - ook 's avonds - met een gerust hart op uit kunt trekken. Locatie is jouw belangrijkste graadmeter. Je slaapt bij voorkeur niet op afgelegen plekken, wel temidden van de gezelligheid, ofwel: in of vlakbij de dorpskern of het stadscentrum. Als er op loopafstand van alles te doen is, is het nooit te laat, te donker of te eenzaam.

 4. Weinig geld, kies voor de slaapzaal

  Slapen is vrij duur voor solo's. Ook al verschilt de prijs van een eenpersoonskamer tussen landen aanzienlijk, alleen slapen is meestal relatief duur. Door in dorms (slaapzalen) te slapen, kun je de reiskosten behoorlijk drukken. Er zijn grote (vanaf acht bedden) en kleintjes (tot zes bedden) en je vindt ze bijna overal. Maar! Lichte slapers hebben hier een probleem, want met een beetje pech doe je geen oog dicht. Breng in elk geval je oordoppen mee!

 5. Deel een double

  Een van de leukste aspecten van het reizen zijn de tientallen ontmoetingen onderweg. Tussen de globetrotters bevinden zich veel anderen zoals jij. Kom je tijdens een bus-, trein- of bootreis een leuke soloreiziger tegen, nodig hem of haar dan uit om bij aankomst een double te delen. Zo kun je de kosten drukken.

 6. Neem niks klakkeloos aan

  Op de websites waar je accommodaties kunt boeken staan meestal ook recensies van andere vakantiegangers. Neem ze ter harte, maar staar je er niet blind op. Onthoud dat toeristen hun onvrede, slechte humeur of onmogelijke eisenpakket afreageren door negatief over een verblijfplaats te schrijven. Neem dus niks klakkeloos aan, maar hanteer je eigen maatstaven en ga zelf op onderzoek uit.  

 7. Ga af op het advies van reizigers met dezelfde smaak

  Reizigers tippen elkaar voortdurend. Het beste informeer je bij je eigen incrowd naar de beste plekken. Klikt het met mensen en merk je dat jullie dezelfde smaak en interesses hebben, informeer naar hun favoriete accommodaties. Schrijf ze op in je reisgids en boek ze zodra je in de buurt bent. Zo maak je optimaal gebruik van het reizigersnetwerk.

 8. Lees mijn boek 'Hoe reis ik solo?'

  In 'Hoe reis ik solo?' is een volledig hoofdstuk gewijd aan soloslapen. Je leest welke accommodatie je in welke situatie het beste kunt kiezen, hoe je de kosten van soloslapen kunt drukken en waarom dormbeds erg handig zijn, maar soms ook vreselijk irritant.

Do's

 • Hoe uitgeput je ook bent bij aankomst, bekijk de kamer voordat je incheckt.
 • In de tropen? Eet niks op je kamer (beestjes!)
 • Check de datum van je reisgids: hoe ouder, hoe minder waarheidsgetrouw
 • Let op de muur van je slaapkamer als je geen zin hebt in het gekakel of seksleven van je buren

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!