Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Budgett(r)ips » Hoe reis ik naar een wereldstad voor minder dan €50 per dag

Hoe reis ik naar een wereldstad voor minder dan €50 per dag

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Een stedentrip kan soms erg duur uitpakken. Uit eten, uitgaan en hotels in grote steden kosten veel geld en zijn over het algemeen een stuk duurder dan wat men normaal betaald in een afgelegen gebied. Maar ja, je zit dan ook wel op een mooie plek midden in een fantastische stad! Toch zijn er zogeheten travelhacks waardoor je toch goedkoop een stedentrip kunt doen. Zelfs voor minder dan €50 per dag.

Hoedoe door: Peter Hoekma

Bekijk het profiel van Peter Hoekma
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Internet om het een en ander op te zoeken, maar dit kan van te voren.

Stappen

 1. Selecteer je vervoer

  Veel steden in Europa zijn goed te bereiken met de trein. De trein is vaak ook een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld een busreis of een vliegreis. Neem eens een kijkje bij de treinreiswinkel bij jou in de buurt en vraag wat ze aanbevelen. Zo is een ticket naar Berlijn maar €39. En als je ‘s nachts reist zelfs maar €29.

  Je kunt ook met een busreis naar je plaats der bestemming. Houd er wel rekening mee dat de reis langer kan duren dan de trein, en dat je minder comfortabel zit. Je hebt wel het voordeel dat je niet hoeft over te stappen.

 2. Regel je accommodatie

  Je kunt eigenlijk drie verschillende soorten accommodaties kiezen als je goedkoop wilt overnachten. Ten eerste is er natuurlijk couchsurfing. Je spreekt met iemand af dat je bij diegene op de bank slaapt. Vaak is dit geheel gratis en veel hosts kunnen je vertellen over de stad en je zelfs rondleiden. Couchsurfing is erg leuk en goedkoop. Maar het is niet voor iedereen weggelegd.

  Je kunt ook hostels boeken in verschillende steden. Dit zijn kamers waar je met meerdere mensen op een kamer slaapt. Vaak zijn dit backpackers en jongeren. De sfeer is altijd heel gezellig en open. Een hostel kun je vaak al voor €20 tot €25 per nacht krijgen. Let wel goed op je spullen want alles is openbaar en je spullen kunnen zomaar gestolen worden.

  Als je toch liever wat luxe en privacy wilt kun je nog een hotel boeken. Alleen via de meeste boekingssites en hotelketens betaal je met gemak meer dan €50 per nacht. Een alternatief is een hotelveiling. Soms worden veilingen voor minder dan €20 gewonnen. Buiten de last minutes om zijn er nog meer hotels te vinden, alleen deze gaan vaak voor een hogere prijs over de toonbank.

 3. Verzorg je eten en drinken

  Uit eten gaan is duur. Maar er zijn goede opties om toch goedkoop buiten de deur te eten. Voor je ontbijt en lunch zou je natuurlijk kunnen denken aan een picknick in het park waarbij je eerst alles in de supermarkt koopt.

  Qua avondeten kun je eens kijken bij de verschillende studentenverenigingen in de stad als het een studentenstad is. Soms hebben studentenverenigingen een openbare keuken waar ook niet-studenten kunnen komen eten. Je hebt dan niet veel keuze, vaak zijn er twee maaltijden om uit te kiezen. Maar het is wel goedkoop en lekker eten. Zeker een aanrader.

  Daarnaast zijn er vaak nog openbare keukens onder hetzelfde concept als de keukens bij studentenverenigingen. Let wel op, soms moet je van te voren reserveren zodat ze rekening kunnen houden met de hoeveelheden.

  Ook kun je vaak wel op het station of bij straattentjes goedkoop eten halen. Je kunt natuurlijk niet lekker op een plein zitten en bediend worden, maar het is wel goedkoop. 

  Vraag ook eens na bij de VVV-kantoren naar de lokale markten. Hier zijn vaak voldoende kraampjes te vinden waar je lekker vers eten kunt kopen.

 4. Geniet van bezienswaardigheden en cultuur

  In iedere stad zijn wel bezienswaardigheden. Sommigen zijn gratis en anderen moet je weer voor betalen. Laat je niet gek maken door reisorganisaties die hele pakketten verkopen. Als je alles in het pakket ook daadwerkelijk wilt doen ben je goedkoper uit, anders kun je beter de leukste dingen apart boeken. 

  Ga ook eens langs het lokale VVV-kantoor en vraag of er tijdstippen zijn waar er korting gegeven wordt. Zo krijg je bij het Louvre op vrijdagavond na 18.00 uur korting op je entree, op zondag is het Louvre zelfs helemaal gratis! Dit soort kortingen kunnen goed uitpakken voor je budget, vraag er dus naar bij het VVV-kantoor.

Do's

 • Vraag aan echte locals wat ze aan kunnen bevelen, zij weten ten slotte het beste wat je kunt doen in de stad
 • Ga eerst even bij het VVV kantoor (of equivalent) langs en vraag naar leuke evenementen op het moment in de stad
 • Ook kun je meteen vragen of er kortingspasjes beschikbaar zijn voor toeristen

Don'ts

 • Boek alleen excursies als je zeker weet dat het goede tripjes zijn. Vaak zijn deze excursies duur en leuker om in je eentje te doen
 • Boek je hotel niet via een grote hotelverzamelsite. Je kunt beter via een aanbieding, veiling of direct bij het hotel boeken voor de voordeligste prijs

Bron