Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Vervoer » Auto » Hoe stel ik caravanspiegels af

Hoe stel ik caravanspiegels af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe stel ik caravanspiegels af
Als het zicht naar achteren via de gewone autospiegels verhinderd wordt door je caravan als deze achter uw auto gekoppeld zit. Je kunt dan niet helemaal langs je caravan naar achteren kijken. In dat geval zijn extra spiegels links en rechts van je buitenspiegels wettelijk verplicht

Hoedoe door: Zwen Numan

Bekijk het profiel van Zwen Numan
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

 • Auto
 • Caravan
 • Caravanspiegels

Stappen

 1. Bepaal of je caravanspiegels nodig hebt

  Als het zicht naar achteren via de gewone autospiegels verhinderd wordt door je caravan als deze achter je auto gekoppeld zit. Je kunt dan niet helemaal langs uw caravan naar achteren kijken.

  In dat geval zijn extra spiegels links en rechts van uw buitenspiegels wettelijk verplicht!

  Bij 99% van de reguliere auto-caravan combinaties zijn caravanspiegels daarom een must. Heb je een vouwwagen of bv. een super compacte, speciale caravanuitvoering dan zijn caravanspiegels meestal niet nodig. Als je caravan breder is dan 2,30 meter dan voldoen meestal alleen spiegels met verlengde armen.

  Tip: Een trucje om vast te stellen of je hulpspiegels nodig hebt: Open beide voorportierramen. Meet nu door de geopende ramen de afstand tussen de binnenzijden van de buitenspiegels van de auto. Is deze afstand kleiner dan de breedte van de caravan, dan heb je caravanspiegels nodig.

 2. Kies de juiste caravanspiegel

  Welke caravanspiegel het beste bij je combinatie past, hangt vooral af van de vormgeving en breedte van je auto en caravan. Daarnaast gaat het erom wat je belangrijk vindt aan caravanspiegels. Sowieso moet een caravanspiegel wettelijk de ingestelde stand behouden en is het voor iedereen fijn als de spiegels trillingvrij zijn. Een duidelijke, niet teveel vervormde weergave van het gespiegelde is natuurlijk ook belangrijk.

  Wat je verder zelf belangrijk vindt, is persoonlijk: caravanspiegels tegen een scherpe prijs of juist wat kostbaarder zodat je er vele vakanties mee weg kunt, roestvrij, eenvoudig op en af te zetten, een kleine pakmaat, goed zichtbaar voor andere weggebruikers, licht in gewicht, simpel af te stellen?

 3. Kies bol of vlak glas

  Om aan het gezichtsveld naar achteren te voldoen zoals dat wettelijk is vereist, zul je altijd van (iets) bolle spiegels gebruik moeten maken. Iets bolle spiegels geven namelijk een ruimer gezichtsveld. Het nadeel van hele bolle spiegels ten opzichte van de wat vlakkere spiegels is wel, dat het schatten van de afstand tussen jou en de andere weggebruikers wat lastiger is. De bolle spiegels vervormen immers een beetje. Het kijken in je normale, vlakke autospiegels compenseert dit echter voldoende. Ook de dode hoek kun je beter in de gaten houden in de gewone autospiegels en door over je schouder te kijken.

 4. Houd je aan de eisen voor het afstellen

  Caravanspiegels hoeven niet vanaf de zitplaats te kunnen worden versteld, dus daar hoef je verder niet op te letten als je voor de eerste keer caravanspiegels gaat kopen. Wat wel van belang is, zijn de volgende eisen die de wet aan caravan spiegels stelt:

  • ze moeten verstelbaar zijn (de linker autospiegel vanaf de bestuurdersstoel),
  • ze mogen niet gemakkelijk uit de ingestelde stand kunnen raken,
  • ze mogen niet verder uitsteken dan nodig is om het vereiste gezichtsveld te halen. Bij het rijden zonder caravan moeten de caravan spiegels er dus af!
 5. Bepaal of je voldoende zicht naar achteren hebt

  De witte streep op het wegdek rechts is een handig hulpmiddel om te bepalen of je voldoende zicht op de weg achter je hebt. De streep moet aan de horizon verdwijnen. Deze markering mag dus niet al bij de caravan ophouden.

  Bij het afstellen van de spiegels houd je hier dus rekening mee. Het caravanwiel in de bochten goed in de gaten houden? Stel je autospiegels iets verder naar buiten af dan normaal, dan is ook het caravanwiel goed zichtbaar. 

Do's

 • Oefen met het afstellen voordat je op vakantie gaat

Don'ts

 • Wees kritisch en vermijd dode hoeken

Bron

Linberg

Meer uitleg