Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Voorbereiding » Hoe laat ik mijn woning veilig achter tijdens mijn vakantie

Hoe laat ik mijn woning veilig achter tijdens mijn vakantie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe laat ik mijn woning veilig achter tijdens mijn vakantie
Kom je na een fantastische vakantie weer thuis, blijkt je huis ten prooi te zijn gevallen aan inbrekers. De kater is ongelofelijk en de mooie herinneringen aan de vakantie worden als bij toverslag door deze gebeurtenis overschaduwd. Als je dit wilt voorkomen, is het zaak om je huis veilig achter te laten. De garantie dat er niets gebeurt heb je nooit, maar door de onderstaande tips toe te passen, verklein je de kans op een koude douche bij aankomst aanzienlijk!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Vriendelijke buurman/-vrouw of familieleden
  • Schakelklokken
  • Verzamelplekje voor sleutels
  • Afsluitbaar schuurtje (optioneel)

Stappen

  1. Vertel niet iedereen dat je weg bent

    Je hoeft niet iedereen te vertellen dat je op vakantie gaat. Geef dit alleen door aan familieleden, buren en kennissen die dit echt moeten weten. Laat bij hen ook je reisinformatie achter. Hang verder geen briefjes op de deur en spreek niet op je voicemail of antwoordapparaat in dat je weg bent. Des te minder mensen weten dat je weg bent, des te kleiner de kans op ongewenst bezoek als je weg bent.

  2. Sluit je ramen en deuren goed af

    Loop een goed rondje door en om je huis heen en sluit alle ramen en deuren goed af. Laat de sleutels niet in de sloten zitten (of onder de mat/bloempot liggen!), maar berg ze veilig op, het liefst in een afgesloten kastje. Op die manier kunnen inbrekers zichzelf niet zonder meer binnenlaten. Denk ook aan de kleine raampjes op de bovenste verdieping of in het toilet. Je kunt beter geen enkel risico lopen!

  3. Gebruik schakelklokken voor de verlichting

    Een huis waarin overdag licht brandt, valt op. Een huis waar het dag na dag pikkedonker is ook. Met behulp van schakelklokken kun je ervoor zorgen dat je lichten bijvoorbeeld om 8 uur aan springen en om 11 uur weer uitgaan. Zo lijkt het net of je thuis bent en wordt het moeilijker om ongezien in te breken.

  4. Laat gordijnen open

    Het lijkt misschien wat vreemd, maar tijdens je vakantie kun je je gordijnen, zonwering, enzovoorts, maar het beste open laten. Mocht er dan toch verdachte activiteit in je huis plaatsvinden, dan is de kans dat één van je buren dit opmerkt groter.

  5. Schakel apparatuur uit

    Elektronische apparatuur die op standby staat, de gaskraan, de waterleiding; sluit ze - indien mogelijk - af. Zo voorkom je kortsluiting die tot een brand kan leiden, ontploffingsgevaar of wateroverlast.

  6. Ruim goed op

    Voor zowel binnen als buiten geldt: zorg dat waardevolle spullen (of spullen in het algemeen) niet in het zicht liggen. Het is sowieso beter om geen waardevolle spullen in je huis te bewaren, maar als je dit wel doet, zorg er dan voor dat je ze niet op een opvallende plaats neerlegt.

    Ruim ook materialen op die een dief kunnen helpen om bij je in te breken. Denk bijvoorbeeld aan een kliko (deze wordt vaak gebruikt om op te staan) of een ladder. Berg al deze materialen op in een afgesloten schuurtje, of desnoods in je eigen bijkeuken.

  7. Schakel een buurman/-vrouw in

    Meestal kun je aan een huis zien dat de bewoners voor enige tijd afwezig zijn; de post stapelt zich op en de tuin gaat er steeds onverzorgder uitzien. Vraag daarom een buurman of buurvrouw om deze dagelijkse dingetjes een beetje in de gaten te houden. De post kan in een zak of mand verzameld worden (uit het zicht!). Als de plantjes een of twee keer per week water krijgen, blijven die er ook fleurig uitzien. De regelmatige aanwezigheid van een buurman of buurvrouw kan bovendien afschrikwekkend werken.

    Mochten je buren een tweede auto hebben, dan kun je vragen of ze die op jouw oprit willen parkeren. Als je niet met de auto weg bent, is dit natuurlijk niet nodig.

Do's

  • Denk niet dat je in je maatregelen overdrijft; beter iets teveel doen, dan te weinig
  • Loop (desnoods samen) het hele huis nog een keer na op apparaten die aan staan en ramen en deuren die nog niet afgesloten zijn

Don'ts

  • Bazuin niet rond dat je (lang) op vakantie gaat; je weet nooit wie deze informatie allemaal te horen krijgt
  • Werk niet mee aan telefonische enquêtes over je vakantieperiode

Bron

Tips op Politie.nl om je woning veilig achter te laten