Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Fitness » Hoe doe ik aan Zumba

Hoe doe ik aan Zumba

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 60 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe doe ik aan Zumba
Een workout gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansen zoals de salsa, merengue en de samba. Je zou zeggen: wie wil er nu niet fit worden door te dansen. Precies, en daarom is Zumba ook een enorme hype. Een uur lang doe je fitnessoefeningen op opzwepende muziek waarmee je volgens wetenschappers maar liefst duizend calorieën verbrandt. Zumba is een samengesteld Colombiaans woord en betekent snel bewegen en plezier maken. Vooropgesteld dat je met Zumba eigenlijk niks verkeerd kunt doen en dat het vooral gaat om dansen en plezier hebben, leer je in deze Hoedoe enkele basisprincipes.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Lekker zittende sportkleding
 • Sportschoenen
 • Water
 • Goede zin
 • Eventueel: een handdoek

Stappen

 1. Oefen de Zumba-shuffle

  De Zumba-shuffle is in de basis een eenvoudige stap. Hij wordt pas ‘Zumba’ door het al dansend en vooral met losse heupen te doen. Bij de Zumba-shuffle stap je met je rechtervoet uit, je linkervoet sluit aan. Vervolgens stap je met je linkervoet uit en sluit de rechtervoet aan. Stap nu met je rechtervoet uit, sluit de linkervoet aan, stap nogmaals met de rechtervoet uit en sluit wederom met je linkervoet aan.
  Je hebt nu de Zumba-shuffle naar rechts gedaan. Vervolgens maak je de shuffle naar links door alles in spiegelbeeld te doen. Dus: stap uit met je linkervoet en sluit je rechtervoet aan. Stap uit met je rechtervoet en sluit je linkervoet aan. Stap vervolgens met je linkervoet uit, sluit de rechtervoet aan, stap nogmaals met links uit en sluit met je rechtervoet aan.

  Deze oefening zul je meerdere keren herhalen tijdens de Zumbales.

 2. Ken de Salsa-stap

  De Salsa-stap zal soms met rechts en andere keren weer met links gedanst worden. De basis is echter hetzelfde. De basisstap is als volgt: beide voeten staan naast elkaar. Stap nu met rechtervoet naar voren en verplaats tegelijkertijd je gewicht op je rechtervoet. De hiel van je linkervoet komt op hetzelfde moment iets omhoog. Zet nu je rechtervoet weer naast je linkervoet, je gewicht is nu verdeeld over beide voeten. Stap vervolgens met je linkervoet naar achteren en verplaats tegelijkertijd je gewicht naar je linkervoet. De hiel van je rechtervoet komt nu iets omhoog. Zet je linkervoet weer naast je rechtervoet en begin van voren af aan.

  En ook hier geldt: schroom er niet voor om die heupen te bewegen!

 3. Bekijk filmpjes op internet

  Het is te ingewikkeld om in geschreven woord de basispassen van andere, veel voorkomende dansen uit te leggen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig. Ben je toch nieuwsgierig naar wat je te wachten staat? Zoek op Youtube dan naar filmpjes van de Merengue, Samba, Reggeaton en de Cumbia.

 4. Focus niet te veel op de juiste passen

  Zumba is een aaneenschakeling van allemaal verschillende (Latijns-Amerikaanse) danspassen. Maar dat wil niet zeggen dat je alleen maar kunt Zumba-en als je alle passen uit je hoofd kent. Het is helemaal niet erg als je ergens een pasje te veel doet of met het verkeerde been uitkomt. Daarbij worden de stappen zo vaak herhaald dat je ze op een gegeven moment toch wel uit je hoofd kent.

 5. Laat je gaan

  Plezier hebben en lekker dansen: daar gaat het om bij Zumba. Al ken je alle passen uit je hoofd, ze voelen pas ‘Zumba’ als je je helemaal laat gaan. Dus luister goed naar de muziek, zet je eventuele gêne opzij en waan je op een tropisch strand met een zwoele avondzon.

Do's

 • Voldoende water drinken voor, tijdens en na de les. Tijdens Zumba verlies je veel vocht.

Don'ts

 • Vlak voor de les een zware maaltijd eten. Door het springen veroorzaakt het eten in je maag maagkrampen. Zorg dat je maximaal anderhalf uur voor de les eet.

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!