Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wetenschap & techniek » Auto en motor » Hoe gebruik ik een TomTom

Hoe gebruik ik een TomTom

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 5 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe gebruik ik een TomTom
Kaart lezen is een vaardigheid die je tegenwoordig niet meer hoeft te bezitten om van punt A naar punt B te komen. Tenminste, als je weet hoe je je TomTom moet gebruiken. Gelukkig is dat zo makkelijk dat zelfs technisch analfabeten hier geen moeite mee hebben!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • TomTom
 • Meegeleverde SD-kaart
 • Stekker
 • Vertrekadres
 • Aankomstadres

Stappen

 1. Installeer je TomTom

  Wanneer je een TomTom gekocht hebt, is deze al bijna klaar voor gebruik. Je hoeft nog slechts een paar dingen zelf in te stellen. Steek de SD-kaart die meegeleverd is met het label naar boven in de daarvoor bestemde sleuf. In de oudere TomTom modellen is deze sleuf aan de voorzijde te vinden, in de nieuwe modellen aan de rechterzijkant. Zet vervolgens de TomTom aan door de aan-/uitknop twee tellen ingedrukt te houden. Bij het allereerste gebruik krijg je direct de mogelijkheid een aantal instellingen in te voeren, zodat je TomTom makkelijker te gebruiken is. Je kunt deze instellingen invoeren met behulp van je vinger; door het scherm aan te raken geef je je keuze aan.

 2. Voer je thuislocatie in

  Bij de eerste installatie wordt ook gevraagd om je thuislocatie. Deze hoef je niet per se in te stellen; de TomTom kan aan de hand van een GPRS signaal herkennen waar je staat, maar het is wel handig. Als je weer naar huis wilt hoef je alleen maar op het huisje te klikken. Je thuislocatie stel je in door op het scherm te tikken en vervolgens het logo ‘Wijzig voorkeuren’ aan te tikken. Klik nu op ‘Wijzig Thuislocatie’ en voer jouw thuislocatie in. Mocht je deze thuislocatie willen wijzigen, dan kan dit op dezelfde manier.

 3. Zet het geluid aan of uit

  De TomTom heeft de mogelijkheid om gesproken aanwijzingen te laten horen. Je krijgt dan gedurende de hele route precies te horen welke kant je op moet. Je kunt dit geluid ook uit zetten. Hiervoor raak je het scherm aan en tik je op ‘Wijzig voorkeuren’. Selecteer vervolgens ‘Geluid aan’ of ‘Geluid uit’. Doe dit voor je op weg gaat, zodat je je handen tijdens het rijden aan het stuur kan houden.

 4. Stel dag- of nachtkleuren in

  De TomTom kent zowel een dag- als een nachtinstelling. Wanneer je de TomTom op dagkleuren hebt staan, zie je alle kleuren zoals je ze gewend bent. Als je de TomTom op nachtkleuren zet, dan is bijna alles – de route uitgezonderd – donker. ’s Avonds is dit veel rustiger aan je ogen en daarom ook aan te raden. Je stelt dag- en nachtkleuren in door in het hoofdmenu ‘Wijzig voorkeuren’ aan te klikken en vervolgens ‘dagkleuren’ of ‘nachtkleuren’ aan te tikken.

 5. Voer je bestemming in

  Je kunt de TomTom op een aantal manieren gebruiken. De belangrijkste mogelijkheden zijn het bepalen van de route naar een specifiek adres, een stadscentrum of een nuttige plaats. De verschillende bestemmingen voer je als volgt in:

  • Specifiek adres: Tik op het scherm om in het hoofdmenu te komen. Klik op ‘Navigeer naar...’ en selecteer vervolgens ‘Adres’. Gebruik vervolgens het toetsenbordje om de gewenste plaats in te voeren. Selecteer de plaatsnaam, zodra deze in het rijtje verschijnt. Voer vervolgens op dezelfde manier de straat in. Als je het groene scherm ziet waarin de route afgebeeld is, druk je op OK. De route gaat dan van start.
  • Stadscentrum: Tik op het scherm om in het hoofdmenu te komen. Klik op ‘Navigeer naar...’ en selecteer vervolgens ‘Adres’. Klik nu op ‘Stadscentrum’. Gebruik het toetsenbord om het juiste stadscentrum in te voeren. Als je het groene scherm ziet waarin de route afgebeeld is, druk je op OK. De route gaat dan van start.
  • Nuttige plaats: Tik op het scherm om in het hoofdmenu te komen. Klik op ‘Navigeer naar...’ en selecteer ‘Nuttige plaats’. Je krijgt nu een lijst met verschillende nuttige plaatsen. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een benzinestation? Selecteer dan ‘Benzinestation’. Vervolgens krijg je een lijst met de benzinestations in de buurt. Selecteer één van die stations. Als je het groene scherm ziet waarin de route afgebeeld is, druk je op OK. De route gaat dan van start.
 6. Sla je bestemming op als favoriet

  Je kunt je bestemming opslaan als favoriet. Je TomTom onthoudt het adres dan, waardoor je de volgende keer niet het volledige adres in hoeft te vullen, maar het adres eenvoudigweg uit de lijst met favorieten kunt kiezen. Een favoriet adres voeg je toe door in het hoofdmenu op ‘Voeg favoriet toe’ te klikken. Geef vervolgens het adres aan en druk op ‘OK’. Wanneer je een route wilt plannen naar dit adres, kies je in het menu ‘Navigeer naar...’ voor ‘Favoriet’. Je kunt de gewenste favoriet dan uit de lijst selecteren.

Do's

 • Stel je TomTom voor vertrek in, instellen tijdens het rijden is gevaarlijk
 • Neem altijd je oplader mee, het is erg vervelend als je TomTom leeg is voordat jij weer veilig thuis bent
 • Haal de TomTom altijd (mét houder en snoer) uit de auto, anders is de kans groot dat hij gestolen wordt
 • In sommige TomTom-apparaten kun je ook GPS-coördinaten invoeren; handig voor op vakantie. Neem bijvoorbeeld de ANWB Campinggids mee, zodat je iedere camping met gemak kunt vinden!

Don'ts

 • Vertrouw niet blindelings op de TomTom: soms is een bepaalde omleiding nog niet bekend en kun je – als je zelf niet oplet – rondjes blijven rijden
 • Gebruik je TomTom niet zonder houder; als hij niet stevig vast zit, valt hij tijdens het rijden zeker naar beneden

Bron

Meer uitleg