Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Bouwen & verbouwen » Hoe laat ik zo voordelig mogelijk dubbel glas plaatsen
3

Hoe laat ik zo voordelig mogelijk dubbel glas plaatsen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe laat ik zo voordelig mogelijk dubbel glas plaatsen
Je huis goed isoleren, bijvoorbeeld met dubbel glas in alle ramen, wordt steeds belangrijker. Niet alleen om in deze economisch moeilijke tijden minder kwijt te zijn aan stookkosten, het is ook gewoon beter voor het milieu en het klimaat. Dat vindt de overheid ook, daarom is de btw op allerlei isolerende maatregelen dit jaar omlaag gegaan naar 6%, en zijn er miljoenen euro’s extra vrijgemaakt voor subsidie op isolatie. Dubbel glas in je huis kan nu dus heel voordelig!

Hoedoe door: Jelmer Soes

Bekijk het profiel van Jelmer Soes
Aantal Hoedoes: 2


Benodigdheden

 • internet
 • telefoon
 • een beetje lef en lange termijnvisie ;)

Stappen

 1. Inventariseer je huidige ramen

  Wat voor glas zit er in de ramen van je woning? Is het enkel glas, of dubbel glas dat jaren geleden is geplaatst? Met name in de ruimtes van je huis waar veel wordt geleefd, kan goed isolatieglas enorm veel meer comfort én besparing opleveren. Verouderd glaswerk laat heel veel kou door. Op koude dagen kun je het ook voelen, door je hand vlakbij de zijkant van de ruit te houden. Voel de tocht door het raam heen gaan en realiseer je eens hoeveel het zou schelen als je ramen deze kou helemaal buiten zouden houden!

 2. Bepaal je investering

  Om hoeveel vierkante meter glas gaat het? En welke soort isolatieglas wil je in je nieuwe ramen? De meest geplaatste glassoort op dit moment is HR++ glas. Dit glas kost ongeveer € 80 per m2. Daarmee heb je het nog niet geplaatst door een glaszetter, dus die kosten (€ 40 tot € 70 per m2) komen er nog bij. Klinkt allemaal misschien prijzig, maar het wordt al een ander verhaal als blijkt dat je, met de overstap van enkel glas naar HR++ glas, tot wel € 260 per jaar kan besparen op je stookkosten!

 3. Bel de gemeente voor subsidie

  Veel gemeentes stimuleren het energiezuiniger maken van woningen. Hiervoor kun je dan subsidie aanvragen. In 2013 kwam de regering ook met een nieuw plan voor de woningmarkt, waarin nog eens 700 miljoen euro extra aan subsidiegeld werd vrijgemaakt voor het duurzamer maken van woningen. De kans is dus best groot dat jouw gemeente ook dit soort subsidies verstrekt. Omdat de hoogte hiervan en de manier van aanvragen verschilt per gemeente, kun je het beste even met de betreffende afdeling bellen, dan heb je meteen duidelijkheid.

 4. Ga even langs bij de buren

  Het kan maar zo dat je tijdens een buurtbarbecue je buren vertelt over het nieuwe isolatieglas in je ramen, en dat ze reageren met: “Wat een goed idee, dat gaan wij ook doen!”. Zonde om dat achteraf pas te weten! Een glaszetter doet graag meerdere klussen op één locatie, en biedt dan vaak ook zogenaamde kwantumkorting. Zo kun je extra voordeel op het vervangen van je ramen behalen, en het is ook nog eens goed voor de band met de buren.

 5. Vergelijk meerdere offertes

  Het is nooit aan te raden om meteen met de eerste de beste glashandel die je kunt vinden, in zee te gaan. Zeker niet bij zo’n grote klus als het vervangen van meerdere ruiten. Tegenwoordig is het eenvoudig om offertes aan te vragen bij meerdere glaszetters, zonder hier zelf al kosten aan te maken. Dit kan op verschillende manieren via internet. Dat werkt net zo goed als, of zelfs beter dan zelf glashandels afbellen. Vraag offertes aan, wacht een paar dagen tot meerdere glashandels je hebben benaderd, en leg de verschillende prijsopgaven naast elkaar. Zo kies je uiteindelijk het bedrijf waar jij je het prettigst bij voelt.

 6. Schakel een vakman in

  Het kan zijn dat je er nog over denkt om zelf de ruiten te plaatsen. Bedenk wel dat dit een zeer specialistisch werkje is. Glaswerk is zwaar en zeer breekbaar, en dient heel precies te worden geplaatst om de optimale isolatie te behalen. Bovendien kan het zijn dat je de garantie op het glas misloopt als je er zelf mee aan de slag gaat. Wees dus niet overmoedig, en bespaar je zelf tijd en geld door voor deze klus een vakman in te schakelen!

 7. Bespaar stookkosten, spaar het milieu!

  Met het modernste HR++ glas in je ramen zul je merken hoeveel meer comfort dit isolatieglas geeft. De temperatuur in huis is beter op peil te houden, zowel in de zomer als in de winter. Je hoeft fors minder bij te stoken om er warm bij te zitten, wat niet alleen gunstig is voor je portemonnee, maar ook beter voor het milieu. Durf dus de stap te zetten en ga voor betere isolatie met dubbel glas, juist nu!

Do's

 • Van tevoren je budget bepalen en daar een goede offerte bij vinden
 • Online offertes vergelijken en kiezen voor de beste prijs
 • Je buren bij de klus betrekken en gaan voor kwantumkorting
 • Kijken of er meer isolatieverbeteringen mogelijk zijn, zoals bijv. een zuinige HR-ketel

Don'ts

 • Zelf glaswerk plaatsen als je hier geen ervaring mee hebt
 • Met de eerste de beste glashandel in zee gaan
 • Alleen op de prijs letten; de isolatiewaarde is veel belangrijker!

Meer uitleg