Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Hoe kan ik mijn rolluiken schoonmaken

Hoe kan ik mijn rolluiken schoonmaken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kan ik mijn rolluiken schoonmaken
Het schoonmaken van rolluiken is geen moeilijke klus, maar wel een belangrijke. Na enige tijd kan het zo zijn dat er op je rolluiken groene aanslag en zwarte strepen komen. Vuil beïnvloedt niet alleen de uitstraling van rolluiken maar ook de prestaties. Het goed onderhouden van je rolluiken is van belang voor een langere levensduur. Lees hieronder meer over het schoonmaken van rolluiken.

Hoedoe door: Julian Beukers

Bekijk het profiel van Julian Beukers
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Zachte spons/doek
 • Sopje
 • Teflonspray
 • Zuurvrije vaseline

Stappen

 1. Haal de spanning eraf

  Als je rolluiken elektrische bediening hebben, dan is het verstandig om voor het schoonmaken eerst de spanning eraf te halen. Doe dit door de stroomkabel los te koppelen.

 2. Maak de buitenkant schoon

  Het schoonmaken van de buitenkant van een rolluik is een eenvoudige klus. Gebruik voor het sopje geen agressieve middelen. Door agressieve middelen komen er vlekken en oneffenheden op het rolluik. Verwijder nu eerst met een zachte spons het vuil. Is het vuil verwijderd? Dan kun je nu met een zachte doek het rolluik droog maken.

 3. Verwijder de kap

  De binnenkant van een rolluik schoonmaken is iets lastiger dan de buitenkant. In de binnenkant van het rolluik blijft veel vuil zitten. Wanneer dit niet schoongemaakt wordt, zal het vuil zich snel uitbreiden naar de buitenkant. Om de binnenkant van het rolluik schoon te maken moet je de kap van het rolluik verwijderen. Begin met het omhoog halen van het rolluik. Vervolgens kun je de kap van het rolluik eraf schroeven.

 4. Maak de binnenkant schoon

  Na het verwijderen van de kap van het rolluik, kun je makkelijk bij de binnenkant van de lamellen. Laat vervolgens het rolluik steeds een stukje laten zakken. Maak de lamellen schoon met een zachte spons en neem ze af met een zachte doek.

 5. Smeer de onderdelen

  Een rolluik heeft veel bewegende delen. Om het rolluik optimaal te laten werken moet je deze onderdelen eens per jaar smeren. Dit kun je het beste doen met teflonspray, omdat dit middel geen vet smeermiddel is. Een vet smeermiddel trekt snel vuil aan. Begin met het schoonmaken van de geleiders en rubbers, dit kan gewoon met een zachte doek en een sopje. Na het schoonmaken kun je de rubbers en geleiders smeren met de teflonspray. In de winter kun je de rubbers insmeren met zuurvrije vaseline om vastvriezen te voorkomen.

 6. Herhaal dit regelmatig

  In principe moet je rolluiken jaarlijks schoonmaken. Dit bevordert de levensduur en hierdoor heb je langer plezier van je rolluiken. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie kun je er natuurlijk voor kiezen om de rolluiken meerdere keren per jaar schoon te maken.

Do's

 • Maak je rolluiken met enige regelmaat schoon, zodat vuil geen kans krijgt op te stapelen

Don'ts

 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!