Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Tuinieren » Hoe snoei ik coniferen
4

Hoe snoei ik coniferen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe snoei ik coniferen
Een heg van coniferen is ideaal als tuinafscheiding of voor wat extra privacy. Door de coniferen regelmatig te snoeien, houd je de heg mooi en gezond. Het snoeien van coniferen kun je het beste een of twee keer per jaar doen. Snoei ze in ieder geval rond eind mei of begin juni. De tweede keer kan eventueel in augustus of september.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Heggenschaar
 • Verlengsnoer (als je gebruik maakt van een elektrische heggenschaar)
 • Snoeischaar
 • Handschoenen
 • Oorkleppen
 • Veiligheidsbril

Stappen

 1. Kies een goede dag uit

  Snoeien kun je niet zomaar altijd doen. Het beste moment om te snoeien is na IJsheiligen, oftewel, na 15 mei, en voor half juni. Kies daarnaast een beetje een bewolkte dag uit. Als de zon schijnt, is de kans op verbranding heel groot. Dat kan beschadigingen opleveren die niet zo makkelijk hersteld kunnen worden. Lukt het je niet om voor eind juni te snoeien? Beperk het aantal snoeibeurten dan tot één per jaar. Snoei je wel voor die tijd, dan kun je ook in het najaar nog een keer snoeien.

 2. Scheer de conifeer

  Zorg eerst voor de juiste bescherming: handschoenen, oorkleppen (niet nodig als je met een handmatige heggenschaar werkt) en veiligheidsbril. Zorg het liefst ook voor bedekte armen en benen. Begin met het 'scheren' van de conifeer. Daarbij beweeg je de heggenschaar losjes langs het oppervlak van de conifeer en verwijder je vooral de extreem uitstekende punten. Door voorzichtig te werken, is de kans op vreemde happen een stuk kleiner.

  Werk van onder naar boven en zorg ervoor dat de haag naar boven toe wat taps toeloopt. Op die manier blijft de onderkant mooi omdat de zon er beter bij kan en lijkt de conifeer mooi in balans.

 3. Knip dikkere takken weg

  Na het scheren heeft de conifeer als het goed is al wat meer vorm. Pak nu de snoeischaar en knip de wat dikkere takken, in de conifeer, weg. Doe het tak voor tak en kijk steeds even wat het resultaat is. Door dikke takken hier en daar weg te halen, zorg je ervoor dat dunnere en jongere takken de kans krijgen zich te ontwikkelen. Die hebben dan meer ruimte en kunnen makkelijker bereikt worden door de zon.

 4. Geef de conifeer meer vorm

  Blijf vervolgens voorzichtig langs de conifeer scheren met de heggenschaar. Zo haal je als het ware steeds weer een laagje weg en wordt de conifeer mooi in vorm gebracht. Ga niet te rigoureus te werk; dat levert al snel een ongelijk resultaat op. Scheer net zo lang langs de conifeer tot deze mooi in vorm is.

 5. Werk de laatste puntjes bij

  Neem even wat afstand en kijk of de conifeer recht gesnoeid is. Werk eventueel puntjes nog bij. Kijk ook of je beide kanten van de conifeer ongeveer even veel bijgeschoren hebt. Het is zonde als de conifeer aan de ene kant verder uit gaat zetten dan aan de andere kant.

Do's

 • Maak jaarlijks tenminste één snoeirondje in de tuin. Coniferen kunnen van binnenuit helemaal bruin worden. Als je ze dan pas gaat snoeien, zit je met een lelijke struik of heg
 • Zet het snoeien van je coniferen in je agenda, zodat je altijd op tijd bent

Don'ts

 • Wacht niet te lang met het snoeien van coniferen. Als je ze te laat snoeit, dan kunnen ze niet genoeg herstellen voor de winter
 • Snoei nooit te diep, dan wordt hij nooit meer mooi

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!