Hoe maak ik marsepein
Document acties
- Tijdshoeveelheid 24 uren
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je aan Sinterklaassnoep denkt, denk je aan marsepein. Maar marsepein wordt tegenwoordig voor nog veel meer dingen gebruikt. Taarten maken is helemaal hip en voor het decoreren van taart wordt vaak ook marsepein gebruikt. Dit kun je kant en klaar kopen in de winkel, maar ook zelf maken!
Benodigdheden
- 250 gram amandelen
- 500 gram poedersuiker
- 1,5 gram eiwit
- Eventueel 1 theelepel rozenwater
- Vijzel
- Kom
- Zeef
- Kleurstof, b.v. cacao (optioneel)
- Plastic folie
- Vormpjes (optioneel, je kunt het ook met je handen in vorm kneden)
- Lepel of spatel
Stappen
-
Maal de amandelen fijn
Maal de amandelen fijn met de vijzel. Ga net zo lang door tot je ze niet fijner krijgt.
-
Zeef de poedersuiker
Zeef de poedersuiker en doe dit samen met de amandelen in een kom.
-
Maak een mengsel
Voeg het eiwit en eventueel het rozenwater toe en vermeng dit met de fijngemalen amandelen en poedersuiker tot een geheel.
-
Geef het een kleurtje
Om het marsepein een kleur te geven kun je nog een kleurstof, zoals cacaopoeder, toevoegen.
-
Laat het deeg rusten
Rol het deeg in plasticfolie en plaats het 24 uur in de koelkast. Daarna is het klaar om er vormpjes naar wens van te maken!
Do's
- Laat het deeg minimaal 24 uur rusten voordat je het gaat gebruiken
- Voeg een theelepel rozenwater toe voor een extra smaaksensatie
Don'ts
- Verlies de verhouding tussen amandelen en poedersuiker niet uit het oog
- Gebruik liever geen gewone suiker, de kristallen daarin maken de marsepein minder smeuig
Meer uitleg
- Marsepein wordt al eeuwen gegegeten, in het verre oosten, maar ook in Europa
- Filmpje over het maken van marsepein