Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe begin ik met consuminderen

Hoe begin ik met consuminderen

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 60 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Consuminderen is een tegenreactie op de tendens van kopen, kopen, kopen in het einde van de 20e eeuw. Met name milieuactivisten zetten zich in tegen het extravagante consumentengedrag en bedachten manieren om creatiever om te gaan met producten, zodat er minder weggegooid hoefde te worden. Toen de economie aan het begin van de 21e eeuw ineens inzakte, won consuminderen aan populariteit en werd het voor veel mensen ook een manier om geld te besparen door creatief te minderen.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Goede moed
  • Wilskracht
  • Creativiteit
  • Excel
  • Rekenmachine
  • Eventueel: een mede-consuminderaar

Stappen

  1. Maak een overzicht van je situatie

    Veel mensen consuminderen omdat ze anders niet rondkomen, of omdat ze juist wat meer geld overhouden voor leuke dingen. Anderen consuminderen omdat ze graag hun steentje bij willen dragen aan een beter milieu, door de hoeveelheid afval die ze produceren te verkleinen. Consuminderaars hebben vaak één ding met elkaar gemeen: ze zijn zich bewust geworden van hun uitgaven en het resultaat van die uitgaven. Als je begint met consuminderen, dan heb je waarschijnlijk voor een groot deel geen idee waar je geld heen gaat. De eerste stap richting een consuminderende levensstijl is het verkrijgen van inzicht in je financiële zaken. Maak hiervoor een nieuw document aan in Excel en maak hierin een aantal tabbladen aan:

    -    Boodschappen
    -    Gas, water en licht
    -    Verzekeringen
    -    Telefoon, TV, Internet
    -    Autokosten, brandstof
    -    Abonnementen
    -    Kleding

    Als je nog andere kosten hebt die een aanzienlijk gat slaan in je budget, kun je deze posten toevoegen op een nieuw sheet. In dit document ga je bijhouden wat je aan de bovenstaande onderdelen uitgeeft. Hou deze lijst vanaf nu goed bij. Maak een apart bakje voor rekeningen en kassabonnetjes en berg ze pas op in mappen als je ze in je document verwerkt hebt.

  2. Noteer wat voor jou belangrijk is

    Noteer wat voor jou belangrijk is. Wat is voor jou een reden om te consuminderen? Heb je moeite met de eindjes aan elkaar knopen en wil je graag wat meer kunnen sparen, of wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu door zelf minder afval te produceren? Je reden om te consuminderen is namelijk je belangrijkste motivatie. Zonder motivatie kun je niet consuminderen: in tegenstelling tot het werken naar één doel, werk je aan het ontwikkelen van een nieuwe levensstijl. Het consuminderen moet je dus ‘eigen’ worden.

  3. Bepaal je budget en houd je eraan

    Voor consuminderaars die vanwege een krappe beurs af willen zien van grote aankopen, is het handig om te leren budgetteren. Budgetteren is niet alleen een manier om beter op je geld te letten, maar ook een manier om te leren keuzes te maken en tevreden te zijn met minder of met iets anders. Je kunt het namelijk ook prima op een andere manier redden!

    Bepaal voor jezelf waar je een budget voor aan wilt leggen. In dit voorbeeld gaan we even uit van het opstellen van een budget voor de dagelijkse boodschappen. Je kunt deze methode natuurlijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld je schoenenbudget.

    Neem even de tijd en maak een lijst van alle wekelijkse boodschappen die je nodig zou hebben als je kast nu helemaal leeg zou zijn. Deze boodschappenlijst gebruik je wekelijks als sjabloon voor je bezoek aan de supermarkt. Voorzie alle onderdelen in de lijst van een Voorzie alle onderdelen in de lijst van een ‘ongeveer’-prijs. Dit kost even tijd, maar is nodig om een budget vast te stellen.  Het boodschappenbudget stel je vervolgens vast door 60% van het totaal te nemen: dit is ongeveer wat je wekelijks moet vervangen. Ga nu voortaan met een lijstje winkelen: zo weet je beter wat je nodig hebt en voorkom je dat er onnodig eten weggegooid moet worden. 

    Houd je wel aan je budget: bedenk eens wat creatieve recepten waarin je restjes kunt verwerken of organiseer af en toe een feestje waarbij je allemaal een gerecht maakt. Dit is gezellig, je doet nieuwe inspiratie op én je kunt gebruik maken van gezinsverpakkingen!

  4. Begin met kleine stapjes

    Consuminderen begint met kleine stapjes: de bewustwording komt niet ineens maar moet groeien. Je kunt je dit aanleren door stil te staan bij wat je doet. Gooi die oude radio of die lekkere maar lelijke stoel niet weg, maar gun ze een nieuwe eigenaar. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor voedsel of kleding. Gebruik restjes en repareer je kleding, in plaats van direct naar de winkel te rennen voor wat nieuws. Zet je auto ook niet direct te koop, maar probeer eerst eens eenmaal per week op de fiets naar je werk te gaan!

  5. Bedenk of je iets echt nodig hebt

    Voor impulsaankopen is geen ruimte in je budget of in je huis. Denk dus goed na over alles wat je koopt. Als het niet perse nodig is, laat je het staan of denk je er eerst nog even over na. In veel gevallen vergeet je het dan vanzelf. Zo bespaar je geld én ruimte. Pas deze truc ook toe op zaken als abonnementen en verzekeringen. Boeken en tijdschriften kun je ook af en toe kopen (en later weer verkopen), of in de bibliotheek lezen en de opbrengsten van veel verzekeringen wegen niet op tegen de kosten. Zeg zoveel mogelijk abonnementen en verzekeringen op. Probeer voor iedere uitgave een alternatief te bedenken. Koop geen nieuwe kast, maar voorzie een oude kast van een likje verf en kijk voor mooie kleding eens bij een kringloopwinkel. Vintage is tenslotte weer helemaal in!

  6. Wees tevreden met minder

    Een hele eenvoudige manier om te consuminderen: wees tevreden met minder. Het tevreden zijn met minder is iets dat langzaam groeit door bijvoorbeeld het bepalen of een aankoop wel nodig is. Je kunt jezelf hier ook in trainen door eens goed op te ruimen. Verkoop spullen die je nooit meer gebruikt, gooi regelmatig wat weg of kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken. De ruimte die je hiermee creëert werkt letterlijk verslavend en je zult eerder geneigd zijn om wat weg te gooien of iets in de winkel te laten staan. Het feit dat je dan meer geld over houdt is natuurlijk een prettige bijkomstigheid. Geef dit geld eens wat vaker uit aan iets dat je écht belangrijk vindt. Of dit nu een goed doel of een nieuwe auto is, het gaat om wat jij vindt!

  7. Verzin een stok achter de deur

    Zeker in het begin zul je nog wel eens tegen problemen aanlopen: consuminderen blijft nu eenmaal minderen. Verzin een stok achter de deur die je kan helpen om door te zetten. Maak bijvoorbeeld het geld dat je bespaart over naar een spaarrekening en ga daar een weekendje van weg met het gezin, of zoek een vriendin waarmee je samen kunt consuminderen. Deze stok achter de deur helpt je ook bij het bewustwordingsproces: je ziet resultaat!

  8. Geniet van de voordelen

    Consuminderen is meer dan alleen bezuinigen: consuminderen is een levensstijl waarbij je dingen inlevert, maar waarbij je direct veel meer terugkrijgt. Geniet ook van de voordelen. Gebruik de tijd die je bespaart in het huishouden bijvoorbeeld om jezelf te verwennen met een manicure, of begin aan die cursus waar je nooit de tijd of het geld voor had! Trouwens, wedden dat je véél blijer bent met het oude nieuwe kastje dat je zelf geschilderd hebt, dan dat je zou zijn met een exemplaar dat vers bij de meubelman vandaan komt?

Do's

  • Sta regelmatig stil bij wat het consuminderen je oplevert en geniet ervan!
  • Wees je ervan bewust dat een consuminderende levensstijl iets is waar jij voor kiest, maar dat een ander hier ook een eigen keuze in kan maken

Don'ts

  • Wees niet te streng voor jezelf: iedere misstap is weer een kans om te leren!

Bron

Meer uitleg