Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Gezicht » Hoe behandel ik huiduitslag in mijn gezicht

Hoe behandel ik huiduitslag in mijn gezicht

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe behandel ik huiduitslag in mijn gezicht
Een paar pukkeltjes in het gezicht heeft iedereen wel eens. En ook rode plekjes komen vaak voor. Niets om je zorgen over te maken. Maar als je merkt dat het steeds erger wordt of zich uitbreidt, dat je andere symptomen krijgt zoals een branderig gevoel of jeuk, of dat je er steeds vaker last van krijgt moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Nog steeds geen reden voor paniek, je hebt voorlopig alleen maar last van huiduitslag. Dat is een heel algemene verzamelnaam voor een plaatselijke verandering van je huid. Die verandering kan zich uiten in allerlei vormen. Voor huiduitslag zijn ook ontelbare mogelijke oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld een allergische reactie op een bepaalde stof of een bacteriële infectie. Zelfs een dokter komt er lang niet altijd achter waardoor je uitslag hebt. Een simpele, eenduidige behandeling voor uitslag in je gezicht – of waar dan ook op je lichaam – bestaat dus niet. Maar deze tips kunnen je wel op weg helpen.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • Pen en papier (of computer en printer)
  • Een huisarts

Stappen

  1. Ga na of je nog andere symptomen hebt

    Heb je naast uitslag ook een loopneus? Of vallen je andere lichamelijke problemen op die je eerder niet had? Die kunnen dan te maken hebben met je uitslag – maar het hoeft niet. Schrijf ze in elk geval op, zodat je een zo compleet mogelijk beeld krijgt. Zijn er symptomen die weer verdwijnen terwijl de uitslag hetzelfde blijft, dan kun je ze altijd weer schrappen.

  2. Ga na of er de afgelopen tijd veranderingen in je leefpatroon zijn geweest

    Uitslag kan het resultaat zijn van een al heel lang onopgemerkt gebleven probleem dat eindelijk tot uitbarsting komt. Maar het kan ook worden veroorzaakt doordat je andere make-up bent gaan gebruiken, bepaalde medicijnen bent gaan slikken of andere dingen bent gaan eten. Probeer te bedenken wat er allemaal veranderd is in je leefpatroon en gewoonten en schrijf alles wat je kunt bedenken op. Zelfs de nieuwe sieraden die je hebt gekocht en de plaatsen waar je kortgeleden voor het eerst bent geweest. Misschien merk je zelf een bepaald patroon op, en anders heeft de huisarts misschien iets aan dit lijstje.

  3. Houd bij wanneer de uitslag erger of juist minder wordt

    In vervolg op de vorige stap kun je nu gaan experimenteren. Gebruik een tijdje geen make-up, was je gezicht met een ander merk facewash (wel even op de ingrediëntenlijst letten en die vergelijken met je huidige merk) en vermijd contact met metaal (oorbellen, piercings, bril). Probeer één ding tegelijk, zodat je goed kunt bijhouden wanneer de uitslag minder lijkt te worden. Merk je juist dat de uitslag verergert, schrijf dat dan ook op en vermeld erbij wat je in de afgelopen 48 uur gedaan hebt, waar je geweest bent en wat je gegeten hebt. Kortom: alles wat relevant zou kunnen zijn.

  4. Ga naar de dokter en neem je aantekeningen mee

    Heb je eenmaal een zo compleet mogelijk beeld van je uitslag, ga dan naar de dokter en vertel hem het hele verhaal. Er is een kans dat de arts meteen ziet wat de oorzaak van de uitslag is. Maar het is waarschijnlijker dat hij je uitgebreid vragen zal gaan stellen over allerlei onderdelen van je leven en gewoonten om erachter te komen wat de oorzaak is. Kijk daarbij niet vreemd op als hij ook informeert naar je psychische gesteldheid. Stress en sterke emoties kunnen uitslag die je nooit echt opgevallen was namelijk verergeren zodat het lijkt alsof je ineens een huidprobleem hebt.

  5. Laat een allergietest doen

    Als de huisarts naar aanleiding van je symptomen en het vraaggesprek vermoedt dat je allergisch bent, zal hij een allergologische test doen. Er zijn verschillende soorten tests, bijvoorbeeld plakproeven en bloedtests.

  6. Houd je aan het doktersadvies

    Of de dokter nu direct een oorzaak vindt of niet, het is van belang om je altijd te houden aan de adviezen die hij geeft. Krijg je dus medicijnen, gebruik ze dan precies volgens de informatie op het etiket en in de bijsluiter. Krijg je alleen het advies om te ontspannen, gezond te leven, geen make-up te gebruiken en dan na een paar weken terug te komen als de uitslag dan niet weg is, volg dat dan op. Misschien haalt het niets uit, maar dan ga je na een paar weken gewoon weer terug naar de dokter en kunnen jullie samen kijken wat de volgende stap moet zijn.

Do's

  • Nagaan of er allergieën of huidaandoeningen in de familie zitten.
  • Je nagels kort en schoon houden om infecties door krabben te voorkomen.

Don'ts

  • De oorzaak van je uitslag via internet proberen te achterhalen. Je huisarts is de aangewezen persoon om je te onderzoeken, Google kent jouw medische dossier en je huidige gezondheidstoestand niet.
  • Op eigen houtje gaan 'dokteren' met allerlei zalfjes, huismiddeltjes en crèmes.

Bron

Informatie over huiduitslag verspreid over diverse websites, waaronder Medicinfo.nl

Meer uitleg