Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Hardware » Hoe kan ik mijn pc upgraden

Hoe kan ik mijn pc upgraden

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Computers lijken te verouderen waar je bij staat. Op het moment dat je de nieuwste pc geïnstalleerd en wel in gebruik neemt is er alweer een snellere, betere in de winkel met meer opslagruimte voor minder geld. Vervangen dan maar weer? Dat is meestal niet nodig. Ga eerst eens na wat je met je computer wil doen. Blijkt er een onderdeel voor dat doel te langzaam dan kun je dat vervangen. Zo kan je 'oude' beestje nog een tijd mee.

Hoedoe door: Bastienne Wentzel

Bekijk het profiel van Bastienne Wentzel
Aantal Hoedoes: 59


Benodigdheden

 • computer
 • geld

Stappen

 1. Koop een nieuwe processor

  De processor is het hart van je computer. Die bepaalt hoe snel de data wordt verwerkt. Deze snelheid wordt kloksnelheid genoemd, uitgedrukt in megahertz (MHz). Sinds enkele jaren zijn er ook computers waar meerdere processoren op een moederbord zitten, de zogeheten dualcore of quadcore. Deze kunnen tegelijkertijd berekeningen doen en zijn zo dus veel sneller dan de single cores. Je kunt de processor vervangen door een nieuwere maar zoek goed uit welke past bij de andere onderdelen. De rest van je computer moet wel kunnen samenwerken met je nieuwe processor.

  De processor bevindt zich op het moederbord. Vervang je ook het moederbord waarop alle aansluitingen voor andere onderdelen zich bevinden, bedenk dan dat dit het duurste onderdeel is van je computer. Overweeg in dat geval gewoon een nieuwe pc.

 2. Installeer meer werkgeheugen

  Naast de processor is het werkgeheugen ofwel RAM de belangrijkste factor voor de prestaties van je computer. De meeste computers hebben ruimte over om nieuwe geheugenchips bij te plaatsen. Lees alles over het installeren van RAM in de Hoedoe 'Hoe vergroot ik het geheugen van mijn computer'.

 3. Installeer een nieuwe grafische kaart

  Ben je actief gamer, bewerk je vaak foto's of video, dan is het grafische geheugen en de snelheid van je videokaart belangrijk voor de snelheid van je computer. Een videokaart heeft een eigen geheugen en een eigen processor voor het verwerken van de grafische informatie. Koop een nieuwe kaart met meer eigen geheugen. Sommige videokaarten hebben een tv-ingang zodat je beeld en geluid van de tv kunt opnemen. Anderen zijn in staat 3D-beelden weer te geven of juist specifiek geschikt om te gamen. Kies de kaart die het beste met jouw doel overeenkomt en zorg dat hij past op het moederbord van je pc.

 4. Installeer een extra harde schijf

  Meer vast geheugen betekent dat je meer software of bestanden kunt opslaan. Is je oude harde schijf erg vol, dan vertraagt dat ook de werking van je computer. Denk aan een overvol bureau waar het moeilijk is het juiste stuk papier terug te vinden. Op een leeg bureau vind je zo wat je zoekt. Zo is het voor de computer ook makkelijker om bestanden terug te vinden op een ruime harde schijf die niet te vol is. Lees hier over het installeren van een nieuwe harde schijf.

 5. Koel je computer

  Dikkere geheugenchips en processoren produceren meer warmte. Hoe warmer, hoe slechter de meeste onderdelen presteren dus je pc moet je koelen. Installeer dus een nieuwe koeler of een extra exemplaar als daarvoor ruimte is.

 6. Geef je computer voeding

  Een nieuwe voeding kan zinvol zijn, bijvoorbeeld een zuinig of stil exemplaar, een extra sterke voor je nieuwe grafische kaart, voor de nieuwe koeler of met meer aansluitingen voor andere kaarten harde schijven. Leg vooraf goed vast welke aansluitingen je nodig hebt en waar ze heen moeten.

 7. Koop een nieuwe monitor

  Met je nieuwe grafische kaart en snelle processor wil je natuurlijk ook genieten van mooier beeld. Investeer in een nieuw beeldscherm. Ook al vervang je je computer, het beeldscherm kun je houden dus bezuinig niet op de kwaliteit ervan. Bewerk je foto's, let dan op de kleurechtheid van het scherm en de mogelijkheden die in te stellen of te calibreren. Game je veel, dan moet vooral de responstijd van de pixels snel zijn zodat je geen strepen ziet. Gebruik je de computer voor tekstverwerking dan is het belangrijk dat het een rustig beeld geeft om vermoeide ogen tegen te gaan.

Do's

 • Een computer kopen waarbij je alle onderdelen zelf mag kiezen. Weliswaar duurder, maar je krijgt precies wat je zelf wil

Don'ts

 • Zomaar alle onderdelen vervangen van je computer. Het is dan vaak goedkoper om een nieuwe te kopen
 • Een laptop willen upgraden. Die onderdelen zijn lastig te vervangen en duur

Bron

Computer! Totaal over upgraden
Hoedoeners in de spotlight
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!