Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Computers » Internet » Hoe installeer ik WordPress

Hoe installeer ik WordPress

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Allereerst een korte introductie voor de mensen die niet weten wat WordPress is. WordPress is een van de meest gebruikte CMS systemen (Contact Management Systeem) ter wereld. Ooit begonnen als een simpel weblog, maar uitgegroeid tot een veelzijdig CMS. Het grote voordeel van WordPress is dat het enorm gebruiksvriendelijk is, en dat vrijwel iedereen er mee kan werken. Kun je overweg met Microsoft Word, dan mag het ook geen probleem zijn om een eigen website te maken met WordPress. Met WordPress installeren ben je er nog niet. Daarom laten we hier ook zien hoe je een WordPress template kunt installeren. Deze templates zijn, zowel gratis als betaald, online te vinden en kun je zien als een kant en klaar ontwerp voor je website. Dus wil jij een website maken over Italiaans koken, dan is even Googelen op "WordPress template + koken" meestal wel voldoende. Maar voordat je een template kunt gebruiken moet je hem eerst installeren. Ook dit is goed te doen, ik zal je dit in de volgende stappen uitleggen.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

 • webhosting
 • domeinnaam
 • een klein budget ( € 20 is meestal wel voldoende).
 • computer
 • Internet verbinding

Stappen

 1. Zoek een provider

  Voordat je gebruik kunt maken van wordpress templates zul je eerst ruimte op het internet moeten hebben om je website te kunnen plaatsen. Ik ga er gemakshalve van uit dat je al weet wat het onderwerp van je website wordt... Daarnaast zul je een domeinnaam moeten registreren. Gelukkig is dit allemaal erg eenvoudig. Wat je nodig hebt is een hostingprovider die ervoor zorgt dat jouw website dag en nacht zichtbaar is, en die een domeinnaam voor jou kan registreren.
  Ik ga hier verder niet al te diep op in, op internet zijn er voldoende tutorials beschikbaar die je hierbij helpen.

 2. Wordpress downloaden

  Nadat je een domeinnaam en webhosting het geregeld, wordt het tijd om WordPress te installeren. Een Nederlandse versie kun je downloaden vanaf http://nl.wordpress.org. Download het bestand en "pak het uit" met behulp van bijvoorbeeld winzip (http://www.winzip.com).

   

 3. WordPress uploaden naar je webhosting

  Zodra je WordPress hebt gedownload en hebt uitgepakt, is de volgende stap om de bestanden op je hosting account te zetten. Dit doe je met behulp van een FTP programma. Deze programma's zijn gratis te verkrijgen, even Googlelen op gratis FTP en de top vijf geeft je prima resultaten.

  Van je Internet provider heb je verschillende gegevens ontvangen waaronder de gebruikersnaam en het wachtwoord van je FTP account. Deze gebruik je met je FTP programma, en op deze manier maak je verbinding met je webhoster. Selecteer vervolgens de door jou gedownloade WordPress bestanden en upload ze naar je webruimte.

 4. WordPress configureren

  Nadat je alle bestanden geupload hebt, wordt het tijd WordPress de configureren. Ook dit is niet heel erg moeilijk. Start je webbrowser en typ de URL van je website in. Zodra je dit gedaan hebt zie je als het goed is het installatie scherm van WordPress. WordPress zal je nu om een aantal gegevens vragen waaronder de titel van je website, en enkele technische gegevens waaronder het wachtwoord van de databases. Ook deze gegevens kun je terugvinden in de informatie die je van je webhoster ontvangen hebt. Doorlopende procedure, en hierna heb je als het goed is een werkende WordPress website.

 5. Inloggen en een template installeren

  De volgende stap is inloggen op het administratie deel van je WordPress website. Dit doe je door de URL van je website in te typen gevolgd door /wp-admin. Is mijn URL www.google.nl dan typ ik dus in: www.google.nl/wp-admin

  Vervolgens voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in, en klik je op inloggen. Als het goed is bevind je je nu in het administratie scherm.

  Het installeren van Wordpress Templates is vervolgens erg eenvoudig. Links in het scherm zie je een menubalk met onder andere het menu item "weergave". Klik hierop en vervolgens boven in het scherm op het tabblad ''thema's installeren". Als het goed is zie je nu een zoek scherm, en kun je op onderwerp gaan zoeken. Het resultaat is een overzicht van verschillende templates gerelateerd aan het door jou ingevoerde zoekwoord. Je hoeft nu alleen nog maar te klikken op installeren, en de nieuwe template is een feit.

 6. Tot slot

  Bovenstaande tutorial heeft in hoofdzaken beschreven hoe je WordPress met daarbij een template kunt installeren. Waarschijnlijk zal je dit indien je geen ervaring hebt, niet in een keer lukken. Geeft echter niet op, er zijn voldoende uitgebreide handleidingen te vinden op Internet die je stap voor stap helpen om tot een goed eindresultaat komen. Heel veel succes!

Do's

 • Neem de tijd, zeker als je het niet eerder gedaan hebt, kan het installeren van een template een uitdaging zijn
 • Lees je in
 • Zet door, ook als het even niet lukt. Online zijn tal van bronnen te vinden die je kunnen helpen

Don'ts

 • Haast je niet, het installeren van WordPress en templates is niet moeilijk, maar je moet wel alle stappen doorlopen. Als je iets over het hoofd ziet en je weet later niet meer wat, kun je soms alles weer opnieuw doen.

Bron

WordPress Templates.nl

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!