Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Groente » Hoe ontvel ik tomaten

Hoe ontvel ik tomaten

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Van verse tomaten kun je heel veel lekkere dingen maken. Denk aan verse tomatensoep, tomatensaus of pizzasaus. De tomaten verwerken kan op verschillende manieren. Veel mensen geven de voorkeur aan het vooraf ontvellen van tomaten, zodat er in de uiteindelijke soep of saus geen velletjes meer zitten. Het ontvellen van tomaten lijkt een lastig klusje, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt, is het snel te doen.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Pan
 • Bak
 • Scherp mesje
 • Tang of grote lepel

Stappen

 1. Breng water aan de kook

  Breng een pannetje met water aan de kook. Zorg ervoor dat het water echt gaat bubbelen. Houd het water gedurende het hele proces kokend heet.

 2. Snijd de tomaat in

  Neem een tomaat en snijd deze aan de onderkant kruislings in. Probeer wel de schil door te snijden, maar niet té diep te gaan. Een klein kruisje is genoeg; het is vooral belangrijk dat de hitte van het kokende water straks onder de schil kan komen.

 3. Dompel de tomaat onder

  Gebruik de grote lepel of de tang om de tomaat ongeveer 20 seconden in het kokende water onder te dompelen. Zet ondertussen een bakje met ijskoud water klaar. Doe hier eventueel nog wat ijsblokjes bij, zodat je zeker weet dat het water op temperatuur blijft.

  Zodra de 20 seconden voorbij zijn, haal je de tomaat uit de pan met kokend water en doe je deze in de bak met ijskoud water.

 4. Verwijder het vel

  Wacht tot de tomaat voldoende is afgekoeld en haal hem daarna uit de bak met ijskoud water. Snijd met het scherpe mesje de tomaat rondom in. Ook hier geldt weer: snijd door het vel, maar liever niet te diep. Als het goed is, kun je de bovenste en onderste helft nu zo van de tomaat laten glijden.

Do's

 • Geen zin om tomaten te ontvellen? Je komt ook ver als je na het zachtkoken gewoon de staafmixer erin zet, of het hele mengsel door de blender doet. Een roerzeef verwijdert zeker alle velletjes, maar dat kost wel wat meer tijd

Don'ts

 • Laat het koude water niet te veel opwarmen, dat maakt het moeilijker om de velletjes te verwijderen
 • Gebruik liever een mesje dan je vingers om de schil van de tomaat te krijgen. Het zure van de tomaat kan je huid namelijk irriteren

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Bastienne Wentzel
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 59
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!