Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Koek en gebak » Hoe kan ik popcorn maken

Hoe kan ik popcorn maken

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 10 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Popcorn is een lekkere snack, die je zo zelf kunt maken. Je hebt er bijna niets voor nodig en het resultaat mag er zijn; goedkoper snacken kan bijna niet. Als je dan ook nog eens bedenkt dat popcorn best gezond is, blijft er eigenlijk geen reden meer over om het niet direct te maken!

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Pannetje
 • Olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
 • Pofmaïs
 • Zout of poedersuiker

Stappen

 1. Verhit de olie

  Doe een laagje olie in de pan en zet de pan op een laag vuur. Gebruik niet teveel olie, maar ook zeker niet te weinig; gepofte maïs neemt olie op en als je te weinig olie gebruikt, wordt deze binnen no time opgenomen en brandt de rest van de popcorn aan.

  Doe 1 kernel (dat is zo'n geel maïsstukje) in de pan. Wacht nu tot de olie op temperatuur is. De olie moet ongeveer 200 graden heet worden en is heet genoeg zodra dat ene stukje poft.

 2. Doe de maïs in de pan

  Als de maïs op temperatuur is, dan doe je een laagje maïskernels in de pan. Doe er niet teveel tegelijk in; als ze gepoft zijn nemen ze veel meer ruimte in beslag en het is natuurlijk de bedoeling dat ze de pan uit poffen.

  Wil je zoute popcorn maken? Voeg dan een halve theelepel zout toe aan de olie en doe de maïskernels er daarna pas in. Als je zoete popcorn met poedersuiker maakt, is dit niet nodig.

 3. Laat het maïs poffen

  Doe het deksel meteen weer op de pan. Na een paar seconden zul je de eerste kernels horen poffen. Houd de pan op laag vuur tot je niets meer hoort en schud deze af en toe (met het deksel erop) heen en weer. Zo verklein je de kans op aanbranden. Zodra je niets meer hoort, kun je het vuur uitdraaien.

 4. Breng de popcorn op smaak

  Als je zoute popcorn wilde maken, dan is deze waarschijnlijk nu al op smaak. Proef even en voeg indien nodig nog wat zout toe. Voor zoete popcorn strooi je er wat poedersuiker overheen. Schud de popcorn goed door elkaar, zodat alle stukjes lekker zoet zijn.

Do's

 • Gebruik liever poedersuiker dan gewone suiker; dat hecht zich beter aan de popcorn en maakt dat het meer 'zoete popcorn' is, dan popcorn met suiker
 • Varieer ook eens met andere kruiden, bijvoorbeeld paprikapoeder of tijmblaadjes
 • Ook lekker is popcorn met karamel. Daarvoor voeg je ook wat scheppen suiker toe aan de maïs, terwijl deze poft. In dat geval haal je het deksel wél van de pan en roer je de popcorn steeds door, zodat dit niet aan elkaar plakt

Don'ts

 • Gooi niet teveel pofmaïs in de pan; het zet ontzettend uit en je maakt dus snel te veel

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!