
Hoe maak ik stroopwafels
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 225 gram bloem
- 150 gram roomboter
- 150 gram keukenstroop
- 100 gram rietsuiker
- 2 eetlepels bruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 eetlepel melk
- 1 theelepel kaneel
- Snufje zout
- Mengkom
- Steelpannetje
- Garde
- Wafelijzer
- Scherp mes
- Zeef
- Lepel
Stappen
-
Maak de stroop
Doe de keukenstroop samen met de basterdsuiker in het steelpannetje en zet dit op een laag vuur. Voeg 50 gram boter toe terwijl je door het mengsel roert. Laat de boter langzaam smelten. Blijf rustig roeren, tot zich na ongeveer een kwartier een dikke stroop gevormd heeft. Dit wordt de vulling van je stroopwafel.
-
Meng de suiker en de boter
Laat de roomboter smelten en doe dit in de grote mengkom. Voeg de rietsuiker toe en klop de suiker en boter met een garde tot een romig geheel. Ga net zolang door tot het een gelijkmatig mengsel is.
-
Maak het deeg
Klop vervolgens het ei los en klop dit samen met de melk door het mengsel dat je net gemaakt hebt. Zorg er weer voor dat je een gelijkmatig mengsel krijgt. Als alles niet goed door elkaar zit, dan vormen zich klontjes die de smaak van je stroopwafel niet ten goede komen. Als alles goed gemengd is, zeef je de bloem, de kaneel en het snufje zout en kneed je dat goed door de rest van het mengsel. Laat het deeg 30 minuten rusten.
-
Bak de wafels
Zet het wafelijzer aan, zodat het vast op kan warmen. Als het deeg een half uur gerust heeft, kun je het in porties verdelen. Maak balletjes die ongeveer even groot zijn als een pingpongballetje. Zodra het ijzer heet genoeg is, leg je een balletje in het midden van het ijzer en druk je het voorzichtig dicht. Houd het ijzer ongeveer 30 seconden dicht. Daarna kun je de wafel er voorzichtig uithalen.
-
Maak stroopwafels
De wafel die je nu gemaakt hebt, is ongeveer twee keer zo dik als een stroopwafel hoort te zijn. Als de wafel nog warm is, snijd je hem daarom met een scherp mes doormidden. Gebruik de punt van het mes. Besmeer vervolgens één van de helften met een dun laagje stroop. Druk de andere helft er bovenop en laat de stroopwafel afkoelen. Eet smakelijk!
Do's
- Gebruik een wafelijzer, dat werkt extra makkelijk. Je kunt de koeken ook in de pan bakken, maar dat wordt snel een smeerboel
- Warm de wafels voor het eten even op, dan smaken ze extra lekker
Don'ts
- Loop niet weg zodra je de wafels in het wafelijzer hebt; ze hoeven maar heel even te garen