Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe kom ik van liefdesverdriet af

Hoe kom ik van liefdesverdriet af

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe kom ik van liefdesverdriet af
Liefdesverdriet is vervelend, maar soms onontkoombaar; we komen nu eenmaal niet allemaal altijd direct de prins(es) op het witte paard tegen. Als de relatie uiteindelijk op niets uitloopt, heeft meestal minimaal één van beiden een gebroken hart. Dit is echter geen reden om bij de pakken neer te zitten, want er zijn genoeg manieren om van je liefdesverdriet af te komen. Valerie Frankel en Ellen Tien helpen je met ‘Eerste hulp bij een gebroken hart’ door de zwaarste tijd heen!

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Vrienden en familie
 • Een flinke portie relativeringsvermogen
 • Afleiding
 • Internet (optioneel, voor online afleiding en steun)

Stappen

 1. Bereid je voor op het einde

  Het einde van een relatie komt zelden als een donderslag bij heldere hemel. Er zijn altijd aanwijzingen die richting het einde wijzen. In hun boek ‘Eerste hulp bij een gebroken hart’ wijzen Valerie Frankel en Ellen Tien je op een aantal duidelijke signalen: ‘Ruziën jullie tweeën met toenemende regelmaat en/of vijandigheid? Zeg je dingen die je liever nooit gezegd had? [...] Is het resultaat van die uitbarstingen dat je je eerder beroerder voelt dan beter?’ Tegen het einde van een relatie ga je je meer aan elkaar irriteren en krijg je meer ruzie. Houd er daarom rekening mee dat je relatie in dat geval een aflopende zaak kan zijn, zodat je je hier mentaal alvast op voor kunt bereiden.

 2. Overleef de eerste 24 uur

  De eerste dag na de beëindiging van de relatie is waarschijnlijk de ergste: je voelt je rot, je idealiseert je relatie en je zult misschien nog proberen de ander terug te krijgen. Frankel en Tien: ‘De eerste 24 zijn waarschijnlijk de ergste van de ongeveer 4500 uur die je nodig hebt om over een gebroken hart heen te komen. Ze gaan niet zomaar voorbij.’ Zoek in deze 24 uur afleiding, probeer wat te slapen en probeer alles wat te relativeren. Veel erger dan de eerste 24 uur kan het niet worden en ook aan 24 uur komt een einde!

 3. Verander je omgeving

  In het begin zullen veel dingen om je heen nog aan je ex herinneren. Kijk daarom met een kritische blik naar je omgeving en haal in de eerste instantie alle dingen weg die je aan je ex doen denken. Je hoeft ze niet weg te gooien, maar op dit moment is het wel beter voor je als je er niet de hele tijd naar hoeft te kijken. Je kunt ze op een later moment, als je ze los kunt zien van het einde van jullie relatie, altijd weer een keer tevoorschijn halen.

 4. Ontwikkel nieuwe gewoonten

  Zeker als je langere tijd samen bent geweest, dan zijn er bepaalde dingen die je altijd samen deed: TV kijken tijdens het eten, bepaalde spelletjes, sporten, enzovoorts. Vervang deze gewoonten bewust voor andere dingen die je ook leuk vindt om te doen, maar waar je eigenlijk nooit aan toe kwam. Je hebt nu immers meer tijd om dingen voor jezelf te doen! Frankel en Tien: ‘De vraag is niet wat je moet doen, maar wat je wilt doen.’ Maar liefst driekwart van de vrouwen die Frankel en Tien spraken, gaven aan bijna iedere avond uit te gaan met vrienden. ‘Dat uitgaan zorgde voor genoeg afleiding en vermoeidheid om, thuisgekomen, meteen in slaap te vallen.’ Als je liever thuis blijft is dat ook prima: je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen, maar mag doen wat je wilt.

 5. Spuw niet overal je gal

  Als je relatie verbroken is, kun je af en toe heel boos zijn op je ex en heb soms je geen goed woord voor hem of haar over. Wees echter voorzichtig met waar je je gal spuwt: je loopt het risico steeds meer in herhaling te vallen en je blijft je bezig houden met negatieve dingen. Bovendien kunnen boze uitbarstingen je ook op je werk in de problemen brengen. Frenkel en Tien: ‘Als [je directe baas] denkt dat je een emotioneel wrak bent, denkt ze waarschijnlijk dat je dat professioneel ook bent.’ Een korte mededeling is in dit geval al meer dan voldoende en wanneer je wel even af wilt reageren, doe dat dan het liefst bij een volslagen onbekende.

 6. Ga weer uit met andere mannen/vrouwen

  Aarzel niet om weer uit te gaan met andere mannen/vrouwen. Je zult waarschijnlijk de eerst komende tijd niet echt open staan voor een nieuwe liefde, maar uitgaan met anderen kan je wel helpen om je enigszins beschadigde zelfvertrouwen weer wat op te vijzelen.

 7. Doorsta 'de laatste wolkbreuk'

  Als je denkt op de goede weg te zijn en zelden meer aan je ex denkt, kan het ineens toeslaan. Frenkel en Tien: ‘Zonder aanwijsbare oorzaak mis je hem weer als in de allereerste dagen nadat het uit was, misschien zelfs wel als nooit tevoren [...] Wij noemen dit kleine verschijnsel ‘De laatste wolkbreuk’. Iedereen heeft er last van, slechts weinigen bespreken het.’ Gelukkig is deze wolkbreuk, net als een echte wolkbreuk, er eentje van tijdelijke aard. Het advies? ‘Zoek geen schuilplaats, maar laat je doornat regenen en bedenk dat hierna de spreekwoordelijke zonneschijn zal doorbreken!’

Do's

 • Zoek afleiding: spreek af met vrienden, ga uit en zoek een hobby
 • Na regen komt zonneschijn
 • Denk eens goed na over de toekomst: wat wil jij eigenlijk?
 • Stel je open voor anderen, al is het alleen maar om je zelfvertrouwen een oppepper te geven!

Don'ts

 • Je mag best even zwelgen in zelfmedelijden, maar stel wel je grenzen: het leven gaat een keer door
 • Zin niet op wraak, nog langer met je ex bezig zijn heeft helemaal geen zin
 • Ga niet bewust op zoek naar dingen die je aan je ex doen denken
 • Denk niet dat er een bepaalde tijd staat voor het overkomen van je liefdesverdriet; dat is voor iedereen verschillend

Bron

Boek ‘Hoe lijm ik mijn gebroken hart?’ door Paul McKenna en Hugh Willbourn, De Kern, 2004 en boek ‘Eerste hulp bij een gebroken hart’ door Valerie Frankel en Ellen Tien, Forum, 1995.

Meer uitleg