Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Familie & relaties » Relaties » Hoe verstuur ik een originele Valentijnskaart
3

Hoe verstuur ik een originele Valentijnskaart

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe verstuur ik een originele Valentijnskaart
14 Februari, Valentijnsdag, is bij uitstek de dag waarop je je (geheime) liefde kunt laten weten wat je van hem of haar vindt. De meeste mensen doen dat door een Valentijnskaart te versturen, al dan niet anoniem. Je kunt zo’n kaart vanaf begin januari zo’n beetje overal kopen, vaak zelfs met voorgedrukte gedichtjes en liefdesverklaringen. Postzegel erop, in de brievenbus deponeren, en klaar. Simpel, maar wel erg standaard… Wil jij het iets origineler aanpakken, lees dan vooral even verder en maak je eigen Valentijnskaart.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Een of meer romantische foto's
 • Karton of dik papier
 • Envelop
 • Computer of knutselbenodigdheden
 • Postzegel

Stappen

 1. Kies of maak een mooie foto

  Wat is nu persoonlijker (en dus origineler) dan een eigen foto te gebruiken voor je Valentijnskaart? Dat hoeft natuurlijk niet per se een foto te zijn waar je zelf op staat. Wil je je kaart anoniem versturen, dan is het zelfs uitgesproken onhandig als je er zelf op te zien bent.

  Je zou bijvoorbeeld een foto kunnen maken van de plek waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet, of van een voorwerp dat te maken heeft met een interesse die jullie delen. Heb je een relatie, en is Valentijnsdag voor jullie een echte feestdag, dan kun je ook een foto maken van een (deel van) het cadeautje dat hij of zij later nog van je krijgt. Je kunt zelf ongetwijfeld nog veel meer creatieve ideeën verzinnen.

 2. Schrijf een lieve tekst

  Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Maar je moet natuurlijk ook nog zorgen dat de ontvanger van je kaart de boodschap op de juiste manier interpreteert. En dan zijn woorden toch wel weer een handig extra hulpmiddel. Je hoeft echt geen groot schrijver of dichter te zijn om iemand te laten weten wat je voor hem of haar voelt. Schrijf gewoon wat als eerste in je opkomt als je aan die persoon denkt. Maar bedenk wel dat het hier om een kaart gaat en dat je ruimte dus beperkt is. Vind je het toch erg moeilijk, probeer dan eerst verschillende dingen uit op een kladpapiertje.

 3. Maak er een Valentijnskaart van

  Heb je de foto en de tekst eenmaal bij elkaar, dan kun je je kaart gaan maken. Dat kun je handmatig doen, met knippen en plakken dus, of op de computer. Beide methoden hebben zo hun voor- en nadelen.

  De computer geeft je de mogelijkheid in een handomdraai allerlei leuke effecten toe te voegen aan zowel je foto als de tekst. Maar het nadeel is dat die leuke effecten ook teveel kunnen gaan overheersen, waardoor je kaart uiteindelijk een rommeltje wordt.

  Ga je aan de slag met schaar, karton en lijm, dan ziet je Valentijn dat je er veel werk aan hebt besteed. Dat maakt dat je kaart echt opvalt tussen al die standaard kaartjes uit de winkel. Nadeel is wel dat het eindresultaat er nogal ‘kinderachtig’ uit kan zien als je niet zo’n sterke knutselaar bent - hoewel dat ook juist erg charmant kan zijn. Nog een nadeel: als de ontvanger je liefde niet beantwoordt, heb je al dat werk voor niets gedaan…

 4. Verstuur je zelfgemaakte kaart

  Is de Valentijnskaart naar je zin, dan is het tijd om hem te versturen. Heb je geen envelop waar de kaart in past, dan kun je ook de envelop nog zelf knutselen. Postzegel en adres erop, en in de brievenbus ermee.

  En nu maar wachten op de reactie…

Do's

 • Je hart laten spreken in plaats van je perfectionisme. Het gaat uiteindelijk om de inhoud van je boodschap, niet zozeer om de verpakking!
 • Niet zo’n knutselaar? Koop dan een kaart met een mooie, romantische afbeelding waar geen voorgedrukte tekst op staat, en schrijf er je eigen tekst op.

Don'ts

 • Een (gratis) standaard E-card sturen. Daarmee maak je je wel erg gemakkelijk van Valentijnsdag af…
 • Je zorgen maken als je geen reactie krijgt. Het kan immers zijn dat je kaart om de een of andere reden niet aangekomen is.

Bron

Deze hoedoe is afgeleid van de vele sites waar je tegen betaling je eigen kaart kunt ontwerpen.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!