Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe kan ik consuminderen met kinderen

Hoe kan ik consuminderen met kinderen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 100 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
In de consumptiemaatschappij van vandaag de dag is het voor kinderen vaak moeilijk om de waarde van geld te bepalen. Het lijkt of iedereen altijd in de nieuwste kleding loopt en met de nieuwste mobieltjes belt. Vanaf de puberteit zullen je kinderen eigen keuzes maken, maar voor die tijd heb je ruim de gelegenheid om ze een goede basis mee te geven door ze te leren consuminderen. Marieke Henselmans legt in haar boek ‘Consuminderen met Kinderen’ uit hoe je dit goed aan kunt pakken.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 470


Benodigdheden

 • Optimisme
 • Creativiteit
 • Doorzettingsvermogen

Stappen

 1. Begin bij het begin

  Hoewel een baby nog geen benul heeft van het merk luier dat er gedragen wordt, of het type buggy waar in gereden wordt, kun je het beste direct dan al beginnen met consuminderen. Voor een baby heb je vaak nieuwe spullen nodig die je, zodra je baby gaat groeien, al vrij snel weer weg kunt doen. Heb je niets meer staan van je oudere kinderen of van familie, kijk dan eens op Marktplaats of een andere website met tweedehands spulletjes. In veel gevallen kun je daar veel dingen voor een koopje op de kop tikken, terwijl je ze voor bijna dezelfde prijs weer van de hand kunt doen.

 2. Bespaar op luiers

  Met het gebruik van katoenen luiers kun je handenvol geld besparen. Een baby gebruikt ongeveer 27 maanden lang 5 tot 6 luiers per dag. Als je uitgaat van een gemiddeld goedkoop huismerk betaal je ongeveer €0,15 per luier, wat in totaal neerkomt op ongeveer €670,- aan luiers.  Volgens Milieu Centraal verbruikt een wasmachine per beurt ongeveer 1 kWh aan elektriciteit, wat ongeveer gelijk staat aan €0,22. Voor het bedrag dat je aan plastic luiers kwijt bent kun je dus ruim 3000 keer (bijna vier keer per dag!) je wasmachine laten draaien. Zelfs met de aanschaf van katoenen luiers en incidenteel gebruik van de droger levert het gebruik van katoenen luiers een enorme besparing op.

 3. Consuminderen mét kinderen

  Als je kinderen de baby-fase voorbij zijn kun je ze beetje bij beetje betrekken in het actief consuminderen. Maak bijvoorbeeld een spelletje van het boodschappen doen: wie weet de meeste koopjes te vinden? Zorg ervoor dat het consuminderen 'gewoon' wordt.

 4. Consuminder, ouder meer

  Grijp het consuminderen aan om meer zelf met je kinderen te doen. Koop geen cake, maar bak er één samen. En in plaats van het steeds maar weer aanschaffen van nieuwe spelletjes voor de spelcomputer kun je ook gewoon zélf een spelletje met je kinderen doen! Wees niet bang dat je je kind tekort doet door niet alles zomaar te kopen. Tegen de aandacht die je kind krijgt kan geen spelletje of cake op. Bovendien leer je je kind zo om met minder tevreden te zijn.

 5. Bespreek bezuinigingen

  Consuminderen doe je met het hele gezin: bespreek daarom de bezuinigingen die het hele gezin aangaan. Probeer ze een poosje uit en bepaal daarna samen of je er wel of niet mee doorgaat. Als je je kinderen hierin ook inspraak geeft, dan voelen ze zich extra betrokken.

 6. Kies een gemeenschappelijk spaardoel

  Kinderen helpen graag mee om wat te besparen, beloon ze hier ook voor. Kies een gezamenlijk spaardoel uit waar jullie als gezin naar toe werken. Denk bijvoorbeeld aan een weekend weg of een dag naar het pretpark.

 7. Stel budgetten in

  Leer je kinderen budgetteren. Spreek bijvoorbeeld met ze af dat ze een bepaald budget krijgen om kleding te kopen en naar de kapper te gaan. Ze krijgen zelf de vrijheid om het budget uit te geven, maar moeten zich er wel mee leren redden want op = op. Wat er over is mogen de kinderen natuurlijk zelf opsparen. Laat ze ook zien hoe jij met bijvoorbeeld je budget voor boodschappen of kleding omgaat en denk samen na over nieuwe creatieve mogelijkheden.

 8. Loslaten

  Als je kinderen ouder worden, dan zullen ze steeds meer hun eigen keuzes maken en misschien liever één duur merktruitje kopen dan drie paar sokken en zes onderbroeken. Respecteer deze keuzes. Jij hebt je kinderen een goede basis meegegeven waar ze later veel profijt van zullen hebben. Kijk er daarom niet vreemd van op als zij later toch weer actief gaan consuminderen!

Do's

 • Maak je kinderen bewust van de voordelen (voor hen!) van het consuminderen
 • Leer ze budgetteren
 • Maak van het consuminderen een gezinsaangelegenheid

Don'ts

 • Leg bezuinigingen niet zomaar op, maar bespreek ze eerst.

Bron

Boek 'Consuminderen met Kinderen', Marieke Henselmans

luiers

door kees bakker op 17-06-2014 23:20
Door kinderen met 1.5 jaar zindelijk te maken. bespaar je het meeste geld