Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Besparen » Hoe kan ik goedkoop uit eten
4

Hoe kan ik goedkoop uit eten

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe kan ik goedkoop uit eten
Uit eten is leuk en gezellig, maar kan ook behoorlijk duur zijn. Voor je het weet heb je het restant van je salaris erdoorheen gejaagd terwijl je nog een week te gaan hebt voor het volgende gestort wordt. Dus… moet je dan maar niet uit eten gaan? Nou, je kunt ook gewoon even deze hoedoe lezen en leren hoe je een etentje zo goedkoop mogelijk (en toch lekker!) houdt.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Internet
 • Gezond verstand
 • Een klein budget

Stappen

 1. Zoek een goedkoop restaurant

  Op internet zijn diverse sites waar je naar goedkope restaurants bij jou in de buurt kunt zoeken. Eten voor een tientje bijvoorbeeld. Je kunt per stad een lijstje restaurants doorlezen die op de menukaart gerechten voor minder dan een tientje hebben staan. De menukaart staat ook online. Handig is ook de functie waarmee je naar driegangenmenu’s van maximaal een tientje kunt zoeken.

 2. Neem je gezonde verstand mee uit eten

  Je hebt het goedkoopste gerecht besteld en het was erg lekker. Als het op is, komt de ober langs om te vragen of je nog wat wilt drinken. Je bestelt koffie en hij biedt je daarbij een heerlijk stuk verse appeltaart aan. Dat klinkt inderdaad lekker… Ho, stop! Voordat je daarvoor valt, bedenk eerst even dat je voor zo’n stuk taart ook weer moet betalen. En heb je eigenlijk wel trek in taart? Een beetje nadenken kan je veel geld besparen.

 3. Vermijd dure drankjes

  Als je uit eten gaat, wil je ook graag wat te drinken. Het liefst wil je voor, tijdens en na het eten een of meerdere drankjes. Dat weten restauranteigenaars ook, en dus zijn de drankjes op de menukaart duurder dan die in de supermarkt. Natuurlijk kun je niet met goed fatsoen je eigen drankjes meenemen naar een restaurant, maar je kunt wel de kosten voor het drinken binnen de perken houden. De eenvoudigste truc om dat voor elkaar te krijgen: bestel naast je eerste drankje ook een karaf kraanwater. Op die manier heb je steeds iets te drinken en bestel je dus niet het ene dure drankje na het andere. Nog een goed idee voor wijndrinkers: bestel liever de huiswijn dan een dure Chablis.

 4. Ga op een ander tijdstip uit eten

  Wie zegt dat je altijd ’s avonds uit eten moet gaan? Gezellig in een restaurant gaan lunchen valt ook onder uit eten gaan. En is vaak heel wat goedkoper dan uit dineren. Toch liever ’s avonds uit eten? Let dan ook op de avond waarop je dat doet. Sommige restaurants hebben door de week namelijk andere prijzen dan in het weekend, of bieden op rustige avonden speciale voordeelmenu’s aan.

 5. Bestel het dagmenu

  Veel restaurants hebben een dagmenu, daghap of dagschotel. Die gerechten en menu’s zijn vaak een paar euro goedkoper dan de rest van de gerechten op de menukaart. Combineer je deze keuze met goedkope drankjes, dan ben je dus heel voordelig uit.

Do's

 • Op zoek gaan naar leuke restaurants buiten het stadscentrum. Die zijn vaak goedkoper dan die in het centrum, terwijl je er net zo lekker kunt eten.
 • Goede afspraken maken over hoeveel jullie willen besteden en over wie welk deel van de rekening betaalt als je met een groep uit eten gaat. Dan loop je minder risico dat jij straks teveel betaalt omdat iemand anders het duurste gerecht van de kaart heeft besteld.
 • Restaurantbonnen of dinerbonnen voor je verjaardag vragen.
 • Kortingsacties en aanbiedingen van lokale restaurants in de gaten houden en er gebruik van maken.

Don'ts

 • Vaak uit eten gaan als je een klein budget hebt. Hoe goedkoop je een etentje ook maakt, het zal altijd geld blijven kosten. En vaak ook meer dan thuis gezellig samen eten.
 • Ervan uitgaan dat anderen je wel zullen trakteren. Zorg altijd dat je zelf ook genoeg geld bij je hebt.

Bron

“Goedkoop uit eten” in de geldrubriek van MSN.com