Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe kom ik van mijn migraine af
4

Hoe kom ik van mijn migraine af

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Drilboor, sloophamer, strakke band of gewoon een zeurend gevoel: iedereen heeft weleens last van hoofdpijn. Maar wanneer is er nu eigenlijk sprake van echte migraine? En belangrijker nog: hoe kom je er vanaf?

Hoedoe door: Danielle van Schaik

Bekijk het profiel van Danielle van Schaik
Aantal Hoedoes: 1


Benodigdheden

 • Hoofdpijn (maar dat heb je waarschijnlijk al, anders las je deze hoedoe niet)
 • Geduld
 • Doorzettingsvermogen

Stappen

 1. Maak een verschil tussen migraine en andere hoofdpijn

  Niet elke hoofdpijn is direct migraine. Er zijn ook andere soorten hoofdpijn, zoals :

  - Spanningshoofdpijn: hoofdpijn die vanuit de nek en schouders komt en pijn in beide kanten van het hoofd veroorzaakt.

  - Clusterhoofdpijn: hevige pijn aan een kant van het hoofd, vaak achter het oog of bij de slaap. Bijkomende symptomen zijn soms een verstopte neus, loopneus, een tranend oog of hangend ooglid.

  - Hormonale hoofdpijn: hoofdpijn die optreedt rond of tijdens de menstruatie, of tijdens de menopauze.

  Passen deze hoofdpijnsoorten niet bij jouw klachten? Dan heb je misschien migraine of oogmigraine.

 2. Herken de symptomen van migraine en oogmigraine

  Hoofdpijn wordt migraine genoemd als de pijn gepaard gaat met twee of meer van de volgende  symptomen:

  - bonzende hoofdpijn aan een of beide zijden van het hoofd;

  - overgevoeligheid voor licht en/of geluid;

  - misselijkheid;

  - de hoofdpijn wordt erger bij inspanning;

  - de hoofdpijn wordt vaak vooraf gegaan door een aura: storingen in het gezichtsveld, zoals het zien van flitsen, sterretjes, een vervormd of verkleurd beeld of een blinde vlek. Sommige mensen hebben alleen last van een aura en ervaren daarbij geen of slechts matige hoofdpijn. Deze aandoening wordt oogmigraine  genoemd.

 3. Ontdek de oorzaak van je migraine

  Migraine is een van de meest voorkomende ziektebeelden. Desondanks is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat de hevige hoofdpijn met of zonder aura nu precies veroorzaakt. Artsen weten alleen dat tijdens een migraineaanval de bloedvaten en zenuwen in de hersenen anders met elkaar samenwerken. Verder is er omtrent de oorzaak van migraine niets wetenschappelijk bewezen. Toch weten migrainepatiënten zeker dat bepaalde factoren een migraineaanval kunnen uitlokken. Bekende migraine triggers zijn:

  - te lang uitslapen;

  - te laat eten (dip in bloedsuiker);

  - stoppen met het drinken van koffie (cafeïne);

  - bepaalde voedingsmiddelen (wijn, chocolade);

  - ontspanning na een periode van stress (vakantie, weekend);

  - hormonale schommelingen.

  Om erachter te komen welke triggers bij jou een rol spelen, kun je een migrainedagboek  bijhouden. Hierin noteer je een paar weken lang alle details over je hoofdpijn. Op die manier kun je na verloop van tijd een bepaald patroon ontdekken en weet je wat je moet vermijden.

 4. Voorkom of behandel een migraine-aanval

  Nu je migraine en migrainetriggers kunt herkennen, wil je natuurlijk weten hoe je van deze kwaal af komt. Helaas kan migraine (nog) niet genezen worden. Maar je kunt wel proberen om te voorkomen dat je het krijgt, of je kunt – als je al hoofdpijn hebt- een aanval behandelen. Dat kan op verschillende manieren:

  - Pas je levensstijl aan. Dit klinkt als een dooddoener van de bovenste plank, maar het werkt echt! Eet gezond, zorg voor voldoende nachtrust en sport regelmatig. Let op met ‘hoofdpijnvoedsel’, vooral als je merkt dat je slecht reageert op bepaalde lekkernijen zoals chocolade, kaas of wijn. Zorg ook goed voor je mentale ik: voorkom stress, leer omgaan met emoties en werkdruk en probeer op tijd te ontspannen. Ontspanningstechnieken zoals massages of yoga zijn uitstekende manieren om wat lekkerder in je vel te komen.

  - Heb je ondanks een gezonde levensstijl nog steeds last van migraineaanvallen? Dan zijn er allerlei medicijnen verkrijgbaar. Naast paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) is het bekendste migrainemedicijn Sumatriptan: een geneesmiddel dat de bloedvaten in de hersenen vernauwt en pijnprikkels onderdrukt. Wordt je migraine veroorzaakt door hormoonschommelingen, dan zijn er medicijnen die de hormonen aanvullen. Je huisarts kan je alles vertellen over medicijnen tegen migraine.

Do's

 • Ga met acute of aanhoudende hoofdpijnklachten altijd naar de huisarts. Ook als je denkt dat je migraine hebt is het goed om dit met je huisarts te overleggen, zelfs als je in eerste instantie niet aan de geneesmiddelen wil.
 • Doe de migrainetest.
 • Houd een migrainedagboek bij en ontdek wat jouw migraine triggers zijn.

Don'ts

 • Op eigen houtje dokteren. Slik nooit verschillende soorten pijnstillers tegelijkertijd!
 • Te snel opgeven. Een migrainedagboek bijhouden kost tijd, maar is op de lange termijn een uitstekend middel om erachter te komen wat jouw migraine veroorzaakt.

Bron

De genoemde websites onder 'Meer uitleg'

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Gigi Schuiten
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Susanne Biemans
Lid sinds: 14 mei 2008
Aantal Hoedoes: 9
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!