Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Maatschappij » Samenleving » Hoe maak ik een prachtwijk
4

Hoe maak ik een prachtwijk

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
‘Liever een goede buur dan een verre vriend’, is het gezegde. Een waarheid als een koe. Want als je ergens niet op zit te wachten, zijn het burenruzies. Geef je niet om je buren, dan maak je je ook niet druk om de buurt. Je ziet het in ieder geval niet als jouw verantwoordelijkheid. En als we dat idee met zijn allen hebben, dan is de buurt maar even verwijderd van verpaupering. Van probleemwijk naar prachtwijk.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

  • Enthousiasme
  • Enthousiaste buren
  • Buurtafspraken
  • Buurtactiviteiten
  • Eventuele subsidie

Stappen

  1. Maak contact met je buren

    Vroeger was het heel normaal om de buurman of –vrouw te groeten. De sociale controle was groot; buurjongetjes die fikkies stookten werden weggestuurd door een omstander en de stoepjes werden nog keurig aangeveegd. Dat is tegenwoordig wel anders.

    Vooral in wijken met veel sociale huurwoningen zien woningcorporaties de buurt verpauperen. Waarom? Bewoners hebben weinig tot geen contact met elkaar en zijn daardoor ook weinig betrokken. Degene die wel betrokken zijn, weten niet waar ze moeten beginnen.
    Maar een betere wereld, begint bij jezelf! Groet de buurman, help de bovenbuurvrouw haar boodschappen de trap op te tillen en spreek jongeren in de buurt erop aan dat ze hun blikjes in de prullenbak moeten gooien. Als je zelf niks doet, zal er ook niks veranderen.

  2. Meld achterstallig onderhoud bij de gemeente

    Een kapotte lantaarnpaal, stoeptegels die omhoog zijn gedrukt door boomwortels of straten die bedekt zijn met hondenpoep. Heb je een klacht over de openbare ruimte, meld deze dan bij het Wijkbureau of de gemeente. Misschien kost het wel wat aandringen, maar op den duur zal het gerepareerd worden.

  3. Maak samen de buurt leefbaar

    Je bent vast niet de enige die iets met de buurt wil doen. Informeer eens om je heen wie er allemaal enthousiast is om gezamenlijk aan de slag te gaan. Spreek bijvoorbeeld af dat je elke eerste zaterdag van de maand de buurt gaat vegen en opruimen. Sluit de ochtend af met een kopje koffie bij een van je buurtbewoners. Dat is niet alleen fysiek goed voor de buurt, het verbetert ook de buurtcontacten.

  4. Vraag een budget aan bij de gemeente

    Je kunt heel wat bereiken met je eigen handen en gereedschap, maar het is nog leuker om de buurt net nog wat gezelliger te maken. Bijvoorbeeld door plantjes te poten in de bloembakken of één keer per jaar een buurtbarbecue te organiseren. Voor dit soort buurtactiviteiten kun je de buurtbewoners vragen om zelf in de buidel te tasten, maar de meeste Nederlandse gemeenten hebben hier ook subsidies voor beschikbaar. In Rotterdam kun je bijvoorbeeld je straat opgeven voor Opzoomeren. Bewoners van een Opzoomer Mee-straat kunnen subsidie krijgen voor straatactiviteiten voor en door bewoners. De activiteiten zijn vaak gericht op onderling contact, gecombineerd met het veilig en schoon houden van de buurt.

  5. Doe mee met de Nationale Burendag

    Iedere derde dinsdag in september is het Burendag, een initiatief van Douwe Egberts in samenwerking met het Oranje Fonds. De koffieproducent ontdekte dat driekwart van de Nederlanders best meer contacten met de buren zou willen hebben. In eerste instantie was het doel dat buurtbewoners bij elkaar op de koffie gaan om zo elkaar beter te leren kennen. Douwe Egberts heeft het Oranje Fonds ingeschakeld om er een echt feest van te maken.

Do's

  • Iets ondernemen als je je irriteert aan je buurt. Als jij niets doet, doet een ander dat ook niet.
  • Doorzetten. De aanhouder wint. Geef het niet op na je eerste rondje door de buurt.

Don'ts

  • Geen verantwoordelijkheid voelen. Als buurtbewoners zijn jullie samen verantwoordelijk voor de leefbaarheid van de buurt. Is er iets kapot, meld het bij de gemeente.

Bron

Diverse gemeentelijke websites