Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Natuur & milieu » Achtertuin » Hoe kweek ik eetbare paddenstoelen

Hoe kweek ik eetbare paddenstoelen

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe kweek ik eetbare paddenstoelen
Na groenten, fruit en kruiden is het kweken van je eigen paddenstoelen helemaal hip. Niet vreemd, want met paddenstoelen maak je de lekkerste gerechten. In Nederland mag je niet zomaar overal paddenstoelen plukken. Misschien maar goed ook, want niet alle paddenstoelen zijn eetbaar en dus zou je zo maar een verkeerde kunnen plukken. Kweek je ze zelf dan kun je met een beetje liefde en geduld voor een prikkie je eigen biologische eetbare paddenstoelen oogsten. Hier lees je hoe je dat in 7 stappen doet.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

  • Loofhout of een groeibaaltje
  • Vorstvrije, schaduwrijke plek
  • Water

Stappen

  1. Bepaal welke soort(en) je wilt kweken

    Meerdere soorten paddenstoelen kweken op één voedingsbodem is onmogelijk, weet Edwin Flores van Casa Foresta. ‘Bij paddenstoelen geldt het recht van de sterkste, dus ook al ent je er meerdere, je zult altijd maar één soort overhouden. Wil je toch meerdere soorten, dan kun je ze natuurlijk op aparte voedingsbodems kweken. Welke eetbare paddenstoelen makkelijk zelf te kweken zijn? Shiitakes en oesterzwammen zijn het populairst, maar ook goudkopjes en pioppino’s zijn erg lekker en makkelijk te kweken.’ 

  2. Kies de kweekmethode

    Er zijn twee methoden om op een eenvoudige manier je eigen paddenstoelen te kweken. De eerste methode is supersnel en erg handig. Je koopt een kant-en-klare kweekset, bestaande uit een substraatzak met beukenzaagsel en paddenstoelenmycelium, van de paddenstoelensoort die jij wilt hebben. Is het buiten tussen de 8 °C en 18 °C dan kun je het groeibaaltje buiten zetten, is de buitentemperatuur lager dan zet je hem in de schuur of op het aanrecht. Het substraat spuit je twee keer per dag nat. Edwin: ‘Het duurt gemiddeld twee weken voordat de paddenstoelen gaan groeien; shiitakes komen vaak al binnen een week omhoog, goudkopjes laten soms wel zes weken op zich wachten.’ Zodra de paddenstoelen volgroeid zijn, meestal twee weken nadat de eerste kopjes zichtbaar zijn, kun je ze oogsten. Van één kant-en-klaar groeibaaltje kun je meestal twee keer oogsten. Kies je voor deze methode dan ben je klaar en kun je de volgende stappen overslaan.

    Wie meer geduld heeft en het gevoel wil hebben er moeite voor te moeten doen, kan er ook voor kiezen om paddenstoelen op hout te kweken. Volg in dat geval de volgende stappen van deze Hoedoe.

  3. Koop paddenstoelenpluggen

    Om paddenstoelen op hout te kweken heb je mycelium, het netwerk van schimmeldraden van waaruit de paddenstoelen groeien, nodig. Je kunt speciale houtduveltjes kopen waarop het mycelium van een bepaalde paddenstoelensoort is geënt. In de webshop van Groene Takken kun je online duveltjes met shiitakemycelium en oesterzwammenmycelium bestellen. Edwin: ‘Voor een blok hout van 60 cm met een doorsnede van 15 cm heb je 25-30 duveltjes nodig.’ De kosten: ongeveer € 7,50.

  4. Ga op zoek naar geschikt hout

    ‘Alleen het hout van loofbomen is geschikt voor het kweken van paddenstoelen’, vertelt Edwin. ‘In naaldbomen zitten harsen en in fruitbomen gommen. Daar houden paddenstoelen niet van.’ Hout van wilgen, beuken, berken en eiken is het meest geschikt, maar elke paddenstoel heeft zo z’n eigen voorkeur. Zo gedijen shiitakes het beste op de inheemse of op de Amerikaanse eik en doen oesterzwammen het vooral goed op wilgen, beuken en berken. Het is verstandig om, voordat je op zoek gaat, even bij de winkel waar je de plugjes koopt na te vragen welke houtsoort je moet gebruiken.
    Behalve met het soort hout moet je rekening houden met de kwaliteit van het hout. Het hout moet tussen de drie weken en drie maanden oud zijn. Op hout dat ouder is dan drie maanden hebben zich vaak al andere paddenstoelensoorten gevestigd waardoor de kans bestaat dat jouw paddenstoelen het niet redden. Is het hout net gezaagd, dan is het zaak om het minimaal drie weken te laten afsterven. Edwin: ‘Je kunt het hout het beste laten zagen in de periode na kerst. De bast zit dan heel dicht op het spinthout waardoor deze minder snel loslaat en de paddenstoelen beter groeien.’ Geschikt hout vind je via de plaatselijke boswachter of misschien is er iemand in jouw netwerk die van plan is een boom te kappen. Zie hiervoor ook de Hoedoe Hoe kom ik aan hout voor mijn open haard?

  5. Plug-in

    De paddenstoelenpluggen moeten in het voorjaar worden geënt. Je kunt met een boormachine gaatjes in de stam boren ter grootte van de pluggen (meestal maat 6 of 10). Vervolgens steek je de pluggen in het hout en leg je de stam op een vorstvrije en schaduwrijke plek. Let op: leg de stam niet droog weg! Paddenstoelen hebben een vochtige voedingsbodem nodig.

  6. Verzorg de voedingsbodem

    Houd vooral in het voorjaar de temperatuur goed in de gaten. Gaat het vriezen, leg het stammetje dan in de schuur of kelder. Verder is het zaak het hout goed nat te houden. Sproei het stammetje met de paddenstoelenpluggen minimaal eens per maand nat. In droge periodes moet het misschien vaker. Shiitakes hebben elke 10 weken een koud bad van 12 uur nodig.

  7. Wacht geduldig… en oogsten maar!

    Zelf paddenstoelen kweken op hout is vooral een kwestie van geduld. Behalve goed nat houden, is het wachten tot de eerste kopjes op het hout verschijnen. Oesterzwammen die je in het voorjaar hebt geënt, kun je in het najaar oogsten. Bij shiitakes duurt het ongeveer anderhalf jaar voordat je de eerste exemplaren kunt oogsten.

Do's

  • Gebruik alleen loofhout
  • Houd de voedingsbodem nat

Don'ts

  • Het hout met daarin de pluggen droog wegleggen
  • Hout gebruiken dat jonger is dan drie weken en ouder dan drie maanden

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Irene Herbers
Lid sinds: 7 mei 2008
Aantal Hoedoes: 54
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!