Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Wereldreis » Hoe word ik wereldreiziger
5

Hoe word ik wereldreiziger

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe word ik wereldreiziger
"De één fietst voor de wereldvrede naar Zuid-Afrika en de ander doorkruist de Amazone op zoek naar die bijzondere vlinder. Iedereen fantaseert wel eens over het maken van een lange reis, ver van huis. Steeds meer mensen willen zo aan het doffe harnas van de werkweek ontglippen. En geef ze eens ongelijk", zo zegt Marcel Gansevoort. De initiatiefnemer van reisomdewereld.nl is ook samensteller en auteur van het boek 'Hoe word ik wereldreiziger?'. Met deze hoedoe geeft hij beginnende wereldreiziger een vertrekpunt. Omdat er meer is dan het keurslijf, de regelmaat.

Hoedoe door: Irene Herbers

Bekijk het profiel van Irene Herbers
Aantal Hoedoes: 54


Benodigdheden

  • Avontuurlijke geest
  • Dromen
  • Gezond verstand
  • Flexibiliteit
  • Enthousiasme

Stappen

  1. Bepaal of je op wereldreis wilt

    Is dit alles? Al heel wat reizen zijn met deze vraag begonnen. Die van jou ook? Is de wens om een wereldreis te maken jouw weerwoord op die vraag? Waarom wil ik weg? Marcel adviseert je om je wereldreis met een zo concreet mogelijk antwoord op deze vraag te beginnen.

    "Maak je reisdoelen zo concreet mogelijk: Wat precies wil je zien en bereiken? Zodra je dat weet kun je je gaan oriënteren op mogelijke bestemmingen. Steeds minder mensen willen sterven in het doffe harnas van de werkweek. Dus pakken ze het vliegtuig, op weg naar een onbekende wereld vol spanning en avontuur. Natuurlijk zijn onze reizen in vergelijking met vroegere expedities niet echt gevaarlijk. Zo ontdekt de moderne reiziger misschien geen continenten meer, maar vooral zichzelf. Er zijn tig redenen om op reis te gaan. En eenmaal onderweg lijkt de wereld uit louter reizigers te bestaan en kun je je nog maar nauwelijks voorstellen dat er een wereld is waar mensen om acht uur ‘s ochtends naar kantoor gaan. Er is een wereld van werkenden en een wereld van reizigers. Zij vormen dag en nacht, ze raken elkaar niet."

  2. Bereid je goed voor

    Yes, je hebt de knoop definitief doorgehakt. Wat er ook gebeurt, je gaat! Razend enthousiast duik je het web op op zoek naar reislustige informatie. Maar waar moet je beginnen als er zoveel is?

    Marcel: "Het speuren naar informatie is geen gemakkelijke taak, wel een leuke en je wordt er snel wijzer van. Welke bronnen je moet raadplegen? Ik zou zeggen: begin met mijn boek 'Hoe word ik wereldreiziger?'. Daar staat alles in aangaande de voorbereiding en het is lekker overzichtelijk. Als je geen zin hebt in boeken raad ik je aan om met internet te beginnen. Dat is hoe dan ook de grootste informatiebron die er is en er zijn ontelbaar veel websites over reizen. Op het web staan tips van professionals, maar ook van mensen zoals jij en ik, van reislustigen die weggingen en weer terug kwamen of nog altijd onderweg zijn. Hoor ook reislustige vrienden uit of hun kennissenkring en ga een middag naar de bibliotheek."

  3. Investeer veel tijd

    Elke doorgewinterde reiziger zal beamen dat het voorbereiden van een wereldreis een mooie en leuke tijd is. Je hoofd zit boordevol ideeën en die wil je allemaal toetsen. Waar wil je heen en is dat realistisch? Je beschikbare tijd en je budget bepalen volgens de auteur in belangrijke mate hoe jouw wereldreis eruit komt te zien. 

    "Je wilt natuurlijk veel zien en waarschijnlijk zelfs te veel. Om op een gefundeerde manier te kunnen kiezen, is het noodzakelijk om realistisch naar alle plannen te kijken. Hoeveel geld heb ik te besteden? Hoeveel tijd heb ik, hoe lang kan ik weg? En wat is een goede tijd om door een bepaald gebied te reizen? Naast de beschikbare tijd is het budget, ofwel: de hoeveelheid geld die je te besteden hebt, de belangrijkse voorwaarde bij de planning. Als je in korte tijd veel wilt zien, kost je dat meer dan wanneer je langere tijd op minder plekken wilt verblijven. Ook bepaalt je budget de mate van comfort. Verblijf je vooral in lowbudgetpensions of kies je liever het duurdere middenklassehotel? En neem je het vliegtuig of pak je de bus?"

  4. Kies een route die bij je past

    Er zijn vele reisroutes om te kiezen. Afhankelijk van tijd en geld doe je alle bestemmingen aan die je wilt. Hieronder een rijtje met wat gangbare suggesties. Maar ze zijn niet allemaal geschikt voor de beginnende reiziger!, zo waarschuwt Marcel.

    Zuidoost-Azië

    Een populaire en goedkope bestemming die goed te doen is voor beginners. En voor culinaire fijnproevers! De keukens van de landen in Zuidoost-Azië zijn door het gebruik van vele soorten kruiden een belevenis op zich.

    Trans Latijns-Amerika

    De beroemde Mayaruïnes van Mexico en Guatemala en de verloren Incabeschaving in de Andes staan garant voor een culturele ervaring van de bovenste plank. Liever actiever? In Costa Rica, Nicaragua en Ecuador kun je vulkanen beklimmen. Costa Rica wordt daarnaast geroemd als een van de mooiste landen ter wereld qua natuur. En een verblijf in de Amazonejungle van Zuid-Amerika blijft de avontuurlijke natuurliefhebber altijd bij.

    Australië en Nieuw-Zeeland

    Zeer geliefd onder backpackers. Deze bestemmingen worden vaak gecombineerd met een reis door Zuidoost-Azië. De oneindige vergezichten in de Australische outback en de veelzijdigheid van Nieuw-Zeeland zijn een droom voor velen.

    De zijderoute

    Een avontuurlijke reis in de voetsporen van Marco Polo. Zijn oorspronkelijke reis ging, in verschillende etappes, van Venetië via Turkije en een groot deel van Centraal-Azië naar de oostkust van China. Vanwege de primitieve omstandigheden die je onderweg tegenkomt niet geschikt voor onervaren en op luxe gestelde reizigers.

    Noord-Afrika en het Midden-Oosten

    De bakermat van de islam. De koningssteden van Marokko zijn een walhalla voor de liefhebbers van Oosterse bazaars. De piramides van Egypte doen je fantasie ongetwijfeld op hol slaan. Wil je duiken? De Rode Zee is een toplocatie om de onderwaterwereld te verkennen.

  5. Neem genoegen met minder, dan kun je langer van huis

    "Hoeveel geld je kwijt bent aan het vervoer in een land hangt niet alleen af van hoe duur dat land is, maar ook van de manier van transport. Een binnenlandse vlucht is meestal duurder dan een reis per trein, boot of bus. Liften is goedkoop. En voor treinen of bussen met airco betaal je meer dan voor zonder. Ook al zijn taxi’s in veel landen betaalbaar, de bus is vrijwel altijd goedkoper. Bij een lang verblijf kan het voordeliger zijn om een auto of camper te kopen. En als je andere reizigers tegen een vergoeding een lift aanbiedt, dan dalen jouw kosten. Fietsen is ook spotgoedkoop. En met een nachttrein of -bus bespaar je de kosten voor een overnachting."

  6. Overweeg ook de kosten van levensonderhoud

    Een van de grootste kostenposten op reis, zijn de kosten van het levensonderhoud. Hoeveel geld je dagelijks kwijt bent aan eten en drinken, verschilt per land. Marcel geeft wat gemiddelden, ze zijn gebaseerd op de ervaringen van reizigers.

    "In goedkope landen kun je het met 7,50 tot 10 euro per dag rooien. In dure, westerse landen moet je rekenen op 10 tot 20 euro per dag. Gidsen van de Lonely Planet en The Rough Guide geven je een goede indicatie van hoeveel het levensonderhoud in een land kost."

  7. Wees voorzichtig

    Trust no one, suspect everyone’. Een wijze raad of is dat lichtelijk overdreven?

    Marcel: "Een beetje overdreven is het wel, maar je moet wel op je hoede zijn en blijven. Ik raad mensen altijd aan om ook eens in het boek The world’s most dangerous places van Robert Young Pelton te bladeren. Daarin staan geen weetjes over de lolligste kroeg, het goedkoopste hostel of de leukste boekwinkel, maar adresjes voor kogelvrije vesten en een hoofdstuk More than you ever want to know about landmines.

    Wil je tips om veilig te reizen? Lees ook de hoedoes:

  8. Laat het thuisfront weten waar je zit

    "Of je nu weken, maanden of een jaar onderweg bent, het contact met thuis is belangrijk. Of dat nu is omdat je wilt vertellen hoe het met je gaat of omdat je iets wilt afstemmen over je aandelen, je onderverhuurde huis of het aanvullen van het saldo op je creditcard. Er zijn vrijwel geen reizigers meer die de aardbol rondgaan zonder contact met het thuisfront. Vroeger stuurde je een ansichtkaart of brieven, maar soms was jij eerder thuis dan de brief. Als die al aankwam... En er was toen wel telefoon, maar die was stervens duur. Als je al connectie kreeg... Tegenwoordig kun je naast het sturen van een kaartje onder andere kiezen om te bellen, e-mailen, faxen, sms’en, chatten en wat dies meer zij aan technologische vooruitgang. Of je houdt een website bij, met of zonder weblog."

    Wat de mogelijkheden zijn, vertelt de hoedoe Hoe blijf ik in contact met het thuisfront

  9. Verdien wat bij tijdens je reis

    Appels plukken of druiven knippen. Werken aan de balie, schoonmaken of Engelse les geven aan Japanners. Maar je kunt ook gaan voor de culturele en/of levenservaring en kiezen voor WOOFF-en of vrijwilligerswerk... Om de lange reis te kunnen bekostigen zijn veel reizigers uit op een baantje onderweg. Er zijn allerlei manieren om tijdens je reis wat bij te verdienen, maar voordat je een keuze maakt, is het handig om jezelf af te vragen waarom je aan de slag wilt in het buitenland? Doe je dat voor je plezier, de levenservaring of puur voor de centen?

    Marcel over werken tijdens de wereldreis. "In Australië zijn de mogelijkheden tot het vinden van een baan groter dan in een land als Guatemala. Het hangt dus van je bestemming af in welke mate je kunt werken. Australië is een Westers land met een relatief hoge levensstandaard. Guatemala worstelt met de eigen economie en kent veel werkloosheid. Er zijn diverse manieren om te gaan werken. Sommigen kiezen ervoor om direct na aankomst voor langere tijd aan de slag te gaan en pas daarna het land te verkennen. Anderen werken een tijdje tot ze wat geld hebben gespaard, ze reizen weer door totdat het op is en ze zoeken daarna weer een baantje. Beide manieren zijn een optie."

    Ben jij van plan om tijdens je reis te gaan werken, lees dan de volgende twee hoedoes:

  10. Laat je reis bezinken

    Neem de tijd om thuis te komen.’ Dat is een veelgehoorde tip van wereldreizigers. Thuiskomen is volgens velen niet gemakkelijk, je zult opnieuw moeten aarden. Lang reizen heeft impact en de indrukken en ervaringen die je onderweg hebt opgedaan, kunnen je visie op het leven drastisch veranderen. En dus ook je normen, je waarden, je opvattingen en doelen en wensen voor de toekomst. Wellicht stel jij je prioriteiten voortaan anders. In de hoedoe Hoe aard ik na een wereldreis weer thuis lees je over wat je thuis kunt tegenkomen na een lange reis. Echt, de tijd nemen om thuis te komen en je reis te laten bezinken, plan je het beste al in nog voor je vertrekt.

  11. Lees meer reishoedoes

    De Reizen- en vakantierubriek op deze website staat vol hoedoes die te maken hebben met alle facetten van lange reizen. Bij 'gerelateerde hoedoes' hebben we een aantal links voor je verzameld, maar kijk ook even bij de overige  onderwerpen. Zo lees je bij 'Vervoer' van alles over de lusten en lasten van vliegen of over brommeren door Azie. En bij 'Bestemmingen' lees je precies hoe je een woestijnreis, een bergtocht of jungletocht moet voorbereiden.

    Net zoals Marcel wenst ook de hoedoeredactie jou een prettige en voorspoedige reis!

    V I V A

Do's

  • De tijd nemen zodat je huis en haard zonder zorgen kunt verlaten
  • Leven op een krap budget? Zo druk je de kosten:
  • Slaap in de buitenlucht of op een camping;
  • Kies voor nachtbussen en -treinen. Zo bespaar je jezelf weer een overnachting;
  • Koop eten in de supermarkt in plaats van bij de nachtwinkel of de kiosk bij het tankstation;
  • Bel collect call of Skype;
  • Betaal altijd contant (niet met je pinpas), dan 'voel' je hoeveel je uit geeft.

Don'ts

  • Overhaast vertrekken

Bron