Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Bordspellen » Hoe speel ik levend Stratego

Hoe speel ik levend Stratego

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 30 minuten
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Jagen op anderen, sluipen, tactisch spel: levend Stratego heeft het allemaal in zich. Niks leukers dan om als een maarschalk of een bom door het bos te rennen op zoek naar de vlag van de tegenstander. En dat dan zonder gepakt te worden.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Terrein waar je je goed kunt verstoppen én rennen
 • 2 stocks kaartjes (blauw en rood team)
 • 2 vlaggen (bv gemaakt van een stok en theedoek)
 • Fluitje
 • Scheidsrechter
 • Spelleiding
 • Eventueel: Gevangenis

Stappen

 1. Verzamel de attributen

  Voordat je kunt beginnen met spelen, moet je eerst een aantal dingen hebben geregeld. Allereerst heb je de kaartjes nodig. Op de kaartjes vermeld je de naam (bijvoorbeeld Maarschalk of Spion), de rang (aangegeven in aantal sterretjes) en eventuele bijzondere informatie. Op het kaartje van de Mineur staat bijvoorbeeld: Mineur, ***, kan bom uitschakelen.

 2. Spreek een speelveld af

  Levend Stratego mag je best op een groot speelveld spelen. Een bos, of bosachtig terrein is zeer geschikt. Maak in ieder geval duidelijk wat het speelveld is. Kies duidelijke herkenningspunten om de grenzen aan te geven, bijvoorbeeld een slootje, een voetpad of een heg.

  Het veld wordt verdeeld in twee helften: voor elk team één.

 Aan de zijlijn van het speelveld spreek je een plek af waar de spelleiding zit. Tik je een van de tegenstanders, dan moet je aan hen je kaartjes laten zien. Naast de spelleiding is ook de gevangenis. Getikte tegenstanders met een lagere rang komen hierin terecht.

 3. Deel de teams in en verdeel de kaartjes

  De groep die levend Stratego speelt kan van verschillende groottes zijn:

  * Speel je met veel personen, dan heeft elke speler maar één kaart en dus maar één beurt. Ben je getikt en kom je in de gevangenis terecht, dan is het spel voor jou over.

  * Speel je met minder personen, dan is er ook een andere optie. Ben je getikt en heb je een lagere rang? Ga dan niet naar de gevangenis, maar vraag aan de spelleiding een nieuwe kaart.

 4. Verstop de vlag (minimaal 1 en maximaal 2 meter boven de grond)

  Elk team moet haar vlag verstoppen op haar eigen terrein. De vlag moet wel zichtbaar zijn, je mag hem bijvoorbeeld niet in een gat in een boom verstoppen. Maar een beetje beschut verstoppen mag natuurlijk wel. Zorg ervoor dat de vlag minimaal één meter en maximaal twee meter boven de grond is verborgen.

 5. Voer oorlog, vind de vlag

  Spreek van tevoren een tijd af hoe lang het spel gaat duren. Dit voor het geval dat de vlag niet wordt gevonden. Een spel van dertig minuten is schappelijk.
  Het spel start met een fluitsignaal van de spelleiding. Beide teams hebben zich elk aan een uiteinde van het veld teruggetrokken. Vanaf het fluitsignaal kunnen de spelers het terrein van de tegenstander gaan verkennen. Dit kan tactisch gebeuren door zoveel mogelijk verscholen vooruit te bewegen. Of met brute kracht recht vooruit. Doel van het spel is om de vlag van de tegenstander te vinden.  Word je getikt, of tik jij iemand, dan ga je samen naar de wedstrijdleiding en laat je je kaart zien. Heb je de laagste rang, dan ga je of naar de gevangenis of je krijgt een nieuwe kaart. Dit is afhankelijk van het aantal spelers (zie stap 3). Heb je dezelfde rang? Dan is er niks aan de hand en kun je beide doorgaan met het spel.

 6. Stop bij het horen van het fluitsignaal

  Heb je de vlag van de tegenstander gevonden? Ga er dan zo snel mogelijk mee naar de spelleiding. Deze zal het eindsignaal van het spel geven. Hoor je een fluitsignaal? Dan betekent het dat de tegenstander jullie vlag heeft gevonden óf dat de tijd voorbij is.

Do's

 • Goede schoenen en bedekte kleding dragen. Door het rennen (vooral als het een bosrijk terrein is) kun je je snel bezeren aan takken.

Don'ts

 • Roekeloos rondrennen als je een lage rang hebt. De kans is groot dat je een tegenstander treft met een hoge rang. Tactisch spel is in dit geval wenselijk.

Bron

Speluitleg Levend Stratego op Scoutwiki

Meer uitleg