Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Kaartspellen » Hoe maak ik mijn eigen kwartetspel

Hoe maak ik mijn eigen kwartetspel

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 4 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Kwartetspelletjes zijn niet alleen leerzaam (denken is goed voor de hersenen en op kwartetkaartjes staat soms interessante informatie), maar kunnen ook heel grappig en persoonlijk zijn. Het is bijvoorbeeld een leuk cadeau voor een verjaardag, een huwelijk of voor iemand die gaat emigreren. En met een beetje tijd (en geduld) kun je best zelf een kwartetspel in elkaar zetten. Deze hoedoe vertelt je hoe!

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Karton
 • Schaar
 • Foto’s en/of plaatjes
 • 
Lijm
 • Doosje

Stappen

 1. Bedenk de categorieën (kwartetten)

  Een kwartetspel begint bij het bedenken van de categorieën (ofwel: de kwartetten). En dat is ook gelijk de lastigste (maar misschien ook wel leukste) stap van deze hoedoe. Een kwartetspel bestaat gemiddeld uit zo’n acht à tien sets van vier kaartjes. Maak je een kwartetspel voor kinderen? Dan kun je bijvoorbeeld een dierenkwartet maken met huisdieren, waterdieren, boerderijdieren enzovoorts. Of een sprookjeskwartet met bijvoorbeeld de set ‘Sneeuwwitje en de zeven dwergen’ met Sneeuwwitje, de zeven dwergen, de heks en de prins.

  Wil je een persoonlijk kwartet maken, bijvoorbeeld voor vrienden die gaan trouwen of emigreren? Schroom er dan niet voor om er ook grappige/gênante sets tussen te doen. Bijvoorbeeld een set over het dronkenschap van de bewuste persoon/personen. Of alle brillen die hij/zij heeft gedragen.

 2. Zoek de bijbehorende foto’s/plaatjes uit

  Waarschijnlijk heb je bij het uitzoeken van de kwartetten al veel gebruik gemaakt van beeldmateriaal. Volgende stap is om dit materiaal te verzamelen en op het juiste formaat te knippen/op te slaan. Een kwartetspel kun je natuurlijk in elk gewenst formaat maken, meest voorkomend is het formaat van een speelkaart. Werk je op de computer, dan is het misschien nodig om enkele beelden te bewerken.

  Let wel op: op de kwartetkaart moet ruimte zijn voor:
  -    Categorie
  -    Plaatje/foto
  -    De vier namen die tot deze categorie behoren
  -    (eventueel) extra interessante informatie

 3. Knip en plak

  Knip het benodigde aantal stukken karton op formaat. Schrijf bovenaan de kaart de categorie, plak daaronder het beeld en schrijf onder het plaatje alle vier de namen van deze categorie. Vergeet niet om de bewuste kaart goed aan te geven. Dus bijvoorbeeld:

  <categorie>Sneeuwwitje en de zeven dwergen
  
<plaatje>De zeven dwergen

  <namen>
  Sneeuwwitje
  De zeven dwergen <vetgedrukt>
  De prins
  De heks
  <eventueel extra info>Zeven is een magisch getal. Het komt voor in de bijbel, maar ook in sprookjes zoals ‘De wolf en de zeven geitjes’ en ‘De zeven raven’.

  Wil je het netjes doen, dan kun je met een fotobewerkingsprogramma zoals Paint of Gimp al het volledige kaartje maken zodat je deze alleen nog maar op karton hoeft te plakken. Maar daar moet je wel een beetje handig op de computer voor zijn.

 4. Maak/koop een mooi doosje

  Een stevig doosje beschermt niet alleen je kwartetspel, maar maakt het ook mooi af. Je kunt zelf een doosje vouwen, maar misschien heb je thuis nog een leeg doosje liggen dat je kunt beplakken. Anders zijn er in huishoudwinkels als de V&D, Hema of Xenos ook voor een klein prijsje doosjes te koop.

Do's

 • De tijd nemen. Een kwartetspel maken is een tijdrovend klusje. Begin er dus niet te laat mee waardoor je het moet afraffelen.

Don'ts

 • Minder dan 32 kaarten maken. Speel je een kwartetspel met minder dan acht sets, dan ben je wel heel snel klaar!

Bron

Maak ’t zelf: een kwartetspel.
Hoedoeners in de spotlight
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!