Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wielersport » Hoe speel ik bikepolo (op mijn fixie)

Hoe speel ik bikepolo (op mijn fixie)

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 2 uren
 • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe hip het ook klinkt, bikepolo bestaat al sinds 1891 en was zelfs onderdeel van de Olympische Spelen in 1908! Amerika heeft al tientallen jaren een levendige competitie. En met de stijgende populariteit van de fixie (baanwielrenfiets), word het ook steeds vaker in Nederland gespeeld. Bikepolo kun je vergelijken met gewoon polo, alleen zit je nu niet op een paard maar op een ijzeren ros! Hoedoe legt je uit hoe je ‘hard court’ bikepolo speelt.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Fixie fiets
 • Mallet (stick met een soort hamertje aan het einde)
 • Bal (bv een hockeybal)
 • Speelveld (plein, parkeergarage)

 • Medespelers
 • Doelpalen (pionnen, lege frisdrankflessen, jassen)
 • Stoepkrijt
 • Eventueel: scheidsrechter

Stappen

 1. Kies een speelveld

  In deze hoedoe leggen we je uit hoe je hard court bikepolo speelt, ofwel: bikepolo op een harde ondergrond. Het wordt namelijk ook op gras gespeeld! Zoek naar een pleintje, parkeergarage, plein-voetbalveld…als het maar rechthoekig van vorm is. Als richtlijn kun je een afmeting van 60 bij 30 meter aanhouden. Maar aan de andere kant is bikepolo net als een potje straatvoetbal: je kunt het overal spelen.

 2. Maak het veld gereed

  Verdeel het veld in twee helften en zet met stoepkrijt een streep. Maak op beide helften een doel met pionnen, jassen of flessen. Het doel moet zo’n drie tot vier meter breed zijn.

  Van te voren spreek je ook af tot hoeveel punten je speelt: vaak is dit tussen de drie tot vijf punten. Het komt ook wel eens voor dat er een speeltijd wordt afgesproken, maar dit pakt vaak frustrerend uit omdat je misschien net met een goed spel bezig bent.

 3. Verdeel de spelers in twee teams

  Het maximum aantal spelers per team is drie tot vier. Hoe kleiner het veld, hoe minder bewegingsvrijheid. Hier moet je dus wat mee spelen. Ben je met veel spelers, dan kun je ook een klein toernooitje opzetten.

 4. Start het spel

  Bij aanvang van het spel ligt de bal in het midden van de middenlijn. De teams staan allebei voor hun eigen doel. Er wordt afgeteld (je kan natuurlijk ook een fluitje gebruiken) waarna de teams zo snel mogelijk bij de bal moeten zijn. 
Wie het eerst bij de bal is, kan er ook het eerst mee vandoor.

 5. Raak de bal goed om te scoren

  De bal kun je op twee manieren raken. Met de voor- of achterkant van je mallet is het een ‘shot’, met de zijkant van je mallet is het een ‘shuffle’. Scoren kan alleen met een shot. Scoor je door een shuffle, dan telt deze niet.

 6. Gescoord? Ga terug naar je eigen speelhelft

  Heb jij of een teamlid gescoord? Dan keer je (na een vreugdedansje) weer terug naar je eigen speelhelft. Pas dan gaat het spel verder en mag de tegenstander ook weer op jouw speelhelft komen om te proberen te scoren.

 7. Houd altijd je voeten van de grond

  Misschien wel het moeilijkst van een potje bikepolo is om je voeten van de grond te houden. En dat is best lastig als je met zes man op een klein speelveld achter een balletje aanjaagt. Raak je toch met je voet de grond, dan moet je een strafopdracht uitvoeren. Deze is ook van te voren afgesproken en kan bijvoorbeeld een rondje fietsen om het veld zijn. Of met de mallet een afgesproken plek aanraken. Tijdens de strafopdracht gaat het spel gewoon verder.

 8. Speel eerlijk

  Bikepolo is een fysieke sport, maar er zijn grenzen aan hoeverre je de tegenspeler mag aanraken. De mallets mogen elkaar raken en ook spelers mogen elkaar aanraken. Het is bijvoorbeeld dan wel weer verboden om tegen de zijkant van de fiets van je tegenspeler te rijden.

  Veel plezier!

Do's

 • Een terrein kiezen waarbij je niet gehinderd wordt door voetgangers, spelende kinderen of auto's. Erg vervelend als zij geraakt worden door een bal!

Don'ts

 • Met je allermooiste fiets bikepolo spelen. Er wordt aardig wat afgeramd, materiaal als spaken en derailleurs zijn erg kwetsbaar.

Bron

Diverse websites, waaronder Hardcourtbikepolo.com.