Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Sport & spel » Wintersport » Hoe kies ik goede ski's

Hoe kies ik goede ski's

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 8 uren
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
In de eerste jaren dat je op wintersport gaat, is het helemaal niet zo gek om ski’s te huren. Eerst moet je tenslotte zeker weten of je skiën leuk vindt. En daarnaast kan je er pas door te skiën achter komen welke eisen jij stelt aan je ski’s. Ski’s koop je alleen niet in een kwartiertje. Zo moet je rekening houden met de lengte en het materiaal. Hier lees je waar je allemaal op moet letten.

Hoedoe door: Noortje van Dorp

Bekijk het profiel van Noortje van Dorp
Aantal Hoedoes: 125


Benodigdheden

 • Computer met internet
 • Sportwinkel

Stappen

 1. Bepaal waar je de ski’s voor wilt gebruiken

  Ga jij het liefst knalhard de bügglepistes af? Vermaak jij je liever in de diepe off piste sneeuw dan op geprepareerde pistes? Of doe jij het liever rustig aan op de blauwe en rode pistes? Ga voor jezelf eerst na hoe je de ski’s het meest gaat gebruiken. Zo is er de allround carve ski voor de beginner en de freeride ski (iets breder dan normaal) geschikt voor diepe sneeuw.

 2. Weet welke lengte de ski’s moeten zijn

  De lengte die jouw ski’s moeten hebben, is eigenlijk een beetje afhankelijk van jouw smaak. Korte ski’s zijn meer wendbaar, langere ski’s zijn beter in de diepe sneeuw. Als richtlijn kun je aanhouden dat de carve-ski tot je neus of voorhoofd moet komen.

 3. Heb een beetje verstand van de materialen

  Tegenwoordig vind je bijna geen gewone ski’s meer op de piste. De carve ski (wat ‘getailleerd’ in het midden) is populair. Dat is niet zo gek ook, want met carve ski’s is het veel eenvoudiger om bochten te maken. Vroeger werden ski’s van hout gemaakt, tegenwoordig wordt hout nog vaak gebruikt als vulling van de ski. Meest gebruikte materialen zijn aluminium en glasvezel. Maar daarnaast wordt er ook met onder andere titanium en carbon gewerkt om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

  ! Let op: hoe lichter de ski, hoe duurder. Vraag jezelf eerst eens af of je echt wel zo’n licht paar ski’s nodig hebt.

 4. En weet welke bindingen er zijn

  Goede skibindingen zijn net zo belangrijk als goede ski’s. Zij zijn de schakel tussen je skischoen en ski. Ben je een beginner, dan is het belangrijk dat je bindingen koopt waar je snel uitklikt. De kans dat je valt is namelijk groot en je wilt niet met de ski’s nog aan je voeten van de berg rollen! Hoe beter je bent, hoe minder makkelijk je uit de binding moet kunnen klikken.

 5. Vraag advies van winkelpersoneel

  Zo, je hebt een idee van waar je op moet letten bij het aanschaffen van ski’s. Dit is hartstikke waardevol als je naar een sportwinkel gaat om ski’s aan te schaffen. De verkoper zal veel informatie hebben over de ski's, maar wil toch gewoon graag ski’s verkopen. Door jouw kennis kun je kritische vragen stellen.
 Bezoek ook verschillende sportzaken voordat je overgaat tot de koop van ski’s. Misschien heeft de ene winkel een betere deal dan de ander.

  ! Tip: Heb je een bepaald type/merk ski’s voor ogen? Zoek dan eerst online naar wat reviews en lees wat andere skiërs van deze ski’s vonden.

 6. Koop ski’s in de uitverkoop

  Aan het einde van het winterseizoen moeten alle sportzaken hun wintersportmateriaal kwijt. Dat betekent dat je vanaf maart/april al tegen een veel schappelijkere prijs gloednieuwe ski’s kunt aanschaffen!

Do's

 • Ski’s kopen die bij jouw sekse horen. Klinkt een beetje gek, maar er zijn dus speciale ski’s voor mannen en vrouwen. Bij vrouwen ligt het zwaartepunt wat anders en bovendien zijn ze doorgaans lichter dan mannen.
 • De stijfheid van de ski’s controleren. Hoe langer de ski, hoe stijver hij moet zijn.
 • Ski’s kopen die iets boven jouw skiniveau liggen. Zo heb je er een paar jaar plezier van.

Don'ts

 • Te grote of kleine ski’s kopen omdat ze in de aanbieding waren. Het is naar als je straks met een paar ski’s zit waar je eigenlijk niet mee uit de voeten kunt.

Bron

Meer uitleg