Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Huishouden » Hoe ontlucht ik de verwarming

Hoe ontlucht ik de verwarming

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Je hebt vast weleens een luchtbel door het huis horen schieten. Een of ander borrelend geluid dat zich door het huis heen weet te denderen via de leidingen en de radiatoren die vervolgens niet helemaal warm worden. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door de gehele centrale verwarming te ontluchten. Als er lucht in de centrale verwarming aanwezig is dan houdt dit vaak in dat er een tekort aan water in het systeem is. Het is daarom verstandig om zo af en toe de centrale verwarming te ontluchten en wederom bij te vullen. Als je erg vaak bij moet vullen dan bestaat de kans dat je te maken hebt met een lek. In dat geval kun je zelf alle aansluitingen op de radiatoren controleren of simpelweg een professionele installateur om hulp vragen. Laat je CV-installatie in elk geval om de twee jaar eens controleren en schoonmaken door een erkend bedrijf. Zo kun je langer genieten van je installatie en voorkom je verlies van warmte en daarmee energie.

Hoedoe door: Ronald de Vries

Bekijk het profiel van Ronald de Vries
Aantal Hoedoes: 15


Benodigdheden

  • Emmer
  • Ontluchtingssleutel
  • Een vulslang

Stappen

  1. Zorg voor een goede voorbereiding

    Voordat je de centrale verwarming kunt gaan ontluchten dienen alle radiatoren open worden gedraaid. Daarnaast dient de centrale verwarming op zijn minst 10 minuten gewerkt te hebben. Hierdoor wordt de lucht verzameld bij de ontluchtingsventielen. Je kunt de cv laten draaien door de thermostaat omhoog te draaien. Zet na tien minuten de CV uit (haal de stekker uit het stopcontact).

  2. Ontlucht de radiatoren

    Je dient alle radiatoren één voor één te ontluchten. Bij het ontluchten werk je van beneden naar boven. Je ontlucht een radiator door het ontluchtingsventiel open te draaien door middel van het ontluchtingssleuteltje. Je draait het dicht op het moment dat er water uit het ventiel komt. Zet voor de zekerheid een emmer onder het ventiel zodat het vaak zwarte water niet op de grond terecht komt. Herhaal dit proces voor alle radiatoren in je woning.

  3. Ontlucht je expansievat

    Nu je alle radiatoren in huis hebt gehad ga je naar het expansievat. Dit is het grote (meestal rode) vat naast de cv. Deze ontlucht je op dezelfde manier als de radiatoren. Vergeet de ventielen die op de hoogste punten van de leidingen zijn geplaatst niet! Vervolgens kun je de cv weer aanzetten (steek de stekker weer in het stopcontact).

  4. Controleer de druk

    Laat nu eerst de centrale verwarming weer even draaien. Kijk op de manometer (drukmeter) of de waterdruk niet te laag is. De manometer vind je op de verwarmingsketel. De ideale druk is tussen de 1,5 en 2 bar, maar voor de zekerheid kun je voor jouw specifieke ideale druk in de gebruiksaanwijzing kijken. Als de wijzer zich in het rode gedeelte bevindt dan is het bijvullen met water noodzakelijk. Voor een digitale meter geldt dat een druk onder 1 bar echt te laag is.

  5. Vul de cv bij

    Als je aan het vullen bent kun je het beste de manometer in de gaten houden. Deze zal aangeven wanneer je kunt stoppen met vullen. Als je gaat vullen dien je de stekker wel uit het stopcontact te halen. Ben je klaar met vullen? Laat dan de CV ongeveer 10 minuten haar werk doen. Als je dit allemaal hebt gedaan en de CV wanneer nodig weer hebt bijgevuld met water zul je het hele systeem nog eens moeten ontluchten. Je hoeft het systeem niet nogmaals te ontluchten als bijvullen niet nodig was.

Do's

  • Gebruik een doek of een emmer om het water uit de ontluchtingsventielen op te vangen
  • Als de manometer (drukmeter) niet in zicht is tijdens het bijvullen werk je met twee mensen

Don'ts

  • Ga de verwarming niet ontluchten als je geen tijd hebt voor de klus
  • Hou je handen niet onder de ontluchtingsventielen, het water kan heet zijn

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Lisette Kreischer & Merel van der Lande - Veggie in Pumps
Lid sinds: 3 juni 2008
Aantal Hoedoes: 7
Petra Megens
Lid sinds: 9 juni 2008
Aantal Hoedoes: 17
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!