Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Sanitair » Badkamer » Hoe maak ik voegen schoon

Hoe maak ik voegen schoon

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Voegen schoonmaken, met name in de badkamer, is een klusje dat eens in de zoveel tijd uitgevoerd moet worden. Tegelvoegen worden door het vocht en stof namelijk na verloop van tijd wat vies en grauw en dat komt de uitstraling van je badkamer niet ten goede. Best een uitdaging, maar wel eentje met groots resultaat.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Allesreiniger
 • Voegenverf
 • Emmer
 • Water
 • Droge doek
 • Schuursponsje
 • Kwast

Stappen

 1. Reinig de voegen

  De eerste stap richting frisse voegen is het schoonmaken. Gebruik hiervoor een ontvettende allesreiniger. Eventueel kun je ook schoonmaakazijn nemen. Doe dan wel een extra raampje open; schoonmaakazijn heeft een sterke geur. Schrob flink met een schuursponsje, tot alle vet en viezigheid eraf is. Spoel de voegen daarna schoon.

 2. Breng voegenverf aan

  Schoonmaken levert schonere voegen op, maar zorgt er niet voor dat ze er echt weer helemaal als nieuw uitzien. Daarvoor gebruik je voegenverf. Breng dit aan met een kwast. Je hoeft hierbij niet precies in de voeg te zitten; het is niet erg als er ook verf op de tegels terecht komt. Zorg er wel voor dat alle voegen goed ingesmeerd zijn.

 3. Verwijder de verf van de tegels

  Laat de verf even drogen. Op de verpakking is te vinden hoe lang je het beste kunt wachten. Pak vervolgens een vochtig schuursponsje en veeg daarmee de verf op de tegels weg. Let erop dat je de voegen niet raakt, anders krijg je daar lelijke vlekken in. Spoel het sponsje regelmatig schoon, zodat je de verf niet over de tegels uitsmeert.

 4. Wrijf de tegels op

  Wacht vervolgens tot de voegenverf helemaal droog is. Op de verpakking lees je welke wachttijd hiervoor staat. Je kunt het proces wat versnellen door goed te ventileren. Zodra de voegenverf helemaal droog is, wrijf je de tegels op met een zachte, droge doek. Zo verwijder je de waas die de verf op de tegels heeft achtergelaten en zorg je ervoor dat je tegels én voegen er weer uitzien als nieuw.

 5. Houd het bij

  Het verven van je voegen is een best een tijdrovende klus. Als ze eenmaal weer schoon en fris zijn, is het slim om dit bij te houden. Door na elke douchebeurt je tegels droog te vegen bijvoorbeeld en door de tegels tenminste wekelijks af te nemen met een sopje of wat water met schoonmaakazijn. Zo voorkom je de ontwikkeling van schimmels en behoren ook stoffige voegen voortaan tot het verleden.

Do's

 • Gaat het drogen je niet snel genoeg? Gebruik dan een föhn
 • Doe dit klusje met meerdere mensen, dan is het beter te overzien
 • Sproei je de tegels af met de douchekop? Leg dan een flinke handdoek bij de deur, zodat het water niet de rest van je huis inloopt

Don'ts

 • Let bij het schoonmaken van de tegels goed op dat je de verf niet uit de voegen haalt

Bron

o.a. tips van Karwei

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Cindy Kamstra
Lid sinds: 18 juni 2008
Aantal Hoedoes: 86
Janine Bruinooge
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 34
Adine Faber-Versluis
Lid sinds: 5 april 2008
Aantal Hoedoes: 469
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!