Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Eten & drinken » Basiskeuken » Soep » Hoe maak ik bloemkoolsoep
4

Hoe maak ik bloemkoolsoep

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe maak ik bloemkoolsoep
Voor wie groentesoep en tomatensoep inmiddels gesneden koek is, is het maken van bloemkoolsoep een leuke uitdaging. Het is een lichte soep, die lekker smaakt als voorgerecht, maar ook tijdens de lunch.

Hoedoe door: Adine Versluis

Bekijk het profiel van Adine Versluis
Aantal Hoedoes: 471


Benodigdheden

  • 750 ml water
  • 4 plakken rauwe ham of een doosje spekjes
  • 2 bouillonblokjes voor kippenbouillon
  • 125 ml crème fraîche
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 grote aardappel
  • Pan
  • Mes
  • Staafmixer
  • Lepel

Stappen

  1. Snijd de bloemkool en aardappel

    Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stam kun je ook gebruiken; snijd die in kleine blokjes. Zorg er wel voor dat alle bladeren er vanaf zijn. Die kunnen de soep een bittere smaak geven. Schil ook de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Des te kleiner de blokjes, des te sneller zijn ze gaar.

  2. Kook de soep

    Doe de bloemkool, aardappelblokjes en twee verkruimelde bouillonblokjes in een pan met 750 ml water. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer een kwartier doorkoken. Prik met een mesje of vork in de aardappel en kool om te controleren of ze al gaar zijn. Als ze nog wat hard zijn, dan kun je alles nog een paar minuten langer laten doorkoken.

  3. Pureer de soep

    De soep ziet er nu nog niet heel smakelijk uit. Als alles goed doorgekookt is, breng je daar met de staafmixer verandering in. Pureer de soep kort, tot het een mooie, vloeibare massa wordt. De bloemkool bindt met het water door de aardappel, waardoor je een gelijkmatige vloeistof krijgt.

  4. Bak het spek

    Bak het spek of de ham in een paar minuten krokant in een koekenpan. Gebruik hierbij geen olie of boter; de vetten in het vlees zijn meer dan voldoende. Eventueel kun je vooraf de vetrandjes er nog vanaf snijden, dan krijg je mooie krokante stukjes.

  5. Breng de soep op smaak

    Roer vervolgens de crème fraîche door de soep heen en breng deze verder op smaak met peper. Breng de soep vervolgens weer voorzichtig aan de kook. Als de soep weer goed heet is, kan deze opgediend worden. Serveer de soep met wat stukjes ham of spek erop.

Do's

  • Varieer met smaken. Door de ham weg te laten en deze te vervangen door verse basilicum, maak je de soep wat lichter en past hij goed bij een Italiaanse maaltijd

Don'ts

  • Gebruik geen grote stronken bloemkool. Die worden niet snel genoeg gaar, wat de soep erg onsmakelijk kan laten worden

Bron

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
Renate Boogvrouw
Lid sinds: 11 april 2008
Aantal Hoedoes: 15
Marieke van Oosterhout
Lid sinds: 31 maart 2008
Aantal Hoedoes: 24
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!