
Hoe maak ik bloemkoolsoep
Document acties
- Tijdshoeveelheid 30 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 750 ml water
- 4 plakken rauwe ham of een doosje spekjes
- 2 bouillonblokjes voor kippenbouillon
- 125 ml crème fraîche
- 1 kleine bloemkool
- 1 grote aardappel
- Pan
- Mes
- Staafmixer
- Lepel
Stappen
-
Snijd de bloemkool en aardappel
Snijd de bloemkool in kleine roosjes. De stam kun je ook gebruiken; snijd die in kleine blokjes. Zorg er wel voor dat alle bladeren er vanaf zijn. Die kunnen de soep een bittere smaak geven. Schil ook de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Des te kleiner de blokjes, des te sneller zijn ze gaar.
-
Kook de soep
Doe de bloemkool, aardappelblokjes en twee verkruimelde bouillonblokjes in een pan met 750 ml water. Breng het water aan de kook en laat het ongeveer een kwartier doorkoken. Prik met een mesje of vork in de aardappel en kool om te controleren of ze al gaar zijn. Als ze nog wat hard zijn, dan kun je alles nog een paar minuten langer laten doorkoken.
-
Pureer de soep
De soep ziet er nu nog niet heel smakelijk uit. Als alles goed doorgekookt is, breng je daar met de staafmixer verandering in. Pureer de soep kort, tot het een mooie, vloeibare massa wordt. De bloemkool bindt met het water door de aardappel, waardoor je een gelijkmatige vloeistof krijgt.
-
Bak het spek
Bak het spek of de ham in een paar minuten krokant in een koekenpan. Gebruik hierbij geen olie of boter; de vetten in het vlees zijn meer dan voldoende. Eventueel kun je vooraf de vetrandjes er nog vanaf snijden, dan krijg je mooie krokante stukjes.
-
Breng de soep op smaak
Roer vervolgens de crème fraîche door de soep heen en breng deze verder op smaak met peper. Breng de soep vervolgens weer voorzichtig aan de kook. Als de soep weer goed heet is, kan deze opgediend worden. Serveer de soep met wat stukjes ham of spek erop.
Do's
- Varieer met smaken. Door de ham weg te laten en deze te vervangen door verse basilicum, maak je de soep wat lichter en past hij goed bij een Italiaanse maaltijd
Don'ts
- Gebruik geen grote stronken bloemkool. Die worden niet snel genoeg gaar, wat de soep erg onsmakelijk kan laten worden