Hoe bak ik pepernoten
Document acties
- Tijdshoeveelheid 40 minuten
- Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Benodigdheden
- 100 gram boter
- 125 gram bloem
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram basterdsuiker (bruin)
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels water
- 1 theelepel speculaaskruiden
- Snufje zout
- Oven
- Bakpapier
- Mengkom
- Koelkast
Stappen
-
Verwarm de oven voor
Om straks je pepernoten direct af te kunnen bakken, verwarm je de oven vast voor op 160 graden. Verwijder direct even de bakpla(a)t(en) uit de oven, die kun je straks gebruiken.
-
Bereid het deeg
Meng de bloem, boter, basterdsuiker, eierdooier, speculaaskruiden en het zelfrijzend bakmeel, water en mespuntje zout door elkaar en maak hier een soepele bal deeg van. Leg het deeg op een bordje of wikkel het in plastic folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
-
Draai de pepernoten
Zodra het deeg een uur in de koelkast heeft gelegen, kun je er pepernootjes van draaien. Maak allemaal kleine balletjes die ongeveer zo groot zijn als een (kleine) knikker. Leg ze (op ruime afstand van elkaar) op de met bakpapier bedekte bakplaat en druk ze nog een klein beetje in.
-
Bak de pepernoten bruin
Zodra je bakplaat vol is, kun je de pepernoten afbakken. Dit doe je in de voorverwarmde oven. De pepernoten hebben ongeveer 20 minuten nodig om gaar en bruin te worden. Heb je nog deeg over? Maak daar dan pepernoten van terwijl je wacht op het afbakken van je eerste portie.
Laat de pepernoten na het bakken eerst even afkoelen. Daarna kun je ze eventueel nog lekkerder maken door ze in gesmolten chocolade te dopen, of gewoon direct genieten van een portie verse pepernootjes!
Do's
- Probeer de pepernoten allemaal ongeveer even groot te maken, zodat ze ook even snel gaar worden
Don'ts
- Maak de pepernoten niet te groot, maar ook niet te klein. Te groot worden ze vaak niet stevig of juist heel machtig en te klein zijn ze weer snel te hard