Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Hoe bedrijf ik ruilhandel
3

Hoe bedrijf ik ruilhandel

Document acties
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Van ruilen komt huilen. Of toch niet? Ruilhandel is een eeuwenoude vorm van handel, die ook in de 21e eeuw nog populair is. Bovendien is het een uitkomst als je niet veel geld te besteden hebt en toch lekker wilt leven.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

  • De drang om iets voor anderen te betekenen
  • Tijd
  • Creativiteit

Stappen

  1. Bepaal je aanbod

    Ruilen begint bij het bepalen van wat anderen nodig hebben. Dat is namelijk je betaalmiddel. Iedereen, dus ook jij, heeft iets te bieden. Dat kunnen goederen zijn, maar ook diensten.

    Goederen
    Alles wat je zelf niet meer nodig hebt of wat je niet meer mooi vindt, kun je te ruil aanbieden. Boeken die je uit hebt, kleding die je niet meer past, meubels die je gaat vervangen, zelfs je auto of huis kun je ruilen. Natuurlijk zorg je ervoor dat alles wat je aanbiedt in goede staat is!

    Diensten
    Het scala aan diensten die je kunt aanbieden is bijna oneindig. Je kunt professionele diensten als webdesign of boekhouden aanbieden, maar dat hoeft niet. Denk eens na over wat je leuk vindt om te doen. Tuinieren? Feestjes organiseren? Op kinderen passen? Verhalen of toespraken schrijven? Schoonmaken? Er zijn vast mensen te vinden die je met één van die dingen uit de brand kunt helpen. Kortom: maak van je hobby je ruilobject!

  2. Bepaal je vraag

    Na het bepalen van je aanbod is het tijd om eens te gaan kijken wat je daarvoor nu eigenlijk in ruil wilt. Ook daarbij kan het weer gaan om goederen of diensten. Dus wil je graag een tuinman inhuren die regelmatig de boel komt bijhouden? Of ben je al jaren op zoek naar de perfecte bank? Wat dacht je van een lekkere massage of een nieuwe fiets? Alles is mogelijk, zolang je iets van ongeveer dezelfde waarde kunt aanbieden.

  3. Verdiep je in de mogelijkheden

    Ruilen kan op veel manieren. Het plaatsen van een ruiladvertentie is de simpelste en meest directe manier om te ruilen. Jij vraagt iets of biedt iets aan en een andere adverteerder reageert.

    Maar het kan ook anders. Met LETS bijvoorbeeld. LETS staat voor Local Exchange Trading System (lokaal ruilhandelsysteem) en is sinds de jaren tachtig een wereldwijd fenomeen. Ook in Nederland zijn ruim tachtig zogenaamde LETSkringen te vinden. Het principe is eenvoudig en laat zich gemakkelijk uitleggen aan de hand van een kort voorbeeld.

    Jan vindt tuinieren leuk. Wanda vraagt hem haar tuin te onderhouden. Jan ontvangt daarvoor ruilpunten. Wanda heeft nog een doos vol oude kleding liggen en verkoopt die voor ruilpunten aan Judith. Judith op haar beurt behangt de woonkamer van Jan en krijgt daar ruilpunten voor.

    LETS is dus niet zo direct als één op één ruilen, maar biedt daardoor ook meer mogelijkheden. Iedereen kan doen wat hij of zij leuk vindt en de minder leuke klussen uitbesteden aan iemand anders. Zonder daarvoor een cent te hoeven uitgeven!

  4. Sluit je aan bij een ruilkring

    Als je vaker dan één keer ruilhandel wilt bedrijven en daarbij ook nog leuke sociale contacten op wilt doen, is aansluiting bij een LETSkring een aanrader.

    De L van LETS staat zoals gezegd voor Local. LETSkringen richten zich dan ook op één gemeente. Iedere ruilkring heeft zijn eigen valuta. De één noemt het "zonnetjes", bij de ander kun je met "noppes" betalen.

  5. Trek andere mensen aan

    Een ruilkring bestaat natuurlijk uit meer mensen dan alleen jijzelf, anders valt er weinig te ruilen. Dus zul je anderen enthousiast moeten maken voor de ruilhandel. Dat kan op verschillende manieren:

    • Mond-tot-mondreclame werkt nog altijd het beste. Vertel dus iedereen die het horen wil dat je een ruilkring bent begonnen, wat dat inhoudt en wat de voordelen zijn.
    • Plaats advertenties in lokale kranten, hang briefjes op prikborden, verstuur een persbericht naar alle lokale en regionale media, kortom: maak reclame en genereer publiciteit.
    • Maak een website. Niet alleen handig als informatiebron over je ruilkring. Als je straks meer deelnemers hebt, kun je de site ook gebruiken voor communicatie met de leden en het bijhouden van ieders "banksaldo".
    • Houd wervingsacties: huur een stand bij lokale evenementen en deel flyers uit met een welkomsaanbieding voor ieder nieuw lid (bijvoorbeeld bij aanmelding meteen een saldo van 25 ruilpunten).
    • Wees creatief. Je kunt vast wel meer manieren bedenken om aan nieuwe leden te komen!

    Tip: aangezien het organiseren van een ruilkring best veel werk kan zijn, is het ook handig om mensen te zoeken die samen met jou een zogenaamde kerngroep willen vormen. Die groep is verantwoordelijk voor het "dagelijks bestuur" en de administratie.

  6. Houd je ruilkring levend

    In het begin zul je waarschijnlijk weinig moeite hoeven doen om je nieuwe ruilkring draaiend te houden. Het is nieuw en anders, mensen ruilen volop en verkennen de mogelijkheden. Maar er kan een moment komen waarop je ruilkring minder actief wordt. De nieuwigheid gaat eraf, je leden zijn minder gemotiveerd of hebben minder tijd en de stroom van nieuwe leden stagneert.

    Volgens de Amerikaanse LETS-goeroe James Taris kan dit een teken zijn dat het vertrouwen van de leden in je ruilsysteem aan het dalen is, net als soms met de "echte" economie gebeurt. Dan is het tijd om actie te ondernemen, als je tenminste zelf nog door wilt gaan met ruilen.

    Probeer erachter te komen wat er aan de hand is: vinden de leden niet wat ze zochten? Is het systeem niet wat ze ervan verwacht hadden? Is er genoeg diversiteit in vraag en aanbod? Of is er nog een andere oorzaak voor dit dalende vertrouwen? Bel je leden op en vraag het na. Vraag ook wat je kunt doen om het probleem op te lossen: hebben de leden bijvoorbeeld behoefte aan "nieuwe" producten en diensten?
    Als je weet wat er aan de hand is en wat er leeft onder je leden, kun je die informatie gebruiken om een oplossing voor het probleem te zoeken.

    Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Blijf dus continu nieuwe leden werven. Blijf ook communiceren met alle deelnemers, zodat je signalen dat het misgaat op tijd herkent. Houd bij wat er zoal geruild wordt en denk na over wat er nog ontbreekt. Ga vervolgens mensen zoeken die dat kunnen aanbieden.

  7. Blijf ruilen

    Nu je eenmaal hebt kennisgemaakt met de ruilhandel, zul je merken dat je ineens veel meer leuke dingen kunt doen en kopen dan toen je alles nog met geld deed. Bovendien houd je er nieuwe contacten aan over. Wat wil je nou nog meer? Kortom: houd je geld voortaan lekker op zak en blijf ruilen!

Do's

  • Zorgen dat je altijd iets te ruilen hebt.
  • Je ruilaanbod constant vernieuwen door je kennis en vaardigheden op gebieden die je liggen te vergroten

Don'ts

  • Alleen vragen en niets teruggeven. Ruilen komt van twee kanten!

Bron

Meer uitleg

Hoedoeners in de spotlight
Erik Weijers
Lid sinds: 26 maart 2008
Aantal Hoedoes: 42
F. Nelissen
Lid sinds: 7 april 2008
Aantal Hoedoes: 23
Irene de Vette
Lid sinds: 19 juni 2008
Aantal Hoedoes: 78
Wil je ook schrijven voor Hoedoe?
Meld je aan!