Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Geld » Sparen » Hoe kan ik groen sparen

Hoe kan ik groen sparen

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 1 dag
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Als je spaart bij een bank, dan krijg je daar rente voor. Die rente wordt betaald uit de opbrengst die een bank haalt uit investeringen met jouw spaargeld. Wat die investeringen zijn, is voor spaarders vaak niet helemaal duidelijk. Inmiddels is gebleken dat banken soms ook investeren in kernenergie, clusterbommen en wapens. Als je liever hebt dat je spaargeld op een goede manier gebruikt wordt, kun je groen sparen. Dat lukt met deze tips.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Computer met internet
 • Scherpe blik

Stappen

 1. Bedenk wat je wilt

  Wat wil je precies met je geld? Wil je dat een bank investeert in goede projecten, of wil je vooral dat een bank niet investeert in 'slechte' projecten? Als je zo groen mogelijk wilt sparen, dan kun je het beste voor dat eerste gaan. Denk er in ieder geval over na, zodat het makkelijker wordt om een keuze te maken.

 2. Vergelijk banken met elkaar

  Het is handig om eerst wat banken met elkaar te vergelijken. Dat kun je doen via EerlijkeBankwijzer.nl. Door antwoord te geven op vragen rondom verschillende thema's krijg je een overzicht van welke bank daar het beste bij aansluit. Als je vooral voor groen gaat, dan is het belangrijk om te kijken naar banken die goed scoren op klimaatverandering en natuur. Ga je voor duurzaam, dan kunnen ook dierenwelzijn en mensenrechten belangrijk zijn.

  Wil je vooral dat jouw geld niet geïnvesteerd wordt in wapens of corruptie, dan kun je daar op selecteren.

 3. Kies de groenste bank

  Op EerlijkeBankwijzer.nl kun je ook een actueel overzicht krijgen van scores van verschillende bekende banken op beleid. Je hoeft dan niet eerst aan te geven wat jij belangrijk vindt, maar kunt in één oogopslag zien welke bank het groenst is. Zo scoren ASN Bank en Triodos Bank al een aantal jaar erg hoog op de meeste thema's. Dit zijn dus banken die je in je overweging mee zou kunnen nemen.

  Je kunt in dit overzicht ook direct zien waarom een bepaalde bank ergens goed of minder goed op scoort. Door daar naar te kijken, kun je afwegen of er voor jou voldoende gedaan wordt om wel of niet voor een bank te kiezen.

 4. Kies een product

  Als je eenmaal een bank gevonden hebt die de mogelijkheid biedt om groen te sparen, kun je kijken naar de verschillende producten. Een aantrekkelijke manier om groen te sparen is door te sparen in een groenfonds, een fonds dat alleen investeert in groene projecten. Daar mag je namelijk in 2024 tot een bedrag van €71.251 in sparen. Heb je een fiscale partner, dan is de vrijstelling maximaal €142.502. Let op: niet elke groene bank heeft ook groene fondsen die in aanmerking komen voor dit belastingvoordeel. Weeg voor jezelf af of je vooral bij een groene bank wilt zitten, of dat je je spaargeld vooral groen wilt houden.

  Bekijk voor elk product wel de voorwaarden en kijk of die aansluiten bij wat je zoekt.

 5. Blijf op de hoogte

  Groen sparen is op dit moment een hot item en veel banken doen hun best hierop in te springen. Dat betekent dat er veel gebeurt in deze spaarmarkt. Houd de ontwikkelingen in de gaten en zorg ervoor dat je zeker weet dat je spaargeld ook daadwerkelijk groen blijft. Overstappen is tegenwoordig heel erg makkelijk, dus daar hoef je je niet door laten te weerhouden.

Do's

 • Neem echt even de tijd om alles goed te onderzoeken
 • Bekijk de mogelijkheden voor belastingvoordeel

Don'ts

 • Ga er niet vanuit dat een 'grote' bank niet investeert in wapens of landmijnen; dat gebeurt wel

Bron

o.a. Mister Money

Meer uitleg