Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Kunst & cultuur » Feestdagen » Hoe steek ik veilig vuurwerk af
4

Hoe steek ik veilig vuurwerk af

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 2 uren
  • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe steek ik veilig vuurwerk af
Vuurwerk afsteken hoort bij Oud & Nieuw. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat het vuurwerk afsteken veilig gaat, zodat je avond niet eindigt op de Eerste Hulp-afdeling van het ziekenhuis. Met deze tips maak je die kans zo klein mogelijk.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

  • Flessen
  • Zand
  • Aansteeklont
  • Vuurwerkbril
  • Veilige kleding
  • Stenen
  • Aansteker

Stappen

  1. Koop veilig vuurwerk

    Niet alle vuurwerk is veilig. Koop je vuurwerk het liefst via officiële, Nederlandse verkooppunten. Dan weet je dat de winkels aan alle wet- en regelgeving op het gebied van vuurwerk voldoen. Controleer voor gebruik altijd of het vuurwerk nog schoon en droog is. Beschadigd vuurwerk kun je beter niet meer gebruiken, dan is de kans op ongelukken groot. Eventueel kun je hiermee terug naar de winkel.

  2. Draag een veilige uitrusting

    Als je met vuur te maken hebt, moet je een veilige uitrusting dragen. Bescherm je ogen met een speciale vuurwerkbril. Die is al voor een paar euro verkrijgbaar bij ziekenhuizen en opticiens. Kies ook voor stevige kleding. Het dragen van nylon en kleding met capuchons wordt afgeraden. Nylon vat makkelijker vlam en vuurwerk kan in de capuchon terecht komen. Bewaar het vuurwerk in een tas of een doos, maar stop het niet in je zakken.

  3. Weet wat je hebt

    's Nachts wil je het vuurwerk natuurlijk het liefst direct aansteken. Zorg er daarom voor dat je vooraf goed hebt gelezen wat je hebt en hoe dat het beste aan te steken is. Dan hoef je 's avonds niet meer de gebruiksaanwijzing te lezen. Eventuele extra hulpmiddelen kun je dan ook nog vooraf in huis halen.

  4. Zet pijlen stevig vast

    Pijlen die de lucht ingeschoten worden, zet je vast in flessen. Vul de fles tot ongeveer de helft met zand en zet de pijl stevig vast. Zorg ervoor dat je goed bij het lont kunt.

  5. Zet potten stevig vast

    Heb je een aantal vuurwerkpotten? Zet die dan goed vast tussen twee stenen, voor je ze aansteekt. Eventueel kun je ze een stukje ingraven, maar dat is minder effectief.

  6. Steek het lont aan

    Steek vervolgens eerst het aansteeklont aan. Daarmee steek je het vuurwerk aan. Een aansteeklont werkt veiliger, omdat je dan geen open vlam bij het vuurwerk - dat door de vulling met kruid in feite een klein bommetje is - houdt. Het aansteeklont kun je wel aansteken met bijvoorbeeld een aansteker. Heb je geen aansteeklont? Dan kun je vuurwerk ook aansteken met een sigaret of een sigaar. Gebruik geen lucifers of aanstekers.

  7. Houd afstand

    Iedereen die het vuurwerk niet zelf aansteekt, kan het beste op ruime afstand blijven. Zodra je het vuurwerk hebt aangestoken, loop je ook naar achteren. Een veilige afstand is ongeveer zes meter. Wacht tot het vuurwerk helemaal is uitgeknald. Denk niet dat een paar meter afstand voldoende is; vuurwerk kan altijd een andere richting uitschieten dan je verwacht.

  8. Ruim alles weer op

    Als je al je vuurwerk hebt afgestoken, vergeet dan niet om alle rommeltjes weer op te ruimen. Dit oogt niet alleen netter, het is ook veel veiliger. Veel kinderen struinen namelijk op Nieuwjaarsdag nog de straten langs om restjes te vinden, die ze vervolgens opnieuw kunnen afsteken. Dat is erg gevaarlijk.

Do's

  • Wil je helemaal geen risico lopen? Blijf dan lekker binnen en kijk naar het vuurwerk dat door anderen afgestoken wordt. Zelfs als je niet zelf vuurwerk afsteekt, maar er wel in de buurt staat, kun je geraakt worden

Don'ts

  • Gebruik geen oud, nat of beschadigd vuurwerk. Dan is de kans op ongelukken veel groter
  • Steek weigeraars (pijlen en vuurwerkproducten die de eerste keer niet of niet goed zijn afgegaan) niet opnieuw af

Bron

Meer uitleg