Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Lichaam & geest » Lichaam » Hoe volg ik een detox kuur

Hoe volg ik een detox kuur

Document acties
 • Tijdshoeveelheid 365 dagen
 • Moeilijkheidsgraad: goed te doen
Hoe volg ik een detox kuur
Detoxen, ofwel: ontgiften. Het is al jaren een trend bij sterren, die zich bijvoorbeeld een week opsluiten in een exotisch resort en er als herboren uitkomen. Voor gewone mensen is zo'n verblijf onbetaalbaar en gelukkig ook helemaal niet nodig. Je kunt namelijk ook gewoon thuis een detox kuur volgen. Bijkomend voordeel; je hoeft de kuur niet een week te volgen, maar kunt 'm gebruiken om je hele eet- en drinkpatroon een stuk gezonder te maken.

Hoedoe door: Adine Faber-Versluis

Bekijk het profiel van Adine Faber-Versluis
Aantal Hoedoes: 469


Benodigdheden

 • Discipline
 • Gezonde alternatieven voor ongezonde dingen

Stappen

 1. Begin de dag goed

  Als je begint met 'detoxen', dan begin je natuurlijk direct 's morgens. Met een goed ontbijt, natuurlijk. Maar voor je daarvoor aan tafel schuift, drink je eerst een glas lauw water. Dat brengt je stofwisseling op gang. Voor de smaak kun je er eventueel nog een beetje citroensap in doen.

 2. Eet veel vezels

  Vezels zorgen ervoor dat je darmen schoon worden. Als je de hele dag fastfood eet, dan zul je merken dat je steeds meer een opgeblazen gevoel krijgt: je lichaam is niet ingericht op dit type bewerkt voedsel en kan het niet zo snel verwerken. Restanten blijven achter in de darmen. Gezond eten, en dan vooral eten met vezels, zorgt ervoor dat de darmen gereinigd worden. Vezels vind je onder meer in Brinta, bruin brood, zaden, bonen, groenten en fruit.

 3. Kies voor 'zuiver' eten

  Oprah Winfrey roept het al jaren in haar show: 'Wit is slecht'. Bijna alles wat wit is, is niet natuurlijk en niet goed voor je. Witte suiker, wit brood, witte chocolade: allemaal gefabriceerde, kunstmatige troep. Probeer alle witte dingen uit je dieet te schrappen en ze te vervangen door gezondere alternatieven. Rietsuiker, volkorenbrood, pure chocolade; overal is wel een goed alternatief voor te vinden.

  Kijk daarnaast eens wat kritischer naar de inhoud van je winkelwagentje: kun je voor biologisch kiezen? Doe dat dan. Moet je echt chips eten, of kun je net zo goed genieten van wat vers fruit? Probeer zoveel mogelijk natuurlijk voedsel te eten.

 4. Drink veel water

  Water drinken is ook een goede methode om je lichaam te reinigen. De afvalstoffen en gifstoffen die zich in je lichaam opslaan, kunnen via water worden weggevoerd. Het kraanwater in Nederland is goed drinkbaar en geeft je alles wat je nodig hebt. Eventueel kun je voor de smaak wat afwisselen met groene thee.

 5. Eet meer rauwe groenten

  De meeste mensen eten tegenwoordig alleen nog maar gekookte groenten. Zonde, want juist rauwe groenten werken extra zuiverend. Eet daarom elke dag wat extra rauwe groenten. Je kunt bijvoorbeeld snacken met worteltjes of een smoothie maken waarmee je 's morgens de dag begint.

 6. Doe het rustig aan

  Je kunt een detox-kuur natuurlijk een paar dagen volgen. Als je dat doet, dan moet je vooral alles in de strijd gooien om er een succes van te maken. Wil je jezelf voor langere termijn zuiveren, dan moet je vooral rustig aan doen. Kleine stapjes werken het beste; je kunt niet je hele levensstijl in één dag of zelfs in één week of maand veranderen. Door het stapje voor stapje te doen, is de kans op succes veel groter.

Do's

 • Drink tenminste anderhalve liter water per dag
 • Verras jezelf; zoek op internet naar creatieve en lekkere manieren om meer groenten en fruit te eten

Don'ts

 • Blijf ver uit de buurt van koffie en energiedrankjes
 • Vervang suiker niet zomaar door zoetstof, kies liever rietsuiker of probeer het eerst eens helemaal zonder suiker

Bron

Meer uitleg