Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Mode & uiterlijk » Uiterlijke verzorging » Gezicht » Hoe verzorg ik mijn mannenhuid

Hoe verzorg ik mijn mannenhuid

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoe verzorg ik mijn mannenhuid
Sla een gemiddeld vrouwenblad open en je wordt doodgegooid met huidverzorgingstips. Ook op internet is veel aandacht voor de verzorging van de vrouwenhuid. Heeft een mannenhuid dan geen verzorging nodig? Zeker wel. Want ook die wordt blootgesteld aan schadelijke invloeden als bijvoorbeeld kou, zonlicht en droge lucht. En ook een mannenhuid veroudert sneller als je hem niet de juiste verzorging geeft. Gelukkig realiseren steeds meer mannen zich dat een goede verzorging van hun huid belangrijk is en bovendien heel prettig. Maar veel mannen weten nog niet precies hoe ze die verzorging dan aan moeten pakken. Ben jij een van hen? Geen nood, hier vind je een duidelijke uitleg.

Hoedoe door: Cindy Kamstra

Bekijk het profiel van Cindy Kamstra
Aantal Hoedoes: 86


Benodigdheden

 • Wat zelfdiscipline
 • Elke ochtend vijf minuten extra tijd
 • De juiste verzorgingsproducten

Stappen

 1. Ken je huid

  De verschillen tussen mannenhuid en die van vrouwen hebben vooral te maken met het testosterongehalte in het lichaam. Mannen hebben van nature meer van dat hormoon dan vrouwen en dat zorgt ervoor dat mannen over het algemeen een dikkere en vettere huid hebben die gevoeliger is voor puistjes. Maar niet getreurd: een vette huid is juist een prima bescherming tegen de schadelijke invloeden waar we het zojuist over hadden. Bovendien zorgt het laagje huidsmeer dat je huid langer soepel blijft en dus minder snel oud wordt.

  Toch moet je bij de verzorging van je huid net als je vrouw of vriendin rekening houden met je huidtype. Dat je een man bent betekent namelijk niet dat je altijd een vette huid hebt. Net als bij vrouwen zijn er gradaties. We onderscheiden drie huidtypen: de droge huid, de normale huid en de vette huid. Je kunt erachter komen welk huidtype jij hebt door voor de spiegel te gaan staan en je gezicht te bestuderen. Let daarbij op de grootte van de poriën, de mate waarin je huid glimt en hoeveel last je hebt van rimpeltjes en oneffenheden.

  Waarom al die moeite? Je huidtype bepaalt welke verzorging je nodig hebt om je huid er zo goed verzorgd mogelijk uit te laten zien. Bovendien geeft je huidtype een indicatie van de huidproblemen waar je gevoelig voor bent, zoals irritaties, uitslag en pukkels. Door je huidtype in de gaten te houden verklein je de kans op die problemen, los je al bestaande problemen op en voorkom je dat ze terugkomen.

 2. Kies je producten

  Als je huidtype bekend is, ga je winkelen. Er zijn tegenwoordig steeds meer huidverzorgingsproducten te koop die speciaal bedoeld zijn voor de mannenhuid. Eigenlijk is dat niet nodig. Want hoewel er dus wel degelijk verschillen in dikte en structuur zijn tussen mannenhuid en vrouwenhuid, bestaat jouw huid uit dezelfde basiselementen als die van haar en kun je dus eigenlijk ook prima toe met producten die niet specifiek voor mannen zijn. Maar dat is je eigen keuze. 

 3. Was jezelf dagelijks

  Huidverzorging begint al bij het douchen: Naast je lichaam was je ook je gezichtshuid. Hiervoor gebruik je een milde facewash of reinigingsgel die geschikt is voor jouw huidtype. Doe dit elke dag een keer en je legt de basis voor een gezonde, stralende huid. 

 4. Scrub je huid wekelijks

  Scrubgel verwijdert het bovenste laagje huidcellen en neemt meteen eventuele onzuiverheden mee. Je poriën worden daardoor makkelijker schoon en je hebt minder last van puistjes. Gebruik voor het scrubben van je gezicht een gezichtsscrub. Die heeft een fijnere korrel, wat beter en prettiger is voor de dunnere huid van je gezicht. Je gezicht scrubben gaat het makkelijkst en het snelst terwijl je onder de douche staat.

 5. Scheer je zoals gebruikelijk

  Scheer je met een mesje, houd dan ook bij de keuze voor een scheergel of –crème rekening met je huidtype. Scheer je met een apparaat en heb je vaak last van rode plekken, een ruwe huid of ingegroeide haartjes, dan kun je overwegen over te stappen op een mesje. De scheergel of –crème biedt namelijk meer verzorging en bescherming tegen dit soort problemen en een mesje scheert bovendien gladder, zodat je je niet elke dag hoeft te scheren. Op welke manier je je ook scheert, gebruik erna altijd een aftershave balsem die je huid verzacht, verkoelt en hydrateert. Kies ook weer het product dat het beste bij jouw huid past. 

 6. Smeer je gezicht in

  Na het douchen en scheren is de gezichtscrème aan de beurt. Kies een crème met in elk geval UV-bescherming en eventueel anti-aging technieken en een kleurtje. Je hoeft je gezicht niet heel dik in te smeren, een dun laagje wordt beter en sneller opgenomen in je huid. Doe je het te dik, dan zal er een vettig, glanzend laagje achterblijven dat de rest van de dag zichtbaar is.

  Vergeet je hals en nek niet
  De hals en nek worden vaak vergeten bij de huidverzorging, terwijl die het vanwege het scheren juist nog zwaarder te verduren hebben dan de rest van je huid. Je kunt je hals en nek verzorgen met hetzelfde product dat je voor je gezicht gebruikt.

 7. Verander een ongezond leefpatroon

  Met huidverzorgingsproducten kom je een heel eind als het gaat om een verzorgde huid. Maar er is nog iets dat invloed heeft op de toestand van je huid: je leefpatroon. Als je ongezond eet en drinkt en ook nog eens weinig beweegt, zul je er nooit zo stralend gezond uitzien als je wilt. Voor een optimale verzorging van je huid is het dus zaak zo gezond mogelijk te leven: drink genoeg water, eet gezond en beweeg elke dag minstens een half uur. Op die manier verdrijf je de afvalstoffen uit je lichaam en verbeter je de doorbloeding. Sowieso een goed idee, maar het geeft je huid ook nog eens een gezonde glans en kleur.

 8. Maak eens tijd voor extra verzorging

  Naast de dagelijkse verzorging en een gezond leven leiden kun je af en toe tijd nemen voor extra verzorging, bijvoorbeeld met een gezichtsmasker. Dat heeft veel voordelen: het pept je huid op en reinigt hem diep maar werkt daarnaast ontspannend, om er maar twee te noemen. Of maak eens een afspraak bij de schoonheidsspecialiste voor een uitgebreide gezichtsbehandeling. En waarom zou je je vriendin en jezelf niet eens trakteren op een dagje of middagje wellness in een spa of beautycenter? Lekker voor je huid en goed voor je relatie!

Do's

 • Je huidtype laten bepalen door een professional geeft meer zekerheid dat je jouw huid op de juiste manier verzorgt. Je hoeft hiervoor niet per se naar een dermatoloog, een schoonheidsspecialiste kan je ook prima helpen. Er zijn tegenwoordig ook speciale schoonheidssalons voor mannen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je tussen allemaal kwebbelende en giechelende vrouwen terechtkomt.
 • Scrubben voordat je gaat scheren zorgt ervoor dat je gladder scheert en minder last hebt van ingegroeide haartjes. Maar let op: je hoeft niet voor elke scheerbeurt te scrubben, eens per week is genoeg!

Don'ts

 • Je inbeelden dat huidverzorging alleen voor vrouwen en watjes is.
 • Geloven in “wondermiddeltjes” die huidveroudering “tegengaan”. Iedereen wordt ouder, ook jij. En dat zul je gaan merken aan je huid. Maar een goede verzorging zorgt er in elk geval voor dat je huid niet ouder lijkt dan je werkelijk bent.