Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Reizen & vakantie » Kinderen » Hoe vermaak ik kinderen op vakantie

Hoe vermaak ik kinderen op vakantie

Document acties
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
Eindelijk is het dan zover. De al maanden geleden geboekte vakantie kan beginnen. In het begin zal iedereen zich prima vermaken; alles is nieuw en moet worden ontdekt. Maar na een paar dagen kan de verveling toeslaan. Je kinderen missen hun speelgoed, hun vriendjes en hun eigen kamer. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat ze zich toch de hele vakantie vermaken.

Hoedoe door: Merel van der Lande

Bekijk het profiel van Merel van der Lande
Aantal Hoedoes: 50


Benodigdheden

 • Vakantieboekjes
 • Animatieteam (eventueel)

Stappen

 1. Zoek een animatieteam

  Een animatieteam op de plaats van bestemming is een ideale manier om je kinderen te vermaken en jou de nodige rust te bezorgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om je kinderen de hele dag bij het animatieteam onder te brengen (je bent immers als gezin op vakantie), maar zo nu en dan een paar uurtjes is voor iedereen fijn. Je kunt bij het boeken van je vakantie al kijken naar bestemmingen met een (Nederlands) animatieteam. Heb je dat niet gedaan, dan kun je ter plekke kijken of er een lokaal animatieprogramma is. Vraag de receptie van de accommodatie of de plaatselijke VVV om tips. Kleine kinderen hebben over het algemeen geen last van een taalbarrière, dus is er geen Nederlandstalig team probeer het dan gewoon een middag en kijk hoe het gaat. Ben je niet bekend met het animatieteam dan is het sowieso verstandig er de eerste keer bij te blijven. Zo kun je inschatten hoe je kind het vindt en hoe de begeleiders met de kinderen omgaan.

 2. Las een kinderdag in

  Kinderen vinden het altijd leuk als zij iets mogen bepalen. Las daarom af en toe een dag in waarop zij mogen aangeven wat jullie die dag gaan doen en wat jullie gaan eten. Misschien zal hun keuze je aangenaam verrassen. Laat ze uiteraard ook meehelpen met de organisatie van het uitstapje, de boodschappen en het kokkerellen.

 3. Doe kinderactiviteiten

  Doe zo af en toe ook speciale kinderactiviteiten, zoals een bezoek aan een dierentuin, water- of pretpark. Zoek voordat je op vakantie gaat alvast een aantal activiteiten uit, neem een goede reisgids mee of vraag ter plekke naar thema- of pretparken die niet in de reisgidsen voorkomen, maar die wel populair zijn bij lokale kinderen. Dan heb je ook meteen een origineel uitstapje.

 4. Houd een vakantiedagboek bij

  Veel kinderen vinden het leuk om tijdens de vakantie een eigen plak- en/of dagboekje bij te houden. Koop daarom leuke vakantieboekjes waar de kinderen tekeningen, verzamelde kaartjes, briefjes en alles wat ze verder tijdens de vakantie tegenkomen in kunnen plakken. Kinderen die al kunnen schrijven kunnen een reisdagboek bijhouden met al hun ervaringen en daar de toegangskaartjes, ansichtkaarten, enz. bij plakken. Eenmaal thuis kun je het boek samen afmaken met foto’s. Een leuke herinnering voor later!

 5. Spaar iets

  Laat je kinderen iets uitzoeken om te sparen, bijvoorbeeld suikerzakjes, bierviltjes of schelpen. Ze zijn er de hele vakantie zoet mee en ze hebben ook meteen een mooi souvenir voor thuis. Houd er wel rekening mee dat schelpen en andere dingen uit de natuur niet altijd meegenomen mogen worden. Uit een nationaal park mag je helemaal niets  meenemen, zelfs niet naar je accommodatie, bijzondere schelpen kunnen officieel beschermd zijn en mogen het land van herkomst niet verlaten.

 6. Verstuur kaartjes

  Laat je kinderen kaartjes sturen naar vriendjes en vriendinnetjes. Ook leuk: laat ze een kaartje van hun favoriete plek naar zichzelf sturen. Een verrassing voor als ze thuiskomen en een mooie aanvulling voor het plakboek.

 7. Neem een rustdag

  Een actieve vakantie waarin je veel ziet en onderneemt met je kinderen is leuk. Maar voor je kinderen is het ook lekker om regelmatig een dagje op het strand of bij het zwembad door te brengen. Bij het water vermaken ze zich altijd. Ga niet aan hun wensen voorbij; het is immers ook hun vakantie. Bovendien is het voor jezelf ook lekker om eens een dag met een goed boek van de zon te genieten.

Do's

 • Kinder- en rustdagen inlassen
 • Kinderactiviteiten organiseren
 • Een vakantiedagboek kopen

Don'ts

 • Je kinderen iedere dag bij een animatieteam onderbrengen
 • Foute souvenirs verzamelen of kopen

Bron

O.a. Expeditie Kroost & Co