Persoonlijke hulpmiddelen
Home » Wonen & inrichten » Hoe krijg ik BTW-korting op isolatie

Hoe krijg ik BTW-korting op isolatie

Document acties
  • Tijdshoeveelheid 7 dagen
  • Moeilijkheidsgraad: uitdagend
Hoe krijg ik BTW-korting op isolatie
Een goede isolatie van je woning verhoogt zowel je leef- als wooncomfort. Door te isoleren pak je immers zowel je stookkosten aan, als de tijd die nodig is om je woning op temperatuur te krijgen. Het grootste nadeel van isolatie is echter het kostenplaatje; met name in oudere huizen valt er vaak flink wat te verbeteren. Om je in deze kosten tegemoet te komen, heeft de overheid een subsidieregeling in het leven geroepen. Deze regeling voorziet in een reductie van het BTW-tarief van 21% naar 9% voor arbeidsintensieve en direct energiebesparende werkzaamheden.

Hoedoe door: John den Haan

Bekijk het profiel van John den Haan
Aantal Hoedoes: 8


Benodigdheden

  • Geld voor isolatiewerkzaamheden
  • Tijd voor planning
  • Een of meer vrije dagen tijdens installatie
  • Contactgegevens van een installateur of aannemer

Stappen

  1. Inventariseer de mogelijkheden

    Voor je begint met isoleren, is het belangrijk goed te inventariseren wat er in jouw huis moet gebeuren. Loop je woning na en maak een lijst met verbeterpunten.

    Woon je in een woning van voor 1983, dan is de kans groot dat de vloer onvoldoende geïsoleerd is. Ook kun je denken aan het vervangen van enkele beglazing voor dubbel glas.

    Woon je in een woning van voor 1975, dan is de kans groot dat er op meer punten winst te behalen is. Denk aan opvulling van de spouwmuur (indien aanwezig), isolatie van de gevel of isolatie van het dak. Zorg ervoor dat je tevens op de hoogte bent van de eventuele aanwezigheid van asbest als isolatiemateriaal. Is dit het geval, huur dan een professional in voor sanering alvorens je verder gaat.

  2. Stel prioriteiten

    Als je eenmaal een lijst hebt opgesteld met verbeterpunten, is het van belang deze te rangschikken. Belangrijke overwegingen hierbij zijn de technische mogelijkheden, je budget en uiteraard de mogelijke besparingen. Wat wil je het eerst gedaan hebben en waarom?

    Zaken als dubbele beglazing zijn in principe altijd mogelijk en geven naar investering snel rendement. Complexere isolatie van dak, muur of gevel kan wegens vochtproblemen en structurele stabiliteit echter niet altijd en overal. Neem hiervoor contact op met een deskundige. Het is sowieso een goed plan je puntenlijst samen met een expert door te spreken; hij of zij kan je adviseren en assisteren bij het plannen en uitvoeren van je isolatieklus.

  3. Geef je klus aan een installateur

    Nu je weet wat je waarom en wanneer gedaan wilt hebben, kun je de klus gaan uitbesteden aan een installateur. Let er op dat de landelijke subsidie op isolatie alleen geldig is voor isolatieklussen waarbij meer dan 50% van de kosten bestaat uit arbeidsloon. Is dit niet het geval en koop je als doe-het-zelver alleen de materialen, houd er dan rekening mee dat je over het materiaal gewoon 21% BTW betaalt.

    Geef bij uitbesteding van de klus aan je installateur aan dat je gebruik wenst te maken van de subsidieregeling. Als je klus voldoet aan de volgende voorwaarden, zal de installateur er dan voor zorgen dat je in plaats van 21% slechts 9% BTW hoeft te betalen over de isolatie:

    • Arbeidscriterium: de factuur over de werkzaamheden moet voor minstens 50% bestaan uit arbeidsloon.
    • Directe werkzaamheden: alleen werkzaamheden die direct leiden tot verbeterde isolatie, worden gesubsidieerd. Eventueel voorwerk (sloop of bouw) wordt gewoon volgens het 21%-tarief belast.
    • Bouwbesluit: de isolatiemaatregelen die je neemt, moeten voldoen aan de wettelijke normen van het bouwbesluit. Een 'beetje isolatie' is dus niet voldoende.
  4. Isolatieglas? Vraag een waardebon aan!

    Ben je van plan je woning te voorzien van isolatieglas, dan kun je gebruik maken van een extra subsidie. Via de stichting MeerMetMinder kun je een waardebon aanvragen van €35 per vierkante meter isolatieglas, met een maximum van €1100 per woning. Doe dit wel vooraf, want de waardebon moet je bij de glaszetter laten verrekenen.

Do's

  • Plan de isolatie goed
  • Controleer vooraf of je aan de voorwaarden voldoet
  • Meld vooraf dat je gebruik wenst te maken van de korting
  • Neem contact op met je gemeente en provincie voor eventuele lokale subsidies

Don'ts

  • Vraag je subsidie niet pas aan na de installatie
  • Doe-het-zelvers krijgen geen subsidie

Bron